В ГЕРБ готови, внесоха законопроект за мажоритарен вот

В страната трябва да има 234 едномандатни района, в чужбина - 6
19 апр 2021 17:45, Красимир Ангелов
94
В ГЕРБ готови, внесоха законопроект за мажоритарен вот
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния вот. В мотивите към Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от партията изтъкват, че мажоритарната система ще издига личности, които притежават високи професионални и нравствени качества. Също така ще може да се търси по-лесно персонална отговорност от съответните кандидати, ако не изпълняват поетите ангажименти към избирателите.

Като основание за законодателната инициатива се посочват резултатите от проведения национален референдум на 6 ноември 2016 г., съобщава БНТ.

От ГЕРБ предлагат изборите да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани в ендомандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой население според актуализираните данни от НСИ.

Ето основните насоки:

-Територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

-Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

-Мажоритарен кандидат, издигнат от една партия, коалиция или инициативен комитет, не може да бъде включен в кандидатска листа на друга партия или коалиция или издигнат от друг инициативен комитет.

-При мажоритарната система с абсолютно мнозинство, избраният кандидат трябва да получи повече от половината от всички действителни гласове, за да бъде избран.

- При мажоритарен избор с два тура, ако на първото гласуване никой от кандидатите не е получил абсолютно мнозинство, се провежда втори тур, на който се допускат двамата кандидати с най-много гласове на първия тур.

Законопроектът предвижда в едномесечен срок преди произвеждането на първите избори за народни представители по мажоритарната изборна система българите в чужбина да могат да подават заявление за активна регистрация за гласуване извън страната. То ще се осъществява чрез интернет страницата на ЦИК. В заявлението избирателят ще вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или лична карта, ЕГН и постоянния си адрес в България. По този начин независимите кандидати, които не могат да намерят партийна подкрепа, но имат значителна регионална подкрепа могат да получат по-голям шанс за мандат.

От ГЕРБ смятат, че мажоритарните избори ще улеснят значително създаването на парламентарни мнозинства, а оттам и на еднопартийни мнозинства, заради по-малкия брой партии и формирането на стабилни двупартийни системи. Подобна система ще избегне ,,тежки преговори" с парламентарни партньори заради липсата на коалиционни споразумения, допълват още от партията на Бойко Борисов.


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
5
 
! Отговори
Това което преди 2 месеца
се предложи и одобри на референдума имаше смисъл именно във формата във който беше предложено да се изпълни изцяло. Видя се, че ако се извадят от контекста различните предложения те се обезмислят. Примерно мажоритарния вот би трябвало да върви с процедура по отзоваване, с намаляване броя на депутатите и с намаляване на субсидиите на партиите, както и със изсветляване на финансирането на партиите и лобизма. Когато се извадят нещата от контекста те придобиват гротесков вид и обслужват задкулисието
36
3
 
5
 
! Отговори
АБСОЛЮТЕН ФАКТ! преди 2 месеца
МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ Е --ДВОЙНА ЦЕДКА ЗА "НЕКАДЪРНИЦИ"!
35
10
 
3
 
! Отговори
Kit Chelin преди 2 месеца
Не съм убеденче Герб ще спечелят 160 депутати. Единствените, които ще спечелят на първи тур са ДПС и то в няколко области на страната. Герб, печели около 30 % в повечето избирателни райони. На втори тур, ако всички се обединят срещу Герб, както това се получава в НС, герберите ще спечелят много по малко мандати. Да не се окаже, че грешно са си направили сметката, ако се ограничат купените гласове и корпоративния вот. Да не се окаже хитрата сврака с двата крака. Досега защо дремеха, а не го напр
34
3
 
6
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 месеца
Мажоритарния вот --е начин, да се отсеят НЕКАДЪРНИЦИТЕ от всички партии и "НАЗНАЧЕНИТЕ КАЛИНКИ"!САМО ТОВА Е НАЧИНА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОТЪРСИ ОТ ОТБОРА "НЕГРАМОТНИЦИ"-- НАБЕДЕНИ ЗА "ПОЛИТИЦИ"! /..защото според Ленин -всяка "КУХАРКА" е годна за политик../
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 19 2.5 млн. сте били преди 100 години . Навремето над 1.9 млн гласуваха за Симеон , сега колко са останали Все едно Симеон непрекъснато да дудне " навремето милиони гласуваха за мен , затова имам право пак да съм в парламента "
32
5
 
