Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и България са на ново ниво

С интерконектора България става истински газов хъб
Обновена: 29 ное 2019 14:02 | 29 ное 2019 14:02, Елка Василева
131
Херо Мустафа: Отношенията между САЩ и България са на ново ниво
Херо Мустафа. Снимка: БТА

Отношенията между България и САЩ достигат ново ниво, започвайки с историческата среща на президента Тръмп и министър-председателя Борисов, каза посланикът на САЩ Херо Мустафа на публична лекция пред Атлантическия клуб на тема "Американско-българските отношения: Следващите 30 години".

Тя отбеляза като важен резултат установяването на рамка за стратегическо партньорство, пътна карта за продължаване на плодотворното сътрудничество в три основни области на взаимен интерес - сигурност и отбрана, икономика, търговия и енергетика, засилване на демокрацията и върховенството на закона.

Посланик Мустафа подчерта, че България е надежден съюзник в НАТО на Балканите и припомни, че българските войници са се борили съвместно с американските в Ирак и Афганистан и двете страни имат съвместни операции в Либия, в Косово.

Тя отбеляза, че България предприема стъпки да модернизира военните си сили. Заедно вършим толкова много в отбраната, посочи Херо Мустафа и декларира, че САЩ ще продължат да подкрепят усилията на България за отбрана и за осигуряване на достъп до високоразвити американски технологии за отбрана.

Още по темата

Гордея се с нашите здрави икономически отношения, коментира още посланик Мустафа. Тя припомни, че САЩ са от шестте най-големи инвеститори в България. В идващите месеци ще свържем български компании с американски, като ще се съсредоточим върху сигурност, здравеопазване, технологии, информира тя.

Посланик Мустафа отбеляза, че сътрудничеството по отношение на енергетиката е било ключова тема на разговорите в Белия дом. Тя декларира подкрепа за усилията на България за диверсификация на енергийните доставки, както и за участието в интерконектора при Александруполис. Посланик Мустафа отбеляза, че, за разлика от "Турски поток", където България е транзитна държава, интерконекторът обещава България да стане истински хъб и регионален център за търговия на газ.

Ще осигурим екип от американски технически експерти, които да прегледат необходимите възможности и да се включат в диалог с българските ни партньори, допълни посланикът.

Посланик Мустафа акцентира и на темата за засилване на демокрацията и върховенството на закона. В посолството ще дойде нов съветник по правните въпроси и планирам да работим както с правителството, така и с гражданите, да засилим върховенството на закона и да се справим с корупцията, посочи тя и подчерта важността на свободата на медиите и уважаването на малцинствата. Когато хората имат вяра в своите институции, България ще достигне своя потенциал, посочи тя.

Посланикът каза още, че САЩ са готови да окажат помощ в борбата с кибер престъпленията, за да се засили отбраната на България в областта на технологиите и иновациите. Искаме да гарантираме, че 5G мрежите ще бъдат изградени с подходящ контрол на сигурността, коментира още Херо Мустафа, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос на директора на Американската търговска камара Петър Иванов тя отбеляза, че срещата между Борисов и Тръмп е била среща, на която нашите взаимоотношения да се поставят на ново ниво. Тя обясни, че разговорът е продължил по-дълго от планираното заради важните теми, които е трябвало да се обсъдят и затова не протоколът е имал водеща роля. Мустафа информира също, че многообразни компании се интересуват от инвестиции в България.

В началото на лекцията си посланик Мустафа каза на български език, че заради българския народ е оптимист за бъдещето на България и за отношенията между двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
СРАМ И ПОЗОР ЗА USA преди 4 години
Моля експертите анализатори да Уведомят посланничката на САЩ каква военна помощ от десетилетия оказва САЩ на Гърция и ТУРция ..Подаряват от десетки години военна техника за десетки милиарди долари на нашите съседи.От подложения на ЛИКВИДАЦИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ВКЛ ЗАРАДИ НАГЛИ ДИВЕРСИИ ОТ НАРКОМАНИЗИРaНИ АМЕРИКАНСКИ СПЕЦ СЛУЖБИ СЕ Ограбват няколко милиарда за ОСЕМ НЕГОДНИ ОПАСНИ САМОЛЕТчета>>срам и позор за USA..
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох олекна ми !!!
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бсп пак няма да спечели каквито и да било избори
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлага Варна за координационен център защото, иска да спре турскити апетити към тази част на България.
114
1
 
