Ананиев успокои: СУ няма да издържа болница "Лозенец"

Клиниката ще се издържа от дейностите, увери министърът
1 фев 2019 16:00,
9
Ананиев успокои: СУ няма да издържа болница "Лозенец"
Архив: Булфото

Софийският университет няма да се занимава с издръжката на болница "Лозенец". Това увери здравният министър Кирил Ананиев в отговор на притесненията за финансовото състояние на лечебното заведение и въпроса кой ще плати просрочените му задължения.

Днес парламентът прие бившата вече правителствена болница да не е второстепенен разпоредител с пари от бюджета на Министерски съвет и да стане еднолично акционерно дружество – Многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец". Парламентът реши още, че лечебното заведение ще продължи да осъществява дейностите по обучението на студенти и специализанти въз основа на определената на болница "Лозенец" акредитационна оценка.

Още по темата
Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че в края на годината правителството е отпуснало 23 млн. допълнително за погасяването на дълговете на болницата, които са били общо 36 млн. За останалите 13 млн. ръководството на болницата е направило разсрочване и погасителен план с кредиторите.

По думите на Ананиев болницата ще се издържа, както всяка друга - от дейностите, които извършва.

"Софийският университет няма да се занимава с издръжката на болницата. Още повече, че болницата си е самостоятелно юридическо лице, което ще стане търговско дружество и от дейността ще се издължат сумите", каза Ананиев.

Той добави и че ще се срещнат с ректора на Софийския университет, за да изготвят проект на договор, който урежда отношенията между здравното министрество и учебното заведение, за да се разсеят "съмненията, че СУ ще стане заложник на болница "Лозенец".

Според финансовия министър Владислав Горанов на болница "Лозенец" трябва да се гледа като на всяко едно лечебно заведение и тя ще се издържа от дейността си.

"Ако няма устойчив модел на финансиране на болница "Лозенец", тя трудно ще продължи да съществува в сегашния си вид", каза Горанов и уточни, че ако държавата предостави допълнителни средства за лечебното заведение, то това трябва да е разписано ясно и конкретно по каква причина се прави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Лоенец преди 5 години
Да сложат решетки и 24ч. охрана, за да не избяга някой, докато се прави на болен, когато тече разследване. И в мазето да направят стая за мъчения ( т.е. за разпити ).
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБЕ ТОЗИ ЗАЩО МИ ПРИЛИЧА НА СИНА НА ЮДА - ОНАН
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберасти безхаберни, всичко разрушихте за десет години в България. Срината държавност, сринато здравеопазване, обезлюдяване, бягство на инвеститори, но за сметка на това процъфтяващи корупция и кражби и беден народ.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бойчО ,къде са ти измислените милиарди ? Защо твоята , правителствена , болница е натрупала за 10 години падишах , 100 000 000 лева задължения ? На работа ли си , мишмок ?
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По всичко личи, че все данъкоплатеца ще издържа всичко, какво точно се пъне тоя.
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Koga ste ima den na otvorenite vrati na zdravnata bg kasa i na telk za uchenici praktikanti na duhalnoto obuchenie ot mon i denea?
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега беше държавна - правителствена, сега става търговско дружество - ще търгува със здравето на хората. Ще я стабилизират финансово. Следва приватизация. Пито - платено!
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е няма да СУ а българския данъкоплатец