Кабинетът пада с вота на недоверие, избори на 25 септември?

Ново правителство в този парламент едва ли ще има
439
Кабинетът пада с вота на недоверие, избори на 25 септември?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще са на 25 септември, тъй като правителството на Кирил Петков ще бъде свалено с вот на недоверие. Това признаха пред “Труд” народни представители от управляващата коалиция, които в сряда не можеха да повярват, че в 47-ото Народно събрание има ново мнозинство срещу “Промяната”.

Само за няколко часа внесеният от ГЕРБ вот на недоверие успя да получи подкрепата на над 121 депутати, включително от ИТН, ДПС и “Възраждане”. От опозицията обаче изразиха съмнение, че в този парламент може да бъде сформирано ново правителство и още преди обяд беше известна най-вероятната дата за предсрочните избори - 25 септември.

Още по темата

Докато мнозинството в залата скандираше “Оставка!” за правителство, депутати и министри от “Промяната” започнали да звънят по телефоните на конституционалисти, дали веднага трябва да напускат постовете си. От “Дондуков” 2 дадоха да се разбере, че единият от юристите всъщност е конституционалистът Емилия Друмева, която е и секретар по правни въпроси на президента.

Скорострелното сваляне на правителството “Петков” може да се случи в кратките срокове по Правилника на парламента. Според чл. 107, алинея разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Предложението на ГЕРБ беше внесено днес и най-късният срок за дебатите е идната сряда. От “Промяната” имаха намерение да тупат топката до последно, защото на 23 и 24 юни в Брюксел е лидерската среща за разширяването на Европа, в която влиза и горещата тема за РС Македония.

Преброяването на гласовете срещу правителството в парламента в момента е в съотношение 126 и 114, след като пазаруването на отцепници от партията на Слави Трифонов претърпя крах и вместо необходимите 12 депутати, Кирил Петков привлече едва 5.

Неприятен сюрприз за ПП, БСП и ДБ бе и изненадващото искане на оставката на председателя на НС Никола Минчев от ИТН, който демонстрира поредица от гафове в пленарния ден, включително и настоятелни предложения за вкарване в дневния ред на законопроекта за Изборния кодекс, с който в процеса ще бъдат върнати хартиените бюлетини.

Тъй като Правилника на парламента дава възможност вота на недоверие към правителството на Петков да бъде дебатиран и “не по-рано от 3 дни” от внасянето му, то парламентът може да се събере извънредно още във вторник. А гласуването на проекта за решение срещу правителството “Петков” да мине в сряда - 22 юни.

Така Кирил Петков ще трябва да отиде в Брюксел при други държавни ръководители като премиер, чиито правомощия са прекратени от парламента. Петков трябва да продължи да изпълнява функциите си до избор на нов кабинет в рамките на този парламент или до назначаването на служебно правителство от президента Румен Радев.

Източници от “Дондуков” 2 отбелязаха още лаконично пред “Труд”, че точно държавният глава може да отиде на лидерската среща в Брюксел вместо Петков, за да няма неприятни изненади и в последния момент Кирил Петков да каже “Да” за РС Македония и да осребри личните си интереси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още по темата: избориправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
2
 
6
 
! Отговори
Шарлатанин преди 1 година
На Тиквата му трябваха три мандата докато стана толкова нагъл, че опротивя на хората. Това пичлеме на снимката, Кокорчо и цялата им весела дружина от к*вета и ****чета сколасаха да го постигнат за няколко месеца "управление"!
369
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОСТАВКА! Губите моят глас.
368
3
 
7
 
! Отговори
Здрасти преди 1 година
Не ви харесвам и няма да гласувам за вас. Видях ви лицето оце веднъж. Оставка
367
3
 
9
 
! Отговори
Вилхем Романов преди 1 година
Безотговорното правителство създаде много страшна финансова агония за държавността.Баста!
366
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да не фашифицират пак изборите!!!
365
12
 