1
 
! Отговори
Шматорок преди 4 години
Боко направи голямя грешка,като каза ,че са му еднакво мили демократите и републиканците. Явно тоя човек,и дипломацията ни въобще не са наясно какво става в САЩ. В САЩ тече вътрешен граждански сблъсък мужду мутиралия комунизъм в анархо-троцкизъм и либертарианство от една страна,и все още даващият сериозен отпор на световната либерастия англосаксонски трудов и морален модел на поведение. Това си е гражданска война с мирни средства...засега. Да хвалиш и душманите на Тръмп,т.е. демократите,ха-ха!
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано Боко си е научил урока, след като го привикаха във Вашингтон да му набият кратуната, задето обарва американско официално лице.
112
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДрОгаре по HBO отново дават "Чернобил"......за тези които са го "забравили" да си го преговорите.
111
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко това са лъжи и измама за наивници,прикриване на предателската политика натехния слуга вмирисания борисов.
110
2
 
10
 
! Отговори
Ъхъ... преди 4 години
Херо Мустафа...Типично американско име...Сега си представете кои хора назначават за посланици у нас...
109
4
 
9
 
! Отговори
13 преди 4 години
Това заслужават ганьовистанците, един дърт мюсулмански *** да ги управлява. Отношението към сащ е на най-ново ниво, има наведен, по-наведен, най-наведен, има и ***.
108
2
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
До Наблюдател: Всяка стотинка? Двата милиарда долара авансово за осем Ф-16 за стотинка ли ги имаш? А колко още ще им преведе Бойко само заради това, че са го потупали по рамото.Когато някой прави бизнес в американците трябва добре да си отваря очите (и да не е п'родажник). Иван Костов натресе на нашата енергетика двтете американски ТЕЦ-Марици и още им плащаме сметката. Ако сключим сега договор за доставка на втечнен газ сигурно пак ще искат да им гарантираме количества на твърди цени за години.
107
7
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Б'аси мрънкалниците хленчат тука за всяка стотинка, дето трябва да платят..
106
4
 
15
 
! Отговори
Миро: преди 4 години
Както гледам положението ни върви: не да ни паднат визите,а да ни паднат РИЗИТЕ! ЩЕ НИ ГИ ВЗВМАТ И ТЯХ,БРАТЯ!
105
3
 
11
 
! Отговори
Миро: преди 4 години
Кой те,Бойко,теб,обича?Ти,кажи ни го това!Щом те ТИКВА,теб,наричатс твойта гумена глава!
104
3
 
8
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До *** - Бойко Борисофф вече реши - Берое да изпраща заплатата на треньора си Херо до американското посолство. Херо от своя страна му предлага любовни ласки.
103
1
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Херо не е ли треньор на Берое......
102
5
 
18
 
! Отговори
срам преди 4 години
Знаем какво ново ниво сте достигнали. Сваляте и ризата от гърба ни. Много скъпо ни идва това ваше "партнрьорство".
101
6
 
11
 
! Отговори
Въпросче преди 4 години
Не знам защо толкова много някои се надяват да паднат визите? Краварите си имат твърде много евтина работна ръка- и мексикани, и китайци, и хора от третият свят. Имат си доста проблеми с тези емигранти, а в последните години и визовият режим се затегна.Искат хора с висок умствен интелект, които са се доказали вече, а не евтина работна ръка. Инвестирай няколко милиона, както направи Киро гела, и ставаш гражданин.Това е...
100
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До муспиНе е арабка,а е кюрдка,на турците няма да им се хареса много,ама това е положението
99
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Херо Мустафа е обещала да съдейства на русофилите безвизов режим за руския Гулаг !...само да не си забравят трите имена - руското, българското и турската фамилия !