Правомощията на главния прокурор трябва да бъдат променени

Добра новина е наличието на повече юристи в НС, смята председателят на ВАдС
7 дек 2021 11:00, Ния Христова
11
Правомощията на главния прокурор трябва да бъдат променени
Снимка: БГНЕС
"Европейските институции отдавна се произнесоха, че правомощията на главния прокурор у нас са твърде големи и трябва да бъда коригирани." 
 
Това заяви пред Нова тв Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). 
 
"Ясно си личи неглижирането на главния прокурор към адвокатурата. С конситутционни промени, макар и трудно или със законодателни такива, могат да бъдат променени правомощията на главния прокурор. Една от причините да има недостиг на критерии за избор на подобни фигури е, че във ВСС няма достатъчно представители на адвокатурата", обясни той.
 
Дерменджиев смята, че повечето юристи и адвокати в новото НС е добра новина.
 
"38 човека са адвокатите и юристите в новия парламент, това е около 20%. Това може само да предполага, че законодателната дейност ще бъде на ниво", коментира още председателят на Висшия адвокатски съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
8
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Пинокиото си съдра г,зъ да вие по адрес на Гешев!Черепа и останалите му спонсори вече нямат търпение да яхнат отново държавката и да си начислят загубите и пропуснатите ползи!Мене ме е срам да ги слушам,кат почнат да въртят и сучат темата за главния прокурор!Добре,че не съм наблизо,щото ще го наближа тоа охранен *** и ще му забия едно круше,та като само му мине думата прокурор през мозъка и да се по,пи,кава от ужас!Трета година СЪДИИ и АДВОКАТИ мотаят делото Милен Цветков?Или са прукорорите
10
1
 
1
 
! Отговори
seed преди 2 години
Идеално сте коментирали казуса от 2 до 9 коментар (колкото има до момента), няма да добавя нищо, ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом адвокати ще правят съдебната реформа, не чакайте резултати. Те са в конфликт на интереси и нямат интерес тя да работи. Както във вица за адвокат, който казал на сина си - аз с това дело те изучих, а ти го приключи набързо.
8
1
 
18
 
! Отговори
ддт преди 2 години
Ако зависеше от адвокатите, направо щяха да премахнат прокуратурата, а в съда споа щеше да се решава според сумите предложени на съдиите от двете страни, с минимален праг примерно: 5000 лв. за СРС, 15 000 за СГС, 25 000 лв. за ВКС. Така, де, нали е демокрация, за какво ни трябва прокуратура след като има тълпи адвокати...готови за пари да оневинят масови убийци, изнасилвачи, мафиоти, олигарси, нарушители на Закони и Конституция стига да плащат с яки пачки.
7
8
 
22
 
! Отговори
Българин преди 2 години
"Адвокатурата" искала ограничаване пълномощията на Гл.Прокурор??? Е ,верно няма такава държава! Фелдфебелът Радев обърна държавата с краката нагоре!
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди искахме силен главен прокурор, сега точно обратното. Питането е защо?
5
2
 
18
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Какви са тези правомощия на Гл. Прокурор, които да се намалели, значи? И какво означава, че ясно се вижда неглежирането на адвокатурата от Гл. Прокурор? Първо, какво значи неглежиране? Това е занемаряване, казано на чист български..Демек, Гл. Прокурор занемарява, не се грижи за адвокатурата! А това негово задължение ли е? Защо Гл. Прокурор трябва да се грижи за адвокатурата? Адвокатурата си е отделна инстанция, не е закрепена към прокуратурата явно след като си има свой Висш адвокатски съвет..
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, кофти е да знаеш, че някой може да ти разследва престъпленията във властта и не можеш да го махнеш. Някак си като *** е - трудно се заспива, трудно се сяда. Неприятна работа. Законодателят си е свършил добре работата защото ако всяка корумпирана краста било олигарх, мистър или депутат можеше да уволнява главата на държавното обвинение тогава наистина по-добре да го нямаше. А колко "хубаво" би било онези които би разследвал да го назначават и уволняват.
3
3
 
21
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Жалко Дерменджиев , откога адвокатите станаха най можещите , че да се справят навсякъде в държавата? Аз не знам че сте толкова подготвени и никъде в света няма държава управлявана от адвокати! А колкото до главния прокурор има си начини за свалянето му , а не защото е засегнал интересите на олигарсите! И като стр прави защо не поискахте ийпичмънт на президента заради нарушенията на Конституцията?
2
20
 
9
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Главният прокурор трябва да е подготвен юрист завършил нормално право, а не висше милиционерско. Във висшето милиционерско в Симеоново много важни правни дисциплини са с малки хорариуми и/или на текуща оценка съответно няма как да излязат подготвени юристи.
1
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешонката му дайде правомощия само да ходи да излусшва бабите по селата и да се снимка с тях. За повече няма капацитет.