Гърдев: Положението на българската армия е трагично

"Имахме най-силната армия на Балканите - 2300 танка, 180 самолета"
7 апр 2022 13:08, Елка Василева
82
Гърдев: Положението на българската армия е трагично
Снимка: архив, БГНЕС

"Положението на българската армия е трагично". Това каза експертът по международна сигурност и председател на Комисията по външна политика в 45-ото Народно събрание Димитър Гърдев пред БНР.

Още по темата

"Нагледал съм се в Народното събрание на партии, които заявяват, че нямаме нужда от модернизация на армията, както и на правителства, които режеха от тези бюджети. България имаше най-силната армия на Балканите – 2300 танка, над 180 самолета. Всичките тези неща бяха разпродадени на световните пазари с идеята тези пари да се вкарат в обновяването на българската армия и да се достигнат стандартите на НАТО. Къде отидоха тези средства? Това е 30-годишен грабеж", каза Гърдев.

Експертът по международна сигурност коментира военната помощ, която другите държави от НАТО изпращат в Украйна. "Германия изпраща тежко въоръжение - такова, каквото има в складовете си още от времето на ГДР. Тя притежава огромно количество от такива оръжия. Франция пък е производител на такова оръжие", каза Гърдев.
 


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
Слави преди 1 година
Ако армия се нарича отбор юнаци мотивирани от облагите,заплата,намалено раб.време оползотворено в спане и фаспаузи,ранно пенсиониране и получаване на няколко заплати да бмв,и генерали предимно пенсионери получаващи шапка пенсия и шапка заплата.както и почти никаква физ.активност изразена в теглото им;и някоя тунингована и силиконизирана редничка-имаме армия!
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най после един да каже истината.Но забрави да каже че бг армията е най голямата държавна мафия.И шуробаджанащината е на много високо ниво.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
продаваме оръжие на САЩ а те го пращат към Киев. Дано го продаваме а не подаряваме
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
32 години управление на демократите, 32 години грабеж на България.
57
1
 
10
 
! Отговори
нормален преди 1 година
Как го виждате милениум поколението войници !? Днешните хлапаци могат да боравят с клавиатурата на компютъра ,- и да бясняват с безапелационен тон,истините за живота а калашника го знаят от филмовите екшъни !Кекаво поколение в пголямата си част!
56
7
 
5
 
! Отговори
Стар преди 1 година
Служих в трета армия -Ямбол,артелерийски полк-,,Реактивна батарея"-Ванюши/модернизирани катюши/...Нашата армия трябваше да задържи турската докато дойдат ,,братушките".По време на голямата екскурзия когато се появи опасност от война руснаците заявиха,,Само един турски крак да прекоси границата на НРБ,ще срещне железният юмрук на Съветската армия"..Днес с Турция сме съюзници в НАТО,за какво ни е да издържаме многохилядна армия?И тогава и сега сами сме до никъде,ако ще и 150 хилядна да е!
55
1
 
2
 
! Отговори
Не бате! преди 1 година
Първо,една год. в Марица,втората да бачкаш в КЕЧ-а!А благонадежните ,на сянка!Ние трябваше да сме живи,до 2часа,а вие да сте героите!
54
4
 
5
 
! Отговори
споко преди 1 година
Заплатките, ранното пенсиониране , папкането и дякои дреги дреболийки. Там е истината.
53
0
 
9
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Имаме силна армия от генерали, адмирали, полковници, капитани с рангове както и голям брой учени военни - доктори на военните науки и хабилитирани лица. Още Джани Родари е разбрал силата на такава модерна армия справка "Приключенията на Лукчо".
52
7
 
5
 
! Отговори
Професионалист преди 1 година
Милиардите са дадени от Б. Борисов на американците да изтребители,но самолети няма да дойдат до 2030г.Не са виновни нито К.Петков,нито А.Василев,а Винету и Каракачанов.
51
1
 
10
 
! Отговори
тя преди 1 година
Трагичто я , милиардите изтичаха незнайно къде , а за армията -нищо !
50
2
 
6
 
! Отговори
Джамал преди 1 година
Еми дано не се наложи да воюваме,аз бягам.А се бие кокорчо и синовете на депутатите
49
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да благодарим основно на НАТО, че от една силна армия сега сме жалко подобие!!! Най-малко самолетите и ракетите нарязахме именно заради НАТО!!!
48
3
 
18
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Парите на българската армия ги търсете в бездънната яма наречена МВР.
47
1
 
15
 
! Отговори
Уви! преди 1 година
Живеем със спомените от миналото, без надежда за бъдещето!
46
10
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Бе кви са тия глупости - кисело мляко по списък само за малки деца, откъде ги изкопахте тези измислици....Храна си имаше при това - вкусна , не като сегашните ***
45
18
 
14
 
! Отговори
ист преди 1 година
Имахме 2300 танка и 180 самолета, но нямаше месо в магазините, кисело мляко се продаваше по списък само за малки деца. Корупцията беше на висота - телевизор, пералня, печка Раховец и какво ли не, само ако бутнеш 10 лева на магазинера. Всичко под рафта. Какви щастливи времена бяха нали....
44
5
 
9
 
! Отговори
до пацифист преди 1 година
Руското оръжие от началото на 80-те и сега е ефективно, достатъчна е модернизация със съвремените за 21 век електрони технологи и ще се окаже дори по ефективно от последните и скъпи западни образци военна техника! ПС БНА на МВР 85-87г. ВВ - Кърджали. Не по-малък пацифист от тебе.
43
0
 
13
 
! Отговори
ДА ВЕ ! преди 1 година
И какво ни баламосват всички правителства до сега : Намаляване на бройката , и увеличаване на ''качеството'' в БА , като ПОСТОЯННО се вдигат парите за ''превъоръжаване'' ,... накрая резултатът е същият , а парите ги НЯМА !За 32 г. , това се видя на практика !И ЕС отделяше трилиони / във времето до сега / , а няма армия ???
42
2
 
6
 
! Отговори
Ех ти Митя,Митя преди 1 година
Октомвриец млад!Изчакай,още малко да си идем ,живели и служили в тази велика армия!Ти надали си служил в нея или не си от тези пращани в бойните полкове,за пушечно месо(наречени неблагонадеждни ),за да знаеш истината!