Борисов: Даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме

За първите четири месеца на 2021 г. бюджетът е на излишък от 115,4 млн. лв
7 май 2021 12:11, Нели Христова
225
Борисов: Даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме
Снимка: БГНЕС

За първите четири месеца на 2021 г. бюджетът е на излишък от 115,4 млн. лв., като само за месец април очакваният излишък е около 735 млн. лева. Докато се правеха експерименти с парламента и „изтъргване“, усилията на правителството и на приходните агенции доведоха до събираемост от НАП, която е с над 915 млн. лева повече спрямо миналата година, при това в условията на тежка пандемия. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното работно съвещание с министри от кабинета, на което бяха отчетени предварителните данни за изпълнението на бюджета на държавата към края на април.

Премиерът изтъкна, че добрите показатели са резултат и на разумните мерки на правителството в кризата, с които беше подкрепена икономиката и се даде възможност на бизнеса да работи максимално дори в пандемията. Същевременно Борисов изтъкна, че държавата осигури подкрепа за българските пенсионери и за борещите се на първа линия с COVID-19. „Затова не актуализираме бюджета. Ние даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме“, посочи министър-председателят.

Премиерът Борисов акцентира, че приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към април 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 16,660 млрд. лв., като спрямо първите четири месеца на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 2 млрд. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2,3 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0,3 млрд. лева. Борисов отбеляза още, че към края на април събраните от НАП средства са в размер на почти 9 млрд. лв., което е с над 915 млн. лв. повече спрямо миналата година. С близо 67 млн. лв. повече от планираните средства са събрали и Агенция „Митници“, като събраните приходи към април надхвърлят 3 млрд. лв. Приходите от ДДС при внос са 1,304 млрд. лв. Към края на април се очаква от Митниците преизпълнение на плана за периода със 130,5 млн. лв.

Ръст спрямо първите четири месеца на 2020 г. се отчита и при приходите от мита, които са в размер на 78,6 млн. лв., с 9,2 млн. лв. над събраните през същия период на миналата година и с 2.2 млн. лв. над планираните. Добра е събираемостта и при приходите от акцизи - към края на месец април те са в размер на 1,654 млрд. лв., което представлява 96,1 % изпълнение на планираните за периода.

По отношение на борбата с контрабандата премиерът Борисов обърна внимание, че през първото тримесечие на настоящата година са задържани близо 16 милиона къса нелегални цигари, което е почти колкото задържаното количество през цялата 2020 г. и 4,5 пъти повече от задържаното през първото тримесечие. Според министър-председателя причина за този ръст може да бъде търсена в очакваната нестабилност в държавата, което настоящото правителство не е допуснало.

Министърът на финансите Кирил Ананиев изтъкна добрата работа на приходните администрации и доброто им партньорство с гражданите и бизнеса, което дава положително отражение и на приходите в бюджета. Министър Ананиев изтъкна, че пандемията продължава и служебното правителство би следвало също да направи мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Министър Ананиев изтъкна още, че до този момент са изтеглени само 800 млн. лв. от общо 4,5 млрд. лв., колкото е максималният размер на дълга, който може да тегли българското правителство.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков акцентира върху постъпилите предвидени приходи от концесията на Летище София в размер на 660 млн. лв. с ДДС. „660 млн. постъпиха, което даде началото на изпълнението на концесионния договор. Това даде възможност неоперативни финансови активи от публични вземания, които до този момент бяха по сметките на държавното дружество – оператор, в размер на близо 80 млн. да се добавят до тази стойност. Тоест имаме сума, която ефективно постъпи в държавния бюджет в размер на близо 750 млн. лв.“, отбеляза Желязков. Министърът напомни, че до този момент всички постъпления от концесиите влизат в Сребърния фонд. Изключение направи концесията на летище София, които пари са в държавния бюджет за подпомагане на социалните и на икономическите мерки, които са предприети своевременно. Министър Желязков напомни също така, че през 2019 година бяха погасени задълженията на БДЖ.


