Над 815 млн. лв. похарчени за интеграцията на ромите... Резултатите?

Бедността, неграмотността, престъпността в гетата се увеличавали
192
Над 815 млн. лв. похарчени за интеграцията на ромите... Резултатите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За 10 години за интеграцията на ромите от държавната хазна и от външни фондове са похарчени над 815,5 млн. лева, съобщи вицето Красимир Каракачанов.

Според него обаче въпреки огромните ресурси, ефектът от програмите е нулев.

Още по темата
Вицепремиерът Томислав Дончев призна, че публично финансиране за мерки, които имат етнически профил, няма.

"Ние дори не знаем етническия профил на ползвателите на мерките, финансирани със средствата от държавния бюджет и от Европейския социален фонд, защото българската администрация не събира данни за етническа принадлежност", обясни той и допълни, че в този смисъл сумата, посочена от Каракачанов, е обобщена за интеграционни мерки за групи със социални затруднения и подчерта, че това не са пари, инвестирани за определено малцинство.

Според Каракачанов пък досегашната интеграционна философия е сбъркана, защото било видимо, че мерките през НПО, медии и институции не са довели до реална интеграция на това население и през образованието то да стане равноправно на пазара на труда.

Той подчерта, че е нужно законът да бъде еднакъв за всички и изтъкна, че реалната интеграция означава тези хора да приемат положението, че в България има закони, Конституция и права на други граждани, както и че човешкият живот е ценност.

По думите на Каракачанов досегашната философия е целяла да ни накара да свикнем с това, което се случва, но реално ако нещата продължават, както са сега, неизбежно ще се стигне до ескалиране на етническото напрежение. 

"Затова, според мен, една концепция, която би довела до реални мерки на държавните институции, ще е в полза на всички," заяви Каракачанов и подчерта, че в проекта на документ, който той е подготвил, не е бил влаган етнически смисъл, когато се говори за някои от мерките, защото според него е факт, че не само представители на този етнос са дезинтегрирани и необразовани.

"Бедността се увеличава сред това население, неграмотността сред децата се увеличава, криминогенната атмосфера в гетата, които са незаконни, е напрегната", отсече той.

Каракачанов обясни, че през 2018 г. е имало 251 случая на нападение над полицейски служители, като над 90% от тях са точно от обитатели на такива гета.

"Чувството за безнаказаност и беззаконие го виждаме всички, за толкова десетилетия и след толкова похарчени пари, няма промяна", коментира още вицето.

Според него въпреки че над 500 НПО- та се занимават с интеграцията на ромското население, реална промяна в ситуацията няма.

"Политика, при която се стимулира безразборна раждаемост, а тя пък се реализира не заради грижата за децата, а заради социалните помощи, измамите с ТЕЛК-ове, в някои села 90% от децата от ромски произход са болни от епилепсия, а в други от бронхиална астма, като прибавим към това и битовата престъпност, всичко това води до едно сериозно напрежение, а целта на тази концепция е с реални мерки на държавата и обществото, да бъде избегнато", обясни Каракачанов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
2
 
! Отговори
ревизор преди 4 години
толкова много пари за интегрирането само на един човек програмата е неефективна
143
0
 
2
 
! Отговори
Прокуратура преди 4 години
Тоз защо е на свобода?Поредният клиент на Народен Съд!БГ е единствената държава в която Костов, Софиявски, Велчев - яхти с наркобосове, Сербезова - ВЕЦ и съдружника й, Кунева-Пръмова, Надето - Шлифера - имоти ЮП, Далаверко Симеонов - ограда - хотели, Дянков, Трайков и още, и още.Има ли прокурори в БГ, дзън, дзън едно, две, три, четири
142
0
 
2
 
! Отговори
kitaec преди 4 години
И все пак,комунистическата ни държавица продължава неуморно да ги развъжда
141
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да да точно така шкембе, и те като тебе с тия пари си купиха мезонети от най скьпите квартали в софия от мутр..е с фьлшиви документи!
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
815 млн. лв. похарчени за интеграцията на ромите... Резултатите?------------------МИИИИИ РОМИТЕ ВЗЕХА ПАРИТЕ - ВЕЧЕ СА ПО-ДОБРЕ, ДАЖЕ СЕ КЪПЯТ....ПОНЯКОГА
139
0
 
