Радев: Не прехвърлям правомощия, ръководя се от принципи

Президентът организира кръгла маса за избора на нов главен прокурор
Обновена: 12 юни 2019 12:08 | 12 юни 2019 11:30, Йордан Бързаков
37

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Далеч съм от мисълта, че прехвърлям своите правомощия с разговорите за избор на нов главен прокурор. Това каза президентът Румен Радев по време на кръгла маса на тема "Предстоящ избор на главен прокурор - критерии и обществени очаквания", предава агенция Фокус.

Повод за думите му са обвиненията, че със срещите, които проведе през май с представители на съдебната власт и с настоящата кръгла маса, държавният глава се меси в независимостта на съдебната системата.

Още по темата

"Аз се водя единствено от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегвам своето задължение до края на процеса да подпиша указ. За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси и да им повишено обществено внимание", категоричен е президентът.

По думите му, при избора на нов главен прокурор е много важен критерият за независимост и воля за налагане на законността.

"Важно е обаче и как ще бъде оценена и съдебната независимост от този главен прокурор, защото заедно неговата смелост и гражданска отговорност - това е успехът на неговата бъдеща дейност", подчерта той.

Според президента функциите на главния прокурор са важен фактор за ефективна борба с престъпността и корупцията, и за утвърждаване на законноста.

"Затова е нормално и трябва да има високи обществени очаквания към тази процедура. Обществото трябва да получи гаранции за успешния й ход, а това означава ясни критерии, прозрачност и добра аргументираност на мотивацията за номинациите", изтъкна Радев.

Президентът добави, че е изключително важно новият главен прокурор да има високо обществено доверие още от старта на своя мандат, защото щял да бъде натоварен с големи очаквания и му предстояли важни задачи.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 29
Рейтинги на президент, правителство и институции се правят всеки месец!
Ти в тази държава ли живееш!?
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо след първично измамния двумилионен "избор" на Грипена разните му там "социолози" не провеждат "анкета" за рейтинга на Грипена?
Първо - защото няма кой да им плати.
Второ - хората бяха подведени по вярата на Борисов в неподкупен и достоен човек, затова и предложи световно неизбираемата номинация на стрина Цецка.
Е, и неговото, и народното доверие бяха нагло излъгани от комуноидното поведение на Грипена - харманлийските комуноидни облаги в кариерата се оказват по-силни от морала му.
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Винету
Отиди на очен лекар!
Четенето на книги ти е повредило зренийцето нещо!
Писрещат го както аристократи
-съвестен слуга!
С дружелюбна ирония.
Мислех си
че няма да доживея да видя по-прoст
управник от Т.Ж.
начело на България.
Е, за съжаление., доживях..
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 20. Ха-ха, и как стана факт? С това, че го е казала Татяна Дончева ли? Бах ти колко си смешен.
26
3
 
3
 
! Отговори
Винету преди 9 месеца
До 19. И как точно стана за смях, че не разбрахме? С това, че го приемат с почести и овации навсякъде ли бе, червен кап.ут?
25
0
 
3
 
! Отговори
Байфидан преди 9 месеца
До 17. Я пробвай пак, че половината от нещата, които си написал, са абсолютно неверни.
24
3
 
7
 
! Отговори
Валери преди 9 месеца
До 11. Голяма част от тези 2 милиона вече съжаляват за избора си, защото разбраха колко е смотан, но тогава се подлъгаха, понеже не го познаваха.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стягайте редиците, дрОгарЕ!
С могъщия авторитет на дрОгарете Радев и видния кадия Лозан Панов си изберете първо кмет на София, после - и "хубав" главен прокурорин, пък и "избора" на *** ви е в кърпа вързан! Хайде, Цветан Василев, ФСД и Сорос са с вас, както и на тук-там оцелелите червени бабички!
С кебапчетата - напред!
22
6
 
3
 
! Отговори
Диплодок преди 9 месеца
Радев,
възхищавам се на принципността ти
но в държавата на безпринципните,
подобно мъжество може да предизвика
само подигравки и кикот
сред панелните павиани.
С такъв народ ,тежко и горко на България!
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Критериите за избор на прокурор са известни на всички, но Радев не отговаря на въпроса, защо точно той прави кръгли маси, които са присъщи за опозицията !?
Неговата работа е накрая да подпише или да не подпише указа за назначаване на новия прокурор !!
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще гледат да поставят някой гербераст и да са на власт! Иначе може да ги погне Кьовеши! Дончева сутринта каза, че гласят евродепутата Емил Радев. Факт!
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То и дебеловратшя шут Борисов стана за смях пред цяла Европа ама си го избирате.
18
2
 
7
 
! Отговори
Критерии преди 9 месеца
Това "... при избора на нов главен прокурор е много важен критерият за независимост и воля за налагане на законността" ми напомни - кой знае защо, прилагането на този критерий при "избора" на изтребител за най-бедната страна в ЕС ...
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега герберските кучета ще се надпреварват да лаят по президента Радев. Ама иначе са Ок с повишаването на тока, парното, храните, горивата, със замразените заплати и пенсии и с кражбите на ГЕРБ.
16
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
този шут стана за смях в Русия
15
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радев, ако беше принципен щеше да поднесе цветя на паметника на жертвите на комунизма
14
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Президент, вземай пример от украинския си пресен колега! Издава Указ и ги уволнява, като не се съобразява с техните измислени мафиотски процедури, а следва интереса на Родината, народа, истината и държавата!
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
вдин принципен човек не би могъл да изкаже следните твърдения:

"Изграждането на АЕЦ Белене е неизбежно"

"Санкциите за Крим не са вечни"
12
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Решетков ако можеше да назначава, щеше да направи Волен президент! Радев и Бойко вие си ги избрахте! Да не би да дойде Решетков да ви гласува вместо Вас!
11
12
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 9 месеца
Ген.Радев беше избран от повече от 2 милиона българи.Ама в твоята глава си бръмчат бръмбари накацали на решетъчния ти мозък.