Общинските съветници с нови забрани... какво да работят!?

Трябва да избират - или в управата, или в бизнеса
6
Общинските съветници с нови забрани... какво да работят!?
Снимка: Булфото, Архив

Със Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ), който влезе в сила точно преди година, бяха допълнени изискванията за "несъвместимост" на общинските съветници.

Това е именно забраната да се упражнява професия или дейност паралелно с публичната позиция, която човек заема. Забрана, която има много важно значение за недопускане на корупционни практики и злоупотреба с властта.

Новите правила са спорни, меко казано. Това наложи със специален закон от март 2018 г. Народното събрание да отложи действието им за новия мандат на общинските съвети. Така тези промени ще бъдат валидни за всички над 5100 общински съветници в България чак от 1 декември 2019 година, пише в. "Труд".

Спазването на този режим блокира възможността да се използва публична позиция за разширяване на собствен бизнес. При установяването на "несъвместимост" на общински съветник, неговият мандат се прекратява предсрочно с решение на Общинската избирателна комисия. Това е добре, обаче то трябва да се става по прецизни правила.

Новите правила в някои отношения са удачни, обаче в други се разминават с реалността, защото създават ограничения за сключване на договори с общините и с дружества и предприятия извън общината, в която някой е съветник и упражнява публична власт.

Промените предвиждат забрани, които касаят регистрираните еднолични търговци (ЕТ) или дружествата, в които участва съветникът. "Участие" е, ако съветникът членува в управителен или контролен орган на дружеството, или ако е управител или контрольор и притежава дялове или акции в капитала му.

От 1 декември 2019 г. се предвижда общинският съветник като ЕТ или дружеството, в което участва, да няма право да сключва какъвто и да било договор: първо – с общината, в която е съветник, второ – с общинско търговско дружество (такова, в което която и да е община притежава 1% от дяловете и акциите) и трето – с общинско предприятие, както в общината, в която е съветник, така и във всяка друга.

Не е поставено никакво специално условие относно договорите, поради което забраната обхваща всякакви видове – за наем, обществени поръчки, продажби на вещни права, концесии и др. Визират се възмездни, но и безвъзмездни договори.

В момента всички общопрактикуващи лекари, както законът повелява, са организирали своята дейност като еднолични търговци (ЕТ). На много места в страната, в села и градове, те ползват под наем помещения, които са общинска собственост. Предвижданата забрана обхваща тези договори и поставя съветниците в мандата от 2019 до 2023 г. в ситуация на "несъвместимост".

Подобно е положението, при което съветникът като едноличен търговец или дружество, в което той участва, ползва под наем за срок от 1 година общинска земеделска земя.

Буквалното тълкуване на нормата означава, че съветникът ще е в нарушение и ако от негов магазин (който стопанисва като ЕТ) с фактура се закупят от общината някакви стоки на дребно.

След 1 декември т. г. такива съветници имат две алтернативи. Или да си прекратят предсрочно мандата (с оставка или с решение на Общинската избирателна комисия, или да си прекратят договора в съответното дружество, който е съконтрагент на общината, общинските дружества или предприятия.

Забраната не обхваща договорите, сключвани от съветниците в качеството им на физически лица с община, дружество или предприятие, в това число и трудовите. Както и до сега, няма пречка кметът да назначава с трудов договор съветник за директор на детска градина или съветникът да работи като служител (но не и като ръководител), в общинско дружество или предприятие в общината.

Тук не става дума за спиране на нечий бизнес. Съветниците са публични фигури, натоварени с власт – те сами са пожелали да бъдат такива и трябва да търпят ограничения в своите бизнес начинания – така, че да не използват в своя полза големите общински пари и активи, които контролират. Но тези ограничения трябва да се налагат прецизно.

В борбата с корупцията ефект могат да имат не общите и прекалено раздути, а концентираните и точни закони. На ход е Народното събрание.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За тях е ясно, но какво става в общините с пенсионерите на големи пенсии и държавни заплати.Във всички отдели,военни отдели и тем подобни.Забравихте ги отново от Новата година,а се хванахте за някой пенсии
ДА ИТАМ ИМА, НО НЕ ОТМИНАВАЙТЕ И РАБОТЕЩИТЕ НА ДЪРЖАВНИ СЛЕЖБИ.ТОВА НИ Е ЕТИЧНО КЪМ МЛАДИТЕ БЕЗРАБОТНИ
НЕЗАМЕНИМИ НЯМА
5
1
 
4
 
! Отговори
Руснака преди 3 месеца
Точно отлагат, за да си подсигурят избирателна активност в тяхна полза, не за заслуги, а за празни обещания от сорта на "Ние ще го направим, ама ни трябват от три мандата"
"Не го направхме защото не бяхме избрани ... " Всичкото е гнилоч
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С колко различни термина можете да избегнете словосъчетанието "конфликт на интереси"? И защо се отлага? За да минат местните избори и след тях - който ял, ял!?
3
1
 
9
 
! Отговори
Руснака преди 3 месеца
Аха, дава им се време да си оплетат кошницата и да прехвърлят фирмите си, за да действат подмолно. Защо не го вкарат веднага и да бъдат прекратени всички такива договори с такива лица? Защо ?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Премятат на жената, родата и готово..
заобикалянето на закона - не е нарушение
1
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 3 месеца
Да живеят подставените лица!