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
2
 
! Отговори
Добри новини ! преди 1 месец
Докато лъжците от ИТН, ДБ, БСП и мутрите на Мая се надвикваха в Парламента и имитираха дейност, Правителството си работеше и си вършеше работата !
190
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова не актуализираме бюджета. Ние даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарвамеПРАВИТЕ ЛИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ПОСТЪПЛЕНИЯ и ИЗКАРВАМЕ.
189
0
 
2
 
! Отговори
сретен преди 1 месец
бойко е мой!
188
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Радев-фигурантИ затова ли преследвахте баща му на Радев и нахлухте въоръжени в президентството, като че ли , някакви терористи са обитателите на президентството?
187
2
 
3
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 1 месец
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например че грипът е опасен, че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва и не върши. Кому е нужен такъв безличен президент ?
186
3
 
11
 
! Отговори
Marin Ruseborn преди 1 месец
Taзи мутра лъже повече отколкото по времето на Живков!
185
4
 
4
 
! Отговори
Винету преди 1 месец
До Васил. Уф, Василе, василе, не разбра ли отдавна, че тази работа не става с ялови постове по сайтовете. А и като спечели ГЕРБ и следващите избори ще ти секне меракът и такива коментари.
184
6
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
До 183, 185 и други подобни.Такаааа, та за "скандала" Илчовски. Поредният евтин компромат Първо, този плондер не е представил никакви конкретни доказателства,само думи. Второ, по никакъв начин не се доказва, че тези "далавери" са свързани с Борисов и ГЕРБ. Оня Иван, наречен Пилето, му бил казал да направи еди какво си по нареждане на Борисов - че що да не лъже и да е използвал името на Борисов (като онзи със суджуците). Трето, вие запознахте ли се с биографията на този Илчовски - абсолютна мутра
183
1
 
6
 
! Отговори
Богомил Бонев преди 1 месец
Разжалвайте го първо! Нищо няма да го заболи повече този *** от това. Поводи има достатъчно...
182
5
 
7
 
! Отговори
1 преди 1 месец
др.борисов,откога почнахте да давате парите на данъкоплатците,до преди месец,нали ги даваше ти,сега как така се промениха нещата.
181
1
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 месец
До сметна палата: ....или да върнат полученото възнаграждение за тези дни!
180
5
 
8
 
! Отговори
сатрапът страхливец преди 1 месец
Ние даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме, посочи министър-председателят....ти ли ги изкарваш, бе крадец долен и ***?
179
7
 
6
 
! Отговори
Da, za Makedonija преди 1 месец
Za BOJKO SAMO PANDIZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
178
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бацето пак им остава да червените кхмери излишък от над 100 милиона и 8 милиарда фискален резерв.
177
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ало, "журналистите" - къде е скандалът Илчовски?
176
7
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Тръгвай към пандиза , не се обяснявай !
175
3
 
15
 
! Отговори
тия ли пари дава преди 1 месец
"Документите ги има в НАП. Това са фактури за кух оборот (на "Градус"), да излязат на Българската фондова борса, да си вдигнат стойността на дружеството и да продадат акции, които нямат стойност на българските, да подчертая, пенсионни фондове. Заставени са шефовете на тези фондове да си купят акции от това дружество, демек, да си приберат (от ГЕРБ и "Градус") едни 50 - 60 млн. кьорави, без да правят нищо", казва Илчовски.
174
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Буци шкафчетата Буци ,къде скри парите , парите и златото къде ги скри Буци, оставка тикво
173
9
 
9
 
! Отговори
чекмедже преди 1 месец
Като стана дума за чекмеджета, питам коя опразни червеното чекмедже на БСП.Чувам че хотела в гръцко на червена другарка приличал външно на чекмедже - на много голямо чекмедже.Хотела го наричат " Гранд хотел Чекмедже ".
172
7
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
РУМЪНИЯ ВЛИЗА РЕДОМ С БЪЛГАРИЯ В ЕС И СИ УВЕЛИЧАВА МНОГОКРАТНО ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ БЕЗ ДА ВЗИМА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ!!----------А В БЪЛГАРИЯ БОРИСОВ ВСЕ ОБВИНЯВА НЯКОЙ ЩЕ ГО Е ОКРАЛ!!!ПЪРВО ЛЪГА , ЧЕ БИЛИ ПРЕДИШНИТЕ А СИ ПРИЗНА, ЧЕ СА МУ ОСТАВИЛИ 7.7 МИЛИАРДА ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ КОЙТО ТОЙ ОПОСКА НАПЪЛНО, ЧЕ И ВЗЕ 4 МИЛИАРДА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ОЩЕ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО ВЪВ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ!ПОСЛЕ ЛЪГА, ЧЕ БИЛ ОРЕШАРСКИ А НЕ ТОЙ!!БОРИСОВ ВСЕ ЗА НИЩО НЕ Е ВИНОВЕН!