Машинното гласуване - скрит образователен ценз?

Доц. Киселова: Служебното правителство да действа балансирано
11 май 2021 12:05, Анисия Иванова
39
Машинното гласуване - скрит образователен ценз?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

С първия указ президентът трябва да назначи служебно правителство, а с втория – да разпусне 45-ото Народно събрание и да определи датата, на която да се проведат избори за следващото, обясни доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Гласуваният от сегашния парламент мораториум върху назначенията в държавни структури трябва да се вземе предвид, защото е указано, че до назначаването на служебен кабинет не могат да се правят подобни назначения, уточни Киселова: „Третият указ предполагам, че ще бъде за състава на новата Централна избирателна комисия.“

Тези президентски укази произвеждат своята сила незабавно, с подписването им от държавния глава, допълни конституционалистът.

От четири важни акта на настоящото Народно събрание два вече са в Конституционния съд, посочи доц. Наталия Киселова.

Още по темата

Решението на КС по мораториума ще даде отговор на въпроса може ли един конституционен орган в лицето на Народното събрание да ограничи правомощията на друг такъв орган, какъвто е Министерският съвет да изпълнява правомощия, предвидени в закон.

При Изборния кодекс централният въпрос касае машинното гласуване, отбеляза доц. Киселова, според която „тук малко са попренавили ситуацията, защото макар да доминира машинното гласуване, хартиените бюлетини ще бъдат налични“.

„Въпросът е дали това е скрит образователен ценз. Аргументите им не са много обосновани според мен.“, каза тя пред БНР.

Запитана можем ли да очакваме от служебното правителство да продължи т.нар. ревизия, започната от парламентарната комисия за проверка на сегашното управление, Наталия Киселова подчерта:

„Дали могат да бъдат правени административни проверки, да бъдат предоставяни данни на органите на съдебната власт, да бъде сезирана прокуратурата – да, може. Правителството трябва да намери баланс между желанието на всички да бъдат разкрити колкото се може повече от незаконните дейности, които са били извършвани, ако има такива, и да бъдат водени текущите дела на държавата, най-вече спокойно да бъде организиран вотът на 11 юли. Ако се тръгне само в едната посока – да се търси на всяка цена да се вадят далавери, може да се пропусне друго, което е по-важно“.

Президентът се държи доста умерено в доста изнервената ситуация, смята преподавателят.

„Всички останали са или нетърпеливи, или изнервени. Разбира се, това ще бъде част от визитката му за втория мандат.“, каза още правистът.

Ако служебното правителство извършва определени дейности, то ще е, за да се покаже, че има и друг модел на държавно управление, посочи още доц. Киселова.

Ако в другото очаквано решение на Конституционния съд – за фигурата на специалния прокурор, който ще разследва главния, бъде открита противоконституционност, отиваме в изходна позиция и следващият парламент ще трябва да преуреди въпросът, поясни Наталия Киселова.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
2
 
! Отговори
от Варна преди 1 месец
Днес се наложи да отида за колата в другия край на града. В автобуса влезе един усмихнат ром на 100водка с работните дрехи и се опита да изкара от машината билет, но все не уцелваше комбинацията. Намесиха се куп баби да помагат и му купиха. Обаче влезе една жена с *** и му дава левче-пусни за мен мойту момче. Той вика..аа, аз едвам на мени купиха, ни могъ на таз машина и айде бабите пак помагаха. Смятайте какво ще е гласуването на машина-дипламна работа направо!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Образованието трябва да е два метра под дъното, за да има човек който да не може да гласува с машина. Доста несериозно ми се струва, но ако е така, горко ни за бъдещето на новото поколение.
30
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Ако в 2021 година не можеш да се оправиш с такава проста машина, не трябва да имаш право да гласуваш. Да не говорим, че абсолютно трябва да има образователен ценз с минимално ниво "средно", за гласоподаватели и депутати! Как може хора, които най-малкото не могат да четат и да пишат на български, а да не говорим за формирането на каквато и да била обща или политическа култура, после да участват в определянето на бъдещето на всички останали!? Това е абсолютно неприемливо!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маймунните се справят с тъчскрийни много добре.Всеки има смартфон, навсякъде има машини с тъчскрийн в банки, автобуси, НАП, банкомати.Само герберите не харесват машините.
28
1
 
6
 
! Отговори
Уточняващ въпрос преди 1 месец
Следва ли да бъде с ОТНЕТИ или ОГРАНИЧЕНИ права онзи, който години наред системно е нарушавал основния закон на републиката - Конституцията?ДЛЪЖЕН е до 16 г. да посещава училище. Ако го е правил, достатъчно е да е научавал по 2-3 букви годишно, за да научи всичките 30 докато навърши 16 г.Ако е бил дете, нямащо отговорен родител, който да го задължи да учи, тогаваот 16 до 18 г. какво е правил? Тогава вече е бил съзнателен и е разбиралщо е това нарушение на закон, но не е научил азбуката!
27
2
 
10
 
! Отговори
Митко 21 см преди 1 месец
Досегашните управляващи само ги е страх и реват против машините. Заедно с ВМРО. Това е достатъчно за мен, за да знам, че явно същите са правили схема с хартиените. Всичко за което са против същите се оказва добро и полезно.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Крум"Българските" гласоподаватели в турция дали могат да четат на български?Обаче за тях - хартиена бюлетина. Да не вземат да объркат нещо.
25
4
 
