Николай Василев: Ще има 8% дефицит, ще забравим за еврозоната

МС раздава пари не с чували, а със самосвали, смята той
343
Николай Василев: Ще има 8% дефицит, ще забравим за еврозоната
Снимка: Dnes.bg, архив

Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години, прогнозира бившият икономически министър Николай Василев пред bTV.

Според неговите изчисления дефицитът ще достигне 8% и ще трябва да забравим за еврозоната за поколения напред, а децата ни ще плащат дългове.

По думите му с готвения бюджет правителството „ще раздава пари на калпак, но не с чували, а със самосвали“, а приходите не могат да покрият разходите. Тревожно е, че още преди да е приет бюджета се казва, че той ще бъде актуализиран в средата на годината, смята Василев.

„Никой не знае с колко милиарда ще изгорим тогава. Аз предполагам най-малко с 2 милиарда, ако бяха 200 милиона, няма нужда от актуализация“, каза бившият икономически министър.

Василев се обяви за премахването на диференцираната ставка на ДДС, която само води до лобиране на различни сектори да плащат по-малко. Това трябва да стане възможно по-скоро, а не през 2023 г., както се предвижда.

Мораториумът върху цената на тока за битови потребители е „антисоциална мярка“, категоричен е Василев, който смята, че държавата е трябвало да субсидира сметките само на социално слабите, а в момента се подпомагат повече хора, които нямат толкова голяма нужда, отколкото на хора, които имат нужда.

„Има голям хаос с пенсионната система. След толкова много промени много хора не помнят колко е минималната пенсия. В момента много хора получават еднакви пенсии без значение дали са плащали осигуровки“, каза Василев.
Според него „инфлацията не следва да скочи драматично, както каза финансовият министър“, а най-голяма тя ще бъде през пролетта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
1
 
13
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Защо НЯКОИ ХОРА искат аз да съм аут сайдер докато съм жив ?
292
12
 
12
 
! Отговори
! преди 2 години
Млъкни бе, хората си ги избраха.
291
4
 
28
 
! Отговори
5ko 100F преди 2 години
До 300 Не, моята лична пенсия е увеличена точно с 3,13% за ОСВ , като познавам и много хора на който е им е увеличена и с по малко и от 3% и в същото време социалният ни министър ръси долнопробни лъжи, гледайки целият български народ право в очите му! За това, за тази гавра, ОСТАВКА!
290
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ники Василев е либертарианец. Той иска България да бъде като Африка, Индия, Латинска Америка. Там има истински капитализъм и либертарианство. В Западна Европа има субсидии за храна, има големи разходи за труд, налагат санкции на конкуренцията по света, не фалират важните си предприятия, а ги купува държавата. Държавата събира данъци от 60-70 процента. Ники Василев не харесва този европейски комунизъм и социализъм. Той харесва капитализмът в Африка, Индия, латинска Америка.
289
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УВЕЛИЧАВАМЕ ЗАПЛАТАТА НА УЧИТЕЛИТЕ С 25% НАД СРЕДНАТА ЗАПЛАТА, СЛЕД ЕДИН ДЕН УВЕЛИЧАВАМЕ УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ С 12%- АСЕН КАЗА С 25% ГОРЕ ДОЛУ ТРЯБВА ДА СТАНЕ 1900ЛВ ЧАКАМЕ ДА ВИДИМ С КОЛКО ОТ 1 АПРИЛ.
288
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЛЕД КАТО ДЪЛГО ВРЕМЕ КРЕЩЯХА КОЛКО СА КРАДЛИВИ ГЕРБ, СЕГА ВЕЧЕ ИМ ЛЪСНАХА ЛЪЖИТЕ НА КИРЕ РАДЕВ- УВЕЛИЧАВАМЕ ПЕНСИИТЕ С 12,5%- УВЕЛИЧИХА ГИ С 7/9%- ПОСЛЕ- ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ ЗАЩОТО СИ МИСЛИТЕ ДОБАВКИ СА ЧАСТ ОТ ВАШАТА ПЕНСИЯ, ЗНАЧИ НЕ ТЕ СА ИЗЛЪГАЛИ, А ПЕНСИОНЕРИТЕ СА СЕ ИЗЛЪГАЛИ.
287
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Окей *** не са ми изтрили коментара този път(мерси модератори). Но нали като го писах тва го писах с идеята, че junior позициите са за около 1500-1600 средно а midrange са около 3000. Тъъъ ако имаш 1000лв сметка и жена и дете няма да ти е яко нали ? Синиърите там не ги считам за хора, там да же 5 цифрени суми стигат в някои случаи. особено в по-малки и развиващи се фирми. Друга ракия са те и глада в бранша е именно за синиъри, тоест болшинството не са.
286
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 278Не не не. Не ме разбра и *** са ми изтрили коментара. Фирмите нямат мораториум за тока. Този икономист иска да няма мораториум за физическите лица освен за юридическите. Така че, тия 400лв ток ги умножи по 3 или 4 и тогава 3-6к заплата намалява доста повече. А тези които не са социално слаби с 1.5-2к стават социално слаби. 400лв ти е с мораториума, цеха за хляб ти е повече. И после ще питаш що хляба е 3лв. Понимаяш ?
285
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РадеФ дефицит. Още не мога да повярвам как го инсталираха тоя Мун_чо буквално от нищото, да ни върне отново в Азия към ония с ватен_ките, дето могат само да копат газ. А те могат само да копат газ, защото си избиваха интелигенцията и продължават да я мачкат.
284
9
 
