»кономисти: “р€бва да се съсредоточим върху бюджета

¬ажно е да има парламент
20 окт 2022 20:29, –осен —тойчев
3
»кономисти: “р€бва да се съсредоточим върху бюджета
—нимка: Ќќ¬ј

ўе се стигне до избор на председател на Ќ— и гласуване на бюджета за 2023 г., коментира пред "Ќова нюз" икономистът —то€н ѕанчев.

ѕо темата за бюджета ѕанчев каза, че н€ма нужда от актуализаци€, дори и да остане стари€ "н€ма да бъде катастрофално". ‘окусът тр€бва да бъде точно върху нови€ бюджет, тъй като той се приема през ноември.

—поред ѕенчев европейските средства и ѕлана за възстанов€ване също са свързани с конкретно законодателство, което тр€бва да бъде прието. "“ова би могло да отложи процеса на получаване на средствата. ¬ ѕлана за възстанов€ване има заложени реформи, които не са „политически попул€рни. «а мен лично забав€нето на парите за ѕлана за възстанов€ване не е драматична ситуаци€, може да отвори допълнителна дупка в бюджета”, коментира икономистът.

 ало€н —тайков см€та, че рискът Ѕългари€ да остане без средства заради липса на законодателна дейност е реален. "ѕланът за възстанов€ване не е поредната програма, въпреки че всички политици го третират точно по този начин.  оето означава, че ако не се усво€т средствата, ние не можем да ги пренасочим на н€къде другаде. “е се пренасочват към други страни, които се справ€т по-добре с тази програма", об€сни —тайков.

ќще по темата
“ой се съгласи с колегата си, че дори и служебното правителство да е подготвило реформите, когато те вл€зат отново в зала, ще започне пак дебат, което ще възпреп€тства процеса.

—тойков см€та, че на фона на политическата обстановка у нас, не е €сно какъв бюджет може да се приеме, тъй като той би обслужвал партиите, а не интереса на бизнеса и населението.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


3
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
1
5
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ќай-добре е да имаме редовно правителвство. √ерб ли ще са, ѕѕ ли ще са, но да ги има. —тига да не са ¬ъзраждане, всичко ще е ок.