Сергей Станишев: БСП стана лидерска, проста и малка

Според него трудно ще има правителство с първия и втория мандат
6 ное 2022 19:15, Нели Христова
83
Сергей Станишев: БСП стана лидерска, проста и малка
Снимка: БГНЕС

Георги Първанов имаше отговорност, че заради членството ни в ЕС трябва да има правителство. Сега Румен Радев също се държи по начин да помогне на партиите да говорят помежду си, не се действа чисто механично и за 3 седмици нещата да замитат.

Този паралел между настоящата ситуация за съставяне на правителството и преговорите преди създаването на Тройната коалиция по времето на Георги Първанов направи в ефира на NOVA бившият премиер и експрезидент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той посочи, че волята на президента трябва да е обединител на нацията.

Според него за добър резултат, трябва да има ясна програма на правителството. В предния кабинет на четворната коалиция според него е липсвал ясен механизъм за изчистване на политическите различия. И напомни, че докато той бе премиер, имаше коалиционен съвет, с представители на трите партии и след това се съобщавали компромисите и решенията, които са взети.

Станишев посочи, че очевидно с първия и втория мандат сега трудно ще се състави правителство, по-реалистичен е вариант това да стане с третия. "Коалициите в това НС се разминават много. Всяка от тези политики е важна за всяка от партиите и никоя не иска да се отказва", добави той.

"Аз съм наясно, че много хора имат очаквания свързани с мен и БСП. За мен е важно да има енергия за левицата и тя да си изпълни ролята. Каква ще е моята функция? Аз съм казал, че ще участвам, имам умения за водене на диалог и ще потърся формата да съм полезен за обществото и лявото, което в криза. Не е добре то да е фрагментирано, демокрацията не може да върви на един крак - трябва да има ляво и дясно. Искам да чуя какво мислят различни хора и как мога да съм полезен. Постигнал съм твърде много като политическо развитие, нямам самоцелни амбиции да се доказвам, но не съм безразличен към това, което се случва", лаконичен бе той на въпрос дали би се върнал начело на БСП.

Според Станишев Корнелия Нинова и ръководството на партията не са променили БСП към добро и са изгубили изключително много избиратели. Той иска да знае "има ли съпротивителни сили срещу това статукво, което тегли партията надолу". И добави, че БСП е станала лидерска, и както казвали политолози - проста и малка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До О,Шипка-радеффГ-н Станишев, думата проста за БСП е на мястото си. Епитетът малка сигурно сте мислили да бъде жалка, защото за 7 месеци партията загуби 700 хил. привърженици, което е наистина жалко. По влашкия край мокрите така действат,секат до дъно. Съберете се по-старите и опитни бесепари и изгонете Корни преди тя да ви изгони. Да си ходи при Киро , Ристо и Гнома.
45
3
 
1
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Така му изнася на Станишев да говори. А истината е, че решенията в БСП се вземат от колективните органи на партията. Корнелия Нинова пенсионира "вечните" депутати и въведе мандатност, включително и за председателя.
44
1
 
1
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Хах :) от кога всички така говорят за партиите си както за групировки :) "Ние сме силни тия ще ги смажем " народа гол да го бара :)
43
0
 
6
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
НЕ ГОВОРЕТЕ ЛОШО ЗА БАБА ЯГА НИНОВА - МНОГО ДОБРЕ СЕ СПРАВЯ - НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ 4/5% НА КОРНЕЛА СА И ПОСТАВИЛИ ПЛАН ДА ЗАКРИЕ БКП/БСП/ И ТЯ СЕ СПРАВЯ НЕ И ПРЕЧЕТЕ - "НИКАКЪВ КОМУНИЗЪМ"
42
0
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Когато Станишев беше лидер, БСП бяха първи и втори. Сега работите не са добре за БСП откакто Нинова пое ръководството.
41
6
 
1
 
! Отговори
Ами да преди 1 година
Той нали е родом от Украйна,такива хора са ни нужни в момента.Да подписват всички ,,неудобни" за съвтската дружба експортни документи.Той е навит,защото зад гърба са ПЕС,които са най-мощната политическа формация в Европа.Зад тях е дори и Европейската Банка.Станишката има мощно лоби,което очаква от него да оглави БСП.
40
3
 
3
 
! Отговори
Кардараша преди 1 година
Бат Серго май пак се кани да оглавява ,,столетницата".Дано му се получи мерака,щот от както той им хвана юздите,все едно дойде втори ,,10-ти Ноември".
39
2
 
9
 
! Отговори
0808 преди 1 година
.... не вярвам на този "ляв" човек, нямаш и един ден работен стаж...
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ви няма на партията, добра е, просто всички партии имате късмет, че Радев тупа топката в момента, защото трябва да избират между нацизъм и тотален либерализъм, анархия по сценария на нациста Зеленски!
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунизъм =Социализъм = Нацизъм
36
4
 
5
 
! Отговори
Да преди 1 година
Точно такава е БСП. И го казва човек от партията, а не някой случаен
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво бил направил като лидер на ПЕС. Ами разбогатя, уреди си живота, даде децата в елитни училища. Само със заплатата си от ПЕС и от евродепутатството може да не работи до края на живота си.
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак много се задържа БКПто. По другите соц страни отдавна ги разформироваха. Ама с тоя т-п народ и червените бебички се крепят още.
33
5
 
7
 
! Отговори
Влад преди 1 година
Стопяването на БСП като партия е право пропорционално на увеличението на смъртността в България. Дори потомците на облажилите се комунисти избират нещо друго. До 10 години Парламент йок.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е тоя умник правеше предизборна кампания с брадви по телевизията. От там пропадна.
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе журналиста, що не го пита какво направи този като лидер на ПЕС за България. Не даде никакав отчет какво е направил като лидер на ПЕС..
30
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП е партия на ЕС и НАТО и бг постепенно не гласуват за нея защото тя защитава чужди интереси. Отива си както НДСВ, СДС, РЗС, ВМРО и други евроатлантични подобия. Коалиция с Пепе само ще забави комата.
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сер Гей , грабвай мешката кубинките и калашника и заминавай за Родния ти град Херсон да го защитаваш ! Дай Личен пример как ти пръсват мозъка и повече не връщай във България .
28
4
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Станишка, въри отбий се малко до Херсон да видиш кво хубаво е станало. Казват, че е безопасно сега там, отиди
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП е осъдена на гибел от времето. Не й е Нинова виновна. Но празно няма да има. Ще се появят нови леви партии. На практика ПП е такава или ще я преобразят в такава. Това е модерното американско ляво.