27
 
! Отговори
КИРЕ НОВИЯТ ВИДЕНОВ преди 2 години
НАЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА НА ЧЕРЕП РАДЕВ- СЪДИРА ИКОНОМИКАТА НА БГ И В ЕВРАЗИЯ И ПОСЛЕ ТИ ДА ВИДИШ НЯМА ГЛАВНИ ПРОКУРОРИ, - ЩЕ ВРЕЩИШ АМА ТИ ИЗПРАЩАТ ДВОЙКА МУТРИ И ПОСЛЕ ПО ГРЪБ ПОД 2 МЕТРА ЗЕМЯ, А БОБОКОВИ, ЧЕРЕПОВИ И КО КУЧЕ ВЛАЧИ ДИРЯ НЯМА- НАРОДЪТ БЕДЕН И СТЪПКАН, МУТРА СТАВА ВЕЛИКА И БОГАТА ФИГУРА, ВРЪЩАТ СЕ ГОЛИТЕ МАЦКИ, ЧАЛГАТА- ПОМНИТЕ ЛИ 90Г- ЕДНИТЕ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ ДРУГИТЕ ПОЛУЧАВАХА ЗАПЛАТА ОТ 2/5 ДЛ- Е ТЕ ТОВА НИ ЧАКА И СЕГА- ПРОСТО КИРЕ Е НОВИЯТ ВИДЕНОВ.
283
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези хора не знаят къде живеят.Ще влязат в еврозоната както влязоха в НАТО.Кой ни пита искаме ли да влизаме в еврозоната?Ще станем нация от кокорчовци от цените.Нали забелязвате с колко разход излизате от магазин, купили три прости неща?А в еврозоната?Какъв дерт за говорещия като кречетало лилипут!Говори на "народа"!Срам, срам, срам, неадекватни хора!
282
5
 
23
 
! Отговори
Голям преди 2 години
джуч си навряхте с тез харвардски комсолмолци, ама да не ви дреме ;)
281
5
 
26
 
! Отговори
Маргарет Тачър преди 2 години
До Радев Като те гледам какви ги бръщолевиш - сигурно първото ти име е Румен !? Какви предни ??? Същите щурутии ги плещихте и през 2013г. и след това всички знаем какво стана ! В Брюксел първи ви усетиха и спряха всички програми на финансиране, като директно ви казаха в очите че ги е страх да не ги откраднете. Чак след това наивния български народец се светна ! Последва "Белият автобус" и нещата слава Богу си дойдоха на мястото. Но явно хората са като маймуните - бързо забравят !
280
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се кога ще почне да се води статистика на тези дето правят прогнози. Познават ли? В какъв процент от случаите? Ще си скъсат ли дипломата ако този процент е по-малко от 50, все пак шансът е 50 на 50 за какво са ми иначе?
279
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме третирани по-особено.В ЕС,но не в Шенген.Искат ни в еврозоната,за да ни вземат единствиното,което ни остана като национален белег-левчето.При валутен борд няма нужда да се сменя,защото курсът му е постоянен.Партньори сме на нату,но за щатите ни искат ризи,пардон-визи.
278
7
 
5
 
! Отговори
KUR ZA KURNELIA преди 2 години
KAKUV SI TI DA KAZVASH KOGA SHTE VLIZAME V EVROZONATA BE ***.BOIKO TIKVATA I TOI BESHE ZAPOCHNAL S TAIA PROSTOTIA.VURVETE PO DYAVOLITE .
277
33
 
30
 
! Отговори
ЕМО преди 2 години
Ако бяха останали ГЕРБ на власт 1.Строежите на ХЕМУС и другите магистрали щеше да продължи.... 2 Газовото хранилище в Чирен вече щеше да събира тройно повече. 3 Газовата връзка с Гърция щеше да е завършена.....4 Ваксинираните щяха да бъдат много повече.... ТОВА СА САМО ОСНОВНИТЕ НЕЩА КОИТО СЕГАШНИТЕ УНИЩОЖИХА..... И като си правя математиката колко много хора са в работищите сектори все повече си мисля,че направиха ШАШМА с ИЗБОРИТЕ.
276
17
 
14
 
! Отговори
Радев преди 2 години
До Маргарет Тачър Лошото е, че предишните опоскаха всичко че и отгоре.
275
33
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Николай Василев - поредният слуга на Москва, който ни плаши, че няма да ни приемат в еврозоната. Ще ни приемат и още как...
274
21
 
25
 
! Отговори
Батко ви преди 2 години
Не че ги защитавам Кирчовците, нито съм гласувал за тях. Ама си има капани наследство от Тиkвата. С тока яко го нахендр.а на народа и на следващото правителство. С добавките за пенсиите- същата работа. Със заемите за санирания, магистрали, зали и прочие- също. Отделно плащания за загубени дела и за Белене. Който и да дойде след такова разграбване и подписване на неизгодни договори, все ще е прецакан. Но ако са читави и честни, до половин година трябва да вкарат нещата в релси. Не съм оптимист де