Вучич си пожела пред Борисов: София - Белград за три часа

Работата по Балкански поток и магистрала "Европа" е на пълни обороти
1 юни 2020 14:56,
75

Сръбският президент Александър Вучич пристигна на официално посещение в България. Той беше посрещнат от премиера Бойко Борисов на летище София, а след това двамата направиха инспекция по изграждането на автомагистрала "Европа" и газопровода "Балкански поток", съобщава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Борисов и Вучич инспектираха с хеликоптер напредъка по изграждането на АМ "Европа" в района на 17-километровата отсечка между Драгоман и Сливница.

Вучич определи и двата проекта като изключително важни и общи за България и Сърбия. По думите му "Балкански поток" означава икономически растеж, ръст на промишлеността, осигуряване на важен енергиен източник за двете икономики. По отношение на магистралата той изрази очакване, че скоро тя ще бъде завършена и само за три часа ще може да се пътува между София и Белград.

От своя страна премиерът Бойко Борисов изтъкна, че в България се работи на пълни обороти за реализацията на двата проекта и поколения наред ще се ползват от това, което се строи в момента.

"Въпреки коронавируса, колкото и трудно да беше, работата не е спирала на АМ "Европа“ и "Балкански поток“, отбеляза министър-председателят.

Според него сериозно върви и строителството на гръцката връзка. Борисов посочи, че целта е диверсификация за целия регион и осигуряване на възможност да бъде докарана газ от различни източници, така че тръбите да бъдат запълнени, веднага щом станат готови.

"Балкански поток" ще е с дължина 474 км
и ще минава през през 11 области, възможно е до края на годината да са готови 17 от тях. 

Завършването на отсечката по договор е 2021 г., но при ускорените темпове, с които се работи и в случай че не възникнат допълнителни и непредвидени затруднения, е възможно строителството да приключи по-рано от предвиденото - в края на настоящата година. Стойността на инвестицията е 117 млн. лв. и се финансира изцяло от републиканския бюджет. В участъка ще има два пътни възела с осветление, както и 11 големи съоръжения – 5 надлеза, 5 подлеза и мост над р. Сливнишка.

Работи се усилено и по изграждането на другия, 14,5-километров участък между ГКПП "Калотина“ и Драгоман. Строителните дейности на обекта стартираха в средата на февруари 2020 г.

Инвестицията е за близо 165 млн. лв. и се финансира от Механизма за свързване на Европа на ЕС и от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 2022 г.

Трасето между ГКПП "Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части. Строителството на първите два участъка, по които се работи в момента, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 3 години
София-Белград за 3 часа, но сърбите трябва да премахнат ограничението от 120 км/ч по тяхните магистрали!В противен случай трябва да храним и техните милиционери!
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е, за Коридор номер 8.
37
1
 
0
 
! Отговори
:)) преди 3 години
До Тонката:)) Малък си! Не си дорасъл да ги гледаш!
36
1
 
0
 
! Отговори
:)) преди 3 години
До 34 ТонкатаБочко е забранил на своите медии да ги показват! 18+ Комиксите на Божков са за възрастни!
35
3
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Мая Манолова каза наскоро,че асфалта не се яде и пътищата по-добре да бъдат от калдаръм:):):)
34
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Вучич вижда, че магистралите носят ползи, но родните русофили само намират кусури и злословят.Не яли асфалт.Другаре(и другарки) ето, че и сърбите, на които традиционно се кланяте до земята не споделят мнението ви.Отвсякъде ви набиват канчетата.
33
6
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Сигурен съм,че след тази среща на Бойко със Вучич довечера свекървата:):):)ше намери повод да се покаже по БТВ и да каже,че в България се живее много лошо:):):)П)
32
2
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Бойко каза,че Комарницки е класи над Васил Божков:):):):)Дайте да ги видим тези комикси бе:):):):)
31
4
 
2
 
! Отговори
тиква преди 3 години
До Тонката 28за да намериш линка просто напиши в гуглето ЖЪЛТИ СТРАННИЦИ ИЛИ ЦИРК ЗА СЕИРДЖИИ и ще ти излезе храна за душата
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес не е ли ден на детето,да пуснете някоя красива статия,рисунки,детска песен?
29
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е сръбскио Президент защо го кани Борисов, а не Радев ?Май си нямаме нужда от Президент !
28
1
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Първи пост пиша за днес и ментето ми се появява след една минута:):):П):)Дебнал ме е цял ден:):):)
27
5
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
други народи построиха светът а тези тук двамата с някакви закъснели с век мини проектчета си мислят че ще впечатлятединственното което впечатлява е милиардите народни пари хвърлени в проект засрашен от ефективна възвращаемост и санкции
26
6
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Ей Позитано че ти я строшим кратуната Нема да псуваш Бойко
25
1
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Дайте линк къде да гледам комиксите на Васил Божков от днес:):):):)
24
7
 
7
 
! Отговори
Позитано преди 3 години
Слава на другаря Господин Борисов! Благодарим ти господарю! 1000 години живот за премиера и все така да ни управлява!
23
3
 
3
 
! Отговори
Така преди 3 години
Бибочко и влати с жипа ше могат да стигат до цецо в белград мн по бързо, което си е успех.
22
1
 
14
 
! Отговори
до мисирките преди 3 години
""Балкански поток" ще е с дължина 474 км и ще минава през през 11 области, възможно е до края на годината да са готови 17 от тях."Ако обичате преведете написаното.Няма как да са готови само 17 км.Те и досега са доста повече.В същото време трасето минава през 11 области,та няма как да е готово през 17.Какво точно искате да кажете не ми е ясно.Май пуякът Али Баба така се е качил отгоре ви,та чак мозъка ви размътил.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво изнасяме за Сърбия? Май само Сърбите внасят тук.
20
1
 
5
 
! Отговори
5ьо преди 3 години
Как ще става за 3 ч, като сега изцяло по магистрала, само Белград - Димитровград се взима за над 3 ч?!