Илхан Кючюк: Отиваме към пропастта - и за Шенген, и за еврозоната

Ще има все по-голям натиск за отделянето на България от Румъния
9 дек 2022 12:42, Елка Василева
36
Илхан Кючюк: Отиваме към пропастта - и за Шенген, и за еврозоната
Снимка: архив, БГНЕС

"Ще има все по-голям натиск за отделянето на България от Румъния. И това ще се случи вероятно през март. Европейският парламент ще трябва да се изкаже и ние отново се превръщаме в последни на амбразурата като евродепутати. Абсолютно по същия начин се разигра мобилният пакет. Трябва да има някакви уроци, които са научени". Това заяви пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк.

Още по темата
Опасността е много голяма, предупреди той и посочи, че за разделянето на двете държави за Шенген настояват големи европейски страни.

"Ще има много силен опит за разделянето на България от Румъния. Към настоящия момент има консолидирана позиция, че и двете страни трябва да бъдат в Шенген, но аз не съм сигурен, ако Съветът дойде с предложението за отделяне, как ще гласува Европарламентът. А и не съм сигурен накъде ще върви целият процес по присъединяването към Шенген, ако виждаме все повече националистически правителства", обясни Кючюк.

Блокирането на България за Шенген се превръща в голям проблем за българския политически елит, смята Кючюк.

По думите му самокритичността е задължителна въпреки покриването на техническите критерии и това, че голяма част от аргументите на Австрия и Нидерландия са политически.

Евродепутатът направи паралел между България и Хърватия, където политическата стабилност от последните години е рефлектирала както върху приемането на страната както в еврозоната, така и за Шенген.

"Има значение кой води, има значение как защитава своите национални интереси. Не по байганьовски, с шикалкавене на позициите – днес едно, утре друго", каза евродепутатът.

Според Кючюк, преди България да влезе в ЕС, у нас климатът е бил друг и са се обединявали "всички сили, които могат да бъдат полезни", докато сега политическият ни елит не е на висота.

Ако говорим за италиански сценарий, дори в Италия успяват да намерят допирни точки. В България колкото повече провеждаме избори, толкова повече допирните точки се отдалечават, отчита Илхан Кючюк.

"Накъде вървим оттук нататък? Отиваме към пропастта - и за Шенген, и за еврозоната. С всички тези реформи, които трябва да бъдат направени, за да си вземем парите по Плана за възстановяване и устойчивост", каза Кючюк.
 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
yttt до 19 преди 1 месец
В момента, в който Възраждане дойдат да разследват, срещу примерно 20 милиона лева изведнъж ще си применят мнението.
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Шенген жалко, за еврозоната, ако ни отрежат ще е национален празник
25
6
 
8
 
! Отговори
Хаджи Стефанаки преди 1 месец
Бре..бре..бре! Бе..Илхан..бе чоджум! Аллахът да те поживи за тези думи. Никаква еврозона