Евродепутат: 85% от €29-те млрд. от ЕС са безвъзмездна помощ

Може да имаме 0 евро заеми за връщане, заяви Андрей Ковачев
23 юли 2020 18:09, Елка Василева
48

В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов обяви със задоволство, че страната ни ще получи почти 29 млрд. евро от бюджета на ЕС в период от 7 години. Започнаха дискусии, че по-голямата част от парите са заеми, които ще връщат и следващите поколения у нас.

"Категорично не е вярно. По-голямата част ще бъдат безвъзмездна помощ. 85% от тези 29 млрд. евро са безвъзмездна помощ и 15% може да бъдат заеми. Може да имаме 0 евро заеми за връщане", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев пред Bulgaria ON AIR

По отношение на целия ЕС, разбира се, че всяко евро идва отнякъде, то не пада от небето. За пръв път ЕС дава разрешение на Европейската комисия да вземе дългосрочни нисколихвени заеми, уточни той.

Още по темата

Евродепутатът обясни, че националните планове започват да се разработват и в следващите месеци всяка страна има възможност да представи пред ЕК как ще бъдат използвани тези безвъзмездни средства по най-ефективен начин в иновативни технологии.

"България заяви, че трябва да има общощевропейски механизъм за наблюдение и контрол върху върховенството на закона във всяка страна члена. ЕК трябва да поеме този ангажимент и това да бъде обвързано с безвъзмездните средства. Има страни, които са категорично срещу това", каза още Андрей Ковачев.

По думите му българското правителство е постигнало добър резултат на Съвета на ЕС. Той даде пример с Испания, където има орязване с 10% на преките селскостопански плащания. Има огромно орязване на средства за здравеопазване, иновации и образование в ЕС, подчерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

"Нашият портфейл е добър, но общо за ЕС нещата не изглеждат добре за рамката. Приветстваме Фонда за възстановяване и там трябва бързо и ефективно да се използват средствата", настоя Ковачев.

И уточни, че няма връзка между броя на заразените с коронавирус и отпуснатите средства. Връзката била доколко е засегната икономиката на съответната страна.

Ковачев подчерта, че получаваме най-висок процент от солидарните европейски средства спрямо българския брутен вътрешен продукт. 2-3 страни сме, които имат увеличение на безвъзмездните средства. Това не е заем, още веднъж поясни той.

Вижте целия разговор във видеото.
 


48
Още от Общество
Идеята "Всички вън" е деструктивна, трябва да се знае какво идва
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Властелинът на преди 2 седмици
ЧЕКМЕДЖЕТАТА = МАФИЯ = искам да прибирам порциите в Чекмеджета БЕЗНАКАЗАНО
45
0
 
1
 
! Отговори
безвъзмездна помощ преди 2 седмици
дето няма да стигне до обикновенните хора - що ли да ни вълнува
44
0
 
0
 
! Отговори
Fena преди 2 седмици
А бе нещо депутатите взели, че ударили кръста на споразумението! Толкова труд, толкова ходене до 11-ия етаж и пак ядец!
43
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
До активист на БКП

Ходи се прегледай обстойно, другарю!
42
1
 
4
 
! Отговори
Хайде по-спокойно ! преди 2 седмици
И кой друг извън ЕС дава въобще някакви пари на Б-я ?
41
2
 
2
 
! Отговори
Майтап бе Уили :) преди 2 седмици
Корнелия Нинова щеше да договори повече от 29 млрд. € помощ от държава извън ЕС ....... ......
40
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
А някаква помощ за нормалните семейства с 1,2 или 3 деца няма или финансова помощ или каквато и да е помощ няма ли да има. Или само за социално слабите и ромите има. Тези семейства с общ доход до 1500-2000лв за 3,4,5 човека много ли е?
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами евродепутатите да си сравнят версията с тази на медиите.. единият явно лъже
38
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Даже не коментирам увеличения с над 39% бюджет на ес.
37
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Боко сам каза, че тазгодишните 29 милиарда са с 1 милиард повече от тези в предишния програмен период. били са демек 28 милиарда.
При положение, че под 25 милиарда са парите, които не трябва да се връщат, колко процента са 3.4 милиарда от 28 милиарда (демек парите които България получава по-малко в сравнение с предишните годимни)? Имайки предвид и инфлацията, картинката ми изглежда като пълен провал на боко, герб и всичките ни евродепутати, които така усилено лъгаха миналата година.
36
6
 
16
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 седмици
Абсолютна лъжа! Безвъзмездно се дават 7 000 000 000 , останалите 22 000 000 000 трябва да върнем за 7 години !!! Оставка съд затвор и конфискация на имуществото на всички от хунтатата ГЕРБ-Суджук !!!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
от тези 750 млрд.евро , България ще получи 12.3 млрд

7.7 са грантове , 4.6 са заеми . Ще трябва да бъдат използвани до края на 2023та

останалите 16 млрд и нещо са по други програми . Колко сме усвоявали досега от еврофондовете - 50 процента ? . За колко по разните проекти ще трябва съфинансиране , тепърва ще става ясно

Не знам защо тези пари се представят едва ли не ,че още утре ще влязат в сметките ни . Първо ще се пишат програми , после ще чакат одобрение и чак тогава паричките
34
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ето защо Бойко не пуска кокала
33
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ето защо Корнела и не само драпат така за властта,това са около 500000000000лв.и касата ще си напълни,и още хотели ще си купи обаче има един проблем,БКП на власт и евросредства нанай.Спират ги още на другия ден,тогава ристокомунисто пак ще поведе битка за справедливост.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи в сряда създаването на нов инструмент за възстановяване от коронавирусната криза, наречен "Следващо поколение ЕС" в размер на 750 млрд. евро.
Фон дер Лайен добави, че "средствата в размер на 750 млрд. евро ще бъдат взети от Комисията под формата на заеми от пазарите"
31
5
 
13
 
! Отговори
ДрОгаре преди 2 седмици
спомнете си нашия Вапцаров - Имам ли аз - то значи да има за теб - имаш ли ти то значи да има другаря. И за вашите фирмички ще има пари. Пишете проекти, трудете се. Обаче всичките тези 29 милиарда евро - дето са половината от БВП на цялата ни държава и то в добра година, а не като сега сушава ... няма как да ги глътнете наведнъж. Ще се задавите дрОгаре. Знам,че сте се запасили с тоалетна хартия, ама то ще стане мазало!
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
дори и грантовете са заеми
и ще се връщат с данъците ни
ставаме роби на банките
държани от малцина милиардери избрани
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лъжа!
Киро брейка в youtube обяснява схемата
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Купувайте си газови лампи като през комунистическо,че 2027 спират АЕЦ Козлудуй и въглищните централи, ще стане много фън
27
1
 
19
 
! Отговори
данъконеплатец преди 2 седмици
Голямо крадене ще падне. Основно чрез строителството. В моя град вмомента се прави основен ремонт на училищна сграда построена 2011. Гледам и мигам на парцали.