3
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 месец
Яснооо??!!Тук отдолу един чалгар си го казва,а то е с машини,без машини.с кирки и лопати,ама да изчегъртаме ГЕРБ,??!!зНАЧИ НЕ Е ВАЖНО,ЧЕ НА СЕГАШНИТЕ ИЗБОРИ С БЮЛЕТИНАТА,КЪДЕТО ГЕРБ ВИ ИЗЛЪГА ТА ЗАТУЙ ВЛЯЗОХТЕ И СЕ ДЪРЖАХТЕ КАТО СТАДО ПАВИ АНИ и си направихте кодекси и закончета каквито са ви угодни,с бюлетини можеше,а с машините вече 100 % трябва да съборите държавата!!??
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И значи ко?Моята баба, която цял живот е плащала данъци в България и сега е с перде почти сляпа ще я мъчат да гласува на машина.А баба Айшекадън живяла последните 32 години в Бурса ще гласува с бюлетина?
23
2
 
10
 
! Отговори
Крум преди 1 месец
Конституциячл.53(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.Ако не можеш да четеш значи си нарушил конституцията.Наречете ме както искате но ако някой не е достатъчно образован да прочете нещо защо се предполага, че е достатъчно образован да не го манипулират. Все пак колкото по-интелигентен е човек толкова по-трудно е да бъде заблуден.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тук малко са попренавили ситуацията, защото макар да доминира машинното гласуване, ХАРТИЕНИТЕ БЮЛЕТИНИ ЩЕ БЪДАТ НАЛИЧНИ.ПАК ОБИКНОВЕНИЯТ БЪЛГАРИН ЩЕ ПЛАЩА МАШИНИТЕ ВЪПРЕКИ ЧЕ ЩЕ СЕ ПЕЧАТАТ ВСИЧКИ БЮЛЕТИНИ. ТОВА Е ЛУД РАЗХОД ЗА УГОДА НА УМНИТЕ И КРАСИВИТЕ!
21
3
 
0
 
! Отговори
Do 17 преди 1 месец
Te vsi4ki se probvat da kopuvat, no e fakt 4e na psleenite izbori celite romski mahali glasuvaha za bace i se okaza 4e polovinata mu glasove sa ot tam, fakt.
20
1
 
3
 
! Отговори
моч преди 1 месец
До наблюдател:) Супер.....щом е така сложете мене бре бай моч от село барабар с булята и цялата г а д от двора :) ще запълня и парламент и министерски съвет , ако случайно изпадна в ДЕФИЦИТ ;) съседа бай чипик ще помага......царе сме , много разбираме от *** , фураж , оборска тор и люти попържни разбира се.....и не крадем много - чувал зърно , бала слама ,тук-там нещо чуждо ако се заблуди ;) нали се сещаш...голям късмет ще извадите :)))
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без нова конституция много малко може да се направи. Трябва да се махне о конституционния съд защото спъва революцията за да си останат на власт демократичните, СДС и ГЕРБ и се обогатяват.
18
1
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
30 години не ви стигнаха да разберете че които няма средно образование и не знаебълг език няма да гласува и да дърпа родината ми назад
17
6
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
До мочМоже всички да купуват гласове, ама герб бяха на власт досега. Дано вече никога да не ни се случва да ни управляват. Така че с машини, на хартия, няма значение, въпросът е да се проведат извънредните избори и някой друг да застане начело.
16
10
 
4
 
! Отговори
моч преди 1 месец
До ФениксДа бе,само ГЕРБ купуват гласове,баш кому нягите,баш мутраците и псевдо десните зелено-розови либералчета са чисти като момина сълза,те такива неща не правят :)) ( с това се занимават спонсорите им ).И без да съм експерт мога да обясня как ще се манипулира и фалшифицира избора: 1.Всяка една машина е достъпна посредством безжична комуникация-загряваш ли.2.Принтер с термопечат - само с поглед :) мога да залича отпечатаното и да останат чисто бели или силно потъмнели нечетими хартики ;)
15
0
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 1 месец
Това не е машинно гласуване! Скапаните медии са против и плюят навсякъде.Въпросната машина не е НИЩО повече от един *** принтер. След като се изпринтира бележката тя се поставя в урна и всеки вот може да се преброи ръчно. Въпросните принтери на края на изборния ден изпечатват резултатите в секциите, но хартиените физически бюлетинки също се преброяват и се засича дали машината е отчела правилно, ако е отчела грешно важат хартиените бележки, на които пише с думи и цифри партията и преференция
14
8
 
4
 
! Отговори
Само питам? преди 1 месец
Защо си мислите, че само Необразованите няма да могат да гласуват! Та тези, които ги мислите за необразовани имат модерни и по -скъпи от вашите телефони и се справят с тях! Сега ми кажете, кое е по-сложно телефона или машината! Но въпросът е, че има възрастни хора и болни хора, които имат право да гласуват! Ще им отнемете ли това право! Това е Дискриминация!
13
6
 
27
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
До Анонимен: Освен неграмотния трябва да се забрани и гласуването в чужбина защото това е явна дискриминация спрямо мен. Гласуването става по адрес на лична карта. Придвижваш се до секцията си и гласуваш. Това е. Разни отвън в Мароко които не са си идвали от 15 години да ми определят началника е меко казано неуместно. Да не говорим, че тежеста на гласа им спрямо моя е поне 1:3. Аз внасям осигурвки за БГ пенсионери ! Те не внасят такива ! Здравни също. 20% от всеки мой харч отива за държавата.