8
 
! Отговори
мнение преди 4 години
парите са похарчени за интегриране на ром 1 каракопанаров във форма на тераса
138
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм от гетото или махалата и казвам че не познавам ром който получава някакви пари!!! Не казвам че няма а не познавам и не съм чувал а познавам стотици хора може и хиляди! Незнам кой би повярвал на тоя нацист шкембе.
137
2
 
7
 
! Отговори
тиква преди 4 години
всеки западен политик би могъл да каже същите думи по наш адресдадохме и даваме всеки ден кинти на източно европейски балкански тарикати за да се интегрират и очовечат малко като нас западно европейците а те още са в блатото.е тогава защо да продължаваме да им даваме на тези балкански крадци и прахосници ?Да картинката е много сходна нали? малцинсвата не се интегрират ама и ние не щем да се интегрираме със запада тогава какво ни дава право да критикуваме малцинств щом и ние сме същите като тях
136
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишман войвода отклонява вниманието, но той също ще трябва да отговаря за милиардите за самолетите след години, ако е останал жив и грамотен човек в тази прекрасна страна, която за 10 години я направихте на клоака!
135
0
 
13
 
! Отговори
Кака Гошу преди 4 години
Прах в очите на хората
134
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАГЛАВИЕТО Е ГРЕШНО ! ПАРИТЕ НЕ СА ПОХАРЧЕНИ ЗА ИНТЕГРАЦИЯТА НА "РОМИТЕ" ЗАЩО ПРОКУРАТУРАТА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ?
133
1
 
18
 
! Отговори
в грешка си преди 4 години
До Анонимен 120Този и черкезина в следващия мандат са аут!И те го знаят много добре!За това Горанов натиска ефките да се платят веднага,за да лапнат комисионните!
132
0
 
15
 
! Отговори
Трудови войски преди 4 години
Възстановете трудови войски, но на доброволна основа. Който се запише, да живее в казармени условия и да получава заплата като военнослужещ, а да работи като трудовак. Ако старите командват новобранците, може и да подейства. По бай Тошово време така ги интегрираха и това вършеше работа.
131
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ром фактури не прави, ром касов бон не дава. Ром не се отчита на НАП - ДА НЕ Е ПРОС.
130
0
 
8
 
! Отговори
Нумизмат преди 4 години
Те добре си се интегрират бе, бащице, ама помежду си, не с основното население на страните, където паразитират. В цяла Източна Европа, ако не и в цяла Европа въртят упорито и организирано схемата с фалшивите монети: "Бате, кво е това, ей сега го намерих, че го земеш ли евтино?" И много алчни балъци се хващат. Вчера и с мен опитаха, но се занимавам с монети от 40 години. Уж щях да се бъзикам дълго, ама се разсмях и казах на каката "Разкарай се с това менте". Поне се изкефих на вкисната муцуна.
129
1
 
13
 
! Отговори
mdaaa преди 4 години
А кой ги присвои тези милиони, а? Нима, ромите?????
128
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е Резултата на това некадърно Управление на ГЕРБ и Патерицата , да си подават оставките веднага а не на продалжават с Рекламите по Медиите
127
2
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Резултатът? Ами той е български - демек никакъв го няма. Както при почти всичко в България.
126
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези милиони са дадени за прокти , които не са реализирани.Не плюйте по ромите , ако не са те те кой ще копае , кой ще бере розите , кой ще върши черната работа в градовете .. НИЩО НЕ ПРАВИТЕ ЗА ТЯХ .В РОЗИНО В МАХАЛАТА НЯМА ЕДНА ЛЮЛКА , КАМО ЛИ -ДЕТСКА ПЛОЩАДКА ! ЗАСРАМЕТЕ СЕ !
125
1
 
5
 
! Отговори
манджата преди 4 години
Хайде пак преди избори да поговорим за малцинствата - да вдигнем процентите, пък после след избори само ще папкаме, че тумбака да се не стопи.Този вече 1 мандат е в управлението - ако толкова искаше да е започнал реални мерки, ама се вижда че само си топлим манджата и братята си безчинстват наволя, до следващата ескалация тип Орландовци, Катуница и т.н.Айде 'Тумбак' вече никой не ти вярва. Капитализирай, че от другия мандат парламента отвън ще го гледаш...