Проектът за Конституция е внесен – какво следва оттук насетне?

Коментира независимият депутат Явор Нотев
4 сеп 2020 22:55, Нели Христова
60

Управляващите внесоха проект за Конституция. Какво следва оттук насетне? Отговорът на този въпрос потърси независимият депутат Явор Нотев.

"Въпросът за нова Конституция, ако се разгледа в неговото ситуационно значение и място, има своята логика. Най-логично е депутатите от едно обикновено Народно събрание, да вземат такова решение. Това ще сложи край на мандата им. Обществото обаче се оказа неготово да приеме проект за такава Конституция. Върховният закон не се пише толкова бързо от такъв многочислен състав, колкото и да са добри специалистите. Аз и мои колеги изпитахме неудовлетворение от първоначалния проект на Конституцията, с ясното съзнание, че този проект подлежи на редакция от едно друго по състав Народно събрание", каза Нотев в ефира на "Денят ON AIR".

Според независимия депутат проектът е бил изготвен за изключително кратко време и това поражда много въпроси.

"Липсва предварителна подготовка за него. Създава се усещане, че решението е било направено под натиска на събитията. Такъв компромис не бива да бъде направен, защото достатъчно Конституцията решава най-важните въпроси в държавата. Съмнението на гражданите е налице, то ще остане докрай. Това, че колегите от "Воля" заявиха, че са положили подписи без да се запознаят с проекта, не ме изненадва", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Политикът изтъкна, че независимите депутати изобщо не са били търсени във връзка с проекта за Конституцията.

"В работен порядък независимите депутати не сме били търсени. Процедурата не става край на възможностите за разговори и предложения. Истината е, че не е достатъчно сериозно от нас да се изискват само подписи за стартиране на процедурата. Това е една от причините да не се присъединим към предложението за нова Конституция. Ако ми се случи да се запозная с един проект, който отговаря на обществените очаквания, и ако той получи общо одобрение, защо да не го подпиша?", попита реторично Нотев.

Депутатът изрази надежда, че в работата по подготовка и приемане на нова Конституция тези партийни пристрастия да останат за задно място, където им е мястото.

Относно ескалиралото напрежение на протестите в столицата, народният представител коментира, че организаторите от Отровното трио също биха могли да бъдат подведени под отговорност.

"Отровното трио обявиха т.нар. Народно въстание. В историята ни 'въстание' няма мирни конотации по принцип. Повечето български граждани изтръпнахме от това, което видяхме. Не можеш да призовеш хората, без да си даваш сметка за това, какво може да се случи. Имаше хора, готови да пролеят кръв на площада. Тогава, когато бомбите започнаха да гърмят - тогава беше опасно за всички. След тази канонада - имаше твърдение, че тези провокатори са били оставени от полицията спокойно да се оттеглят. Ако Борисов е докарал провокаторите, къде остават организаторите в тази хипотеза?", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оттук насетне следва евакуация. Единствената файда от ЕС е че можем да се евакуираме бърже, за разлика от русия,украйна и беларус. колкото познати имам там - точно толкова съжаляват само за едно - че не са се евакуирали по-рано.
51
1
 
2
 
! Отговори
ОНЗИ преди 3 години
АБЕ НОТЕВ, КАКВО СЕ ПРАВИШ НА ОЩИПАНА БУЛКА (УЖ СИ НЕЗАВИСИМ ДЕПУТАТ !?!?!?!). РАЗБЕРИ БЕ ЧОВЕК , НАРОДА НЕ ВИ ИСКА ПОВЕЧЕ - МАХАЙТЕ СЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА. ЩЕ СИ ИЗБЕРЕМ НОВИ УПРАВЛЯВАЩИ И ТО НЕПРЕМЕННО КАДЪРНИ И ЛОЯЛНИ ХОРА !!!! ХАЙДУКЛЪКА И ДЕМАГОГИЯТА НЯМАТ МЯСТО ВЕЧЕ В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ !!!!
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До проклятие от БогаДемокрация означава атеизъм - против бога! Всеки индивид се има за Бог....
49
0
 