13
 
! Отговори
Служебен ученик преди 1 година
Киро за се маха иначе , който не ще ще му стане 10 лв. за литър А95(бензин).
364
5
 
27
 
! Отговори
_-// преди 1 година
Няма политик в затвора защо бе копелеетаа ...!?!?! Едни и същи сте !!!!
363
24
 
37
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
НИКАКВО ЕВРО! МАХАМЕ СЕ ОТ ЕС И НАТО!
362
12
 
21
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Смърт на ГЛОБАЛИСТИТЕ!
361
17
 
20
 
! Отговори
Давай Костя преди 1 година
Размажи ги!
360
22
 
20
 
! Отговори
Странно е, преди 1 година
...как някои пищят срещу ГЕРБ! Трябва да си сляп ,или платен, да не правиш разлика от управлението на Борисов и Харвардските измамници! Ако не беше пандемията , парите на Черепа и машинките на Мадуро , със сигурност хората все още на тях щяха да гласуват доверие! Да не забравяме и вдигнатият юмрук на Радев, който цял преврат спретна , за да спаси собствената си кожа от Гешев! А легендата , как ГЕРБ фалшифицирали бюлетини, отдавна отмина! И ЦИК, и избирателните комисии вече не са техни!
359
5
 
21
 
! Отговори
журналя преди 1 година
няма ли някой да направи чврен списък на бх. ***, защото и тази влиза там.
358
32
 
42
 
! Отговори
Свободни преди 1 година
Най-хубавата новина за България от две години насам. Няма нищо по-полезно за изстрадалата ни държава от това да изрита показно тези, които забравиха коя е тяхната родина. След днешното първо изритване на късоносото идва най-голямото на простото и на кокорчо. Идва дълго чаканата свобода.
357
29
 
72
 
! Отговори
Отвратен преди 1 година
Бяхме на косъм от национално предателство, но все пак имало Господ и останали разумни люде в Парламента... Изобщо и никога не съм бил привърженик нито на ГЕРБ, нито на ДПС (все пак съм българин), а най-малко на СДС, но тези юнаци от ПП счупиха всички рекорди по наглост, лъжи и безродническо предателство! Най-после ще бъдат ефективно стопирани и националната кауза - защитена!
356
10
 
38
 
! Отговори
Къро преди 1 година
Киро се озъби! А сега?
355
14
 
33
 
! Отговори
Българин преди 1 година
ПП вече са разкрити що за ГМО са и ще вземат от сила 50% от сегашните гласове на нови избори. Не харесвам Борисов, но неизбежно в следващото правителство ще има министри на ГЕРБ. Но по-скоро ще е някакво копие на кабинетите на Беров. Та нищо хубаво не ни очаква занапред, ама и настоящите не са стока.
354
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Класически гадни журналистически похвати , представящи мечтаното за реалност !!! Дали правителството ЩЕ падне или НЕ , ЩЕ стане ясно другата седмица ! Мисирките на бокича си заработват привилегиите ...
353
48
 
24
 
! Отговори
БГ кашик преди 1 година
Тези от ГЕРБ освен че са алчни и крадливи, са и много заблудени. Именно с нови избори, ПП ще вземе още гласове. Видяхме, че от ИТН не става и *** за зеле , много хора няма да гласуват отново за Слави, не може лидер на партия да се появява само във виртуалното пространство - да си гледа здравето и да остави политиката на други, дето ще свършат работа. ГЕРБ се доказаха като алчни опортюнисти. БСП не могат да свършат нищо полезно. ДПС са ясни. Така, че нови избори означава повече депутати за ПП
352
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега и канадката като го натири...
351
20
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Киро голямата уста, изведнъж, му се прииска да имитира Борисов, като спечели на следващите избори. Само че, Борисов се оттегли сам и спечели след това, докато Киро ментата ще бъде изритан от властта така силно, че никога повече няма да влезе в нея. Въпреки усилията да заличат ГЕРБ, ПП не успяха да заличат една голяма част от работещите българи, поддръжниците на ГЕРБ-СДС.