6
 
! Отговори
Гуфу преди 2 месеца
До Анонимен 20Пич хората просто допълват предложението на другите партии. Явно най-важно е промяната в изборния кодекс. Защото точно това внесоха като законопроекти Славиту и компания. Само, че пропуснаха частта с мажоритарния вот и от ГЕРБ просто ги подсещат. Щото само частта с увеличението на секциите в чужбина и гласуване по пощата намирисва на проект на Доган.
31
11
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 месеца
И защо ГЕРБ преди 4 години не уважиха референдума и не промениха избирателната система ?
30
8
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
МАЖОРИТАРНОТО Е ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН БОРИСОВ ДА СЕ ВЪРНЕ!!И ТО АКО НЕ СЕ ПРИЕМЕ ОТ ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ!!! АБСОЛЮТНО НЯМА ДА СЕ ПРИЕМЕ ОТ СЛЕДВАЩ ЩОТО ТАМ ГЕРБ НЯМА ДА ИМА И 70 ДЕПУТАТИ!--------------НО СМЯТАМ, ЧЕ ТОВА Е СЕРИОЗНА КОНСТИТУЦИОННА ПРОМЯНА И ЗА ТАКАВА САМО 121 ГЛАСА НЕ СТИГАТ!
29
13
 
10
 
! Отговори
Къде сте преди 2 месеца
крепостни селяни-електората на ГРОБ
28
8
 
5
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 месеца
Късно е либе за китка.
27
5
 
3
 
! Отговори
Край преди 2 месеца
Народе партиите ти пдритват суверенитета и се гаврят с тебЕдната вика на другите - е сега ще му дам демокрацията като толко не щете да гепим съвместно
26
13
 
12
 
! Отговори
Ууу преди 2 месеца
ако има мажоритарен вот той ще облагодетелства ГЕРБ. Колкото и да правите внушения няма да ви мине номера.!!! Време е за справедливост!!!! ГЕРБ=ДС+БКП
25
3
 
18
 
! Отговори
Гуфу преди 2 месеца
До помнещПрекръсти се на не помнещ. ГЕРБ внесоха предложение през 2017 година. Не беше прието, всички освен ГЕРБ гласуваха против.
24
4
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 месеца
Много майко-продажници има .
23
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъпиятт чалгар Славчо и Тошко Африкански вече не искат мажоритарни избори.Мажоритарни избори означава да има диктатура на една партия и по 1-2 представителя от други партии.Половината избиратели няма да бъдат представени и ще бъдат под диктатурата на болшевиките от една партия.Мажоритарните избори са болшевишка идея.
22
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ДОГАН МОЖЕ ДА ГЛАСУВА ЗА МАЖОРИТАРНОТО!!НО ДА СИ ЗНАЕ, ЧЕ С ТОВА ПАРТИЯТА МУ ЩЕ ПРЕУСТАНОВИ СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ ЗАВИНАГИ :D
21
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мажоритарен вот след, като институциите бъдат прочистени от герберски калинки и парашутисти. За 12 години +, герб е пуснал пипала на всички нива
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще му дойде времето и на това. ГЕРБ се опитват да отвличат вниманието на парламента от важните сега реформи за да злорадстват после.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
12 165 са нищо понеже са делено на 5!!! А 75 са на едно място ГЕРБ! ЩЕ ИМА ПРОТЕСТИ ЗА МАЖОРИТАРНАТА СИСТЕМА- 2.5 МИЛИОНА Я ИЗБРАХМЕ, АКО 165 СА ПРОТИВ ЩЕ ВИ БОЛИ ГЛАВА!
18
7
 
4
 
! Отговори
nababatigaza преди 2 месеца
Тия още не са ли в затвора?