3
 
! Отговори
новата конституция преди 3 години
Във служба на олигарсите избрани от народа с фалшиви гласове!
48
0
 
1
 
! Отговори
проклятие от Бога преди 3 години
До БаиПри наличието на светото писание от 2000 години искаме нова конституция!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека има нова конституция щом ще се намаляват депутатските места. Какво е това чудо? В малка България депутатите са почти толкова на брой колкото в американския сенат!
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е че едно от ясните искания на стачкуващите беше нова конституция -------Глупости.Освен това никакви стачкуващи няма, идьото.
45
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ще чакат новите из бори - ще си ги присвоят и впроса ще затихне.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При предишни Конституции приети от ВНС-я действащи със своите закони в периоди след Освождението-1878 г. да не могат специалисти-конституционалисти да извлекат поуки,че да усетят за какво иде реч от опита на предишни как колеги и текстове като по конституционална история за народна идея при развитие на класическите течения как движения,сдружения,партии,др.форми на участници от парламентарна,държавна и обществена история на устройствата им относно общите производствени отношения,сили за развитие.
43
1
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Каква конституция ще направят тези простаци?! Те могат само да бият, да заплашват и да използват държавата за репресии и да подкупват.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47но БСП се оказа по-малкото зло от ГЕРБ!Трудно е да се каже, по-добре е да бъдат тотално отстранени ако искаме наистина промяна!
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП е БКП1, а ГЕРБ е БКП2....................но БСП се оказа по-малкото зло от ГЕРБ!!И двете партии си производни на БКП................това е ясно!!!
40
5
 
3
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Тук явно сме обречени да ни упраяляват комунистите - още 45 г мислех , че има някакьв шанс но сега виждам , че всичко е обреченоСьвет кьм младите - махаите се оттук при пьрва вьзможностТова е прокьлната територия
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нотев,нотев, теб господ те наказа, ти си знаеш...
38
4
 
0
 
! Отговори
az преди 3 години
До СмехорииНе се иска консенсус за приемането на нова Конституция! Достатъчно е мнозинство във ВНС. Т.е. - очертава се поредна, четвърта, комунистическа конституция! След Димитровската, Живковата, тази, от деветдесетте години, приета с гласовете на БСП, БЗНС и ДПС и малка част от други партии. В новото ВНС - вероятно ГЕРБ пак ще са най-много, но БСП и ДПС пак ще имат мнозинство! Така, че - честита четвърта комунистическа конституция.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е че едно от ясните искания на стачкуващите беше нова конституция , а това беше искане което както искаха протестиращите така и властта може да направи нещо по тяхното искане, но това въобще не е правилния път защото самите стачкуващи са само извадка от народа при това не представят интереси на народа а по особени интереси, а властта не трябва да бара основния закон толкова прибързано просто защото някакви особени интереси на стачкуващите трябва да бъдат задоволени,това не е народнавол
36
0
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
До МСириоозноо...
35
17
 
5
 
! Отговори
М преди 3 години
Време е наистина радев да си подаде оставката. Той е виновникът за тези ексцесии.
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никаква конституция не е на дневен ред.На дневен ред е Оставка и търсене на отговорност за разграбването на България!
33
3
 
4
 
! Отговори
Смехории преди 3 години
Радев не искал нова конституция,но поръчал да разработят и има готова.Протестиращите искаха нова конституция,но вече не.Политицитеот опозицията също.Проектът на ГЕРБ бил лош и на ГЕРБ.Опитват се даманипулират общественото мнение,сякаш някой ще ги кара веднага даподпишат и тя да влезе в сила.Мълчат,че това е проект в който може да седобави или махне всичко и само приетото с консенсус ще влезе в готовиявариант.Ясно е,че са срещу нея само заради процедурите с оставките и НС.Лъжливи фарисеи.