700 лв. минимална заплата и 9% ДДС за храни и лекарства, поискаха от БСП

Продължават преговорите по тема финанси
27 ное 2021 11:55, Петя Славова
71
700 лв. минимална заплата и 9% ДДС за храни и лекарства, поискаха от БСП
Снимка: Пресслужба Продължаваме Промяната


"Икономическата политика има два основни стълба – парична и фискална. Ние правим следния извод – фискалната политика, специално за България, е още по-важна от при останалите членки на ЕС. Когато обсъждаме фискалната политика задължително, както при всички политики от БСП, сме последователни и искаме това да става на основата на сравнителен анализ от нашите партньори - какво правят те в областта на фискалната политика, какви са спецификите на България, какво трябва да вземем от тях, и какво трябва да пречупим през нашата конкретна действителност." Това заяви проф. Румен Гечев, избран за депутат от БСП в 47-то Народно събрание, по време на преговорите за постигане на коалиционно споразумение на тема "Финанси“.

По думите му основните показатели, обект на обсъждане, ще бъдат делът на бюджетните разходи в БВП, респективно от бюджетния дефицит и държавният дълг.

Още по темата

По отношение на бюджетните разходи левицата е “за“ поддържане на дял на бюджета в БВП – приходи и разходи минус съответния дефицит. „Последните години в България се провеждаше политика на необяснимо свиване на бюджета в БВП до 34%, при положение, че в повечето страни той е около 45%. Ние считаме, че увеличението трябва да стане много внимателно. То трябва да стане чрез политика, свързана именно със стимулиране на растежа и осигуряване на устойчиво развитие“, обясни проф. Гечев.

По отношение на бюджетния дефицит той коментира, че в условията на криза развити пазарни икономики рязко увеличават бюджетните си разходи, но у нас това крие рискове за финансовата система. „Ние бихме подкрепили равнища на бюджетен дефицит за 2022 г., както се предвижда от 4-4.5%“, поясни той.

По отношение ДДС социалистът обясни, че при разработването на система на контрол, трябва да се направят внимателни разчети дали и при какви условия България може да въведе диференцирана ставка ДДС. По думите му нашата страна и Дания са единствените, които я нямат.

Орлин Ваташки, член на Националния съвет на БСП, изложи конкретните предложения и разчети на левицата в сектор "финанси":


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Както вие ни давате акъл и определяте колко да е мизерната ви заплата, да ви дадем и ние бе Кирчо. Намалете си вашите заплати с 50%,намалете се и вие от 240 на 60 , пак сте много 60, ама хайде от нас да мине, администрацията и нея 50%,че и повече. Субсидията ви на 1 лвче. Нали СУВЕРЕНА така иска, що се услушвате от ИТН знаят много добре, тогава някой пречеше да стане сега СУВЕРЕНА чака. Та като изпълните това което ние искаме от вас и ето, че минималната от раз е 1200 с тези наши ПРОМЕНИ.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заплатите не 700 а 1700 тря са да бъдат. Олиото миналата година по това време беше 1,70ст.а сега е4, 00ст.Какви 9 процента инфлация ни гонят,тя е170 процента инфлация.
66
6
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 месец
Половината от писачите не са наясно кои са Гечев, Овчаров и Масларова. Не знаят също, че Борисов получи една почти фалирала държава докаран до тук от Станишев със съветници горепосочените, ударена от световна финансова криза. ББ за 3 мандата увеличи 3 пъти БВП. Но комунистическата пропаганда успя да деградира народното съзнание в името на това да докопа властта в името на последните милиони от ЕС. Е, сега простия БГ народ ще захапе гъбата с оцета. Да ни е честито.
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега усещате ли как ще ви оберат, като направят инфлация :)))
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То сметката за тока като им стане 800лв и ще го обръснат със 700лв :)))Тея за икономика чувАли са изобщо :)))
63
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има надежда след 12 години разруха.
62
1
 
13
 
! Отговори
Киро и Асен преди 1 месец
А честито. Румен Гечев. Емилия Масларова. Корнелия Нинова.... те не били статукво !? Продължаваме разрухата. Промяната. Гласувате за ПП. Получавате БСП. За тези които не са го преживели. Сега ще видите баба си.
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гечев, Р.Овч. и Масларова трима провалени социалисти дават предложения.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 1989 година обикновено се случва така. Крадат като за последно разни некадърни и корумпирани, държавата е вече във фалит и те в този момент слизат от власт и обвиняват следващите за фалита на държавата, банките, банката и т.н. и странното е, че почти всички им вярват. Примерно банките де факто фалираха през 1992 година после докретаха до 1996 и тогава фалираха и де юре. Сега онези 80% да убедени, че виновни за фалита на банките тогава са управлявалите през 1996-1997 години
59
2
 
9
 
! Отговори
НЯМА ТАКЪВ КРИМ.. преди 1 месец
ИМА САМО РУСКИ КРИМ..... ИМА САМО РУСКИ ГРИПЕН РАДЕВ.... НЯМА ТАКИВА БАЛЪЦИ
58
0
 
11
 
! Отговори
sofeto преди 1 месец
"Дайте да дадете"... а кой ще плати сметката, ние ще "видим" от (БКП-БСП)!
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чете се и се чува само какво иска бе-се-пе-то и при това тон започнал да дава някакъв гечев, какво дават отсреща (имали изобщо някой там), ни вопъл, ни стон! Седянката върви вяло.
56
4
 
13
 
! Отговори
Алооооо преди 1 месец
Какви 700лв бе, в ЕС дори минималните пенсии и социални помощи са по-високи ! ТОВА ли ви е дългообещаваната Промяна ???!!! ИЗМАМИХТЕ хората само !!
55
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 52 "Ако бяха ГЕРБ и Бойко Борисов, приоритетите щяха да са откъде могат да откраднат най-много." Явно не знаеш кой е Гечев.
54
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Народа иска 1 лв. партийна субсидия... Да изпукат червените кхмери :)))
53
2
 
3
 
! Отговори
Тим преди 1 месец
Това не е ново в Европа много отдавна са деферинциранно ДДС 9 или както е сега на 6 процента и 18 процента общо ДДС не откриваме топлата вода хората го практикуват това отдавна
52
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако бяха ГЕРБ и Бойко Борисов, приоритетите щяха да са откъде могат да откраднат най-много.
51
1
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Червен популизъм.
50
3
 
15
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 1 месец
Чак сега разбрах,че Румен Гечев, Масларова, Румен Овчаров, Бойко Рашков, Мазнев и 27 агенти на ДС не са статукво, другари, да тропнем ний хорце след като убихме още 254 българи. Е, вече направихме промяната.
49
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
700 лв трябваше още през 2011та да е толкова ама зариди ГPOБ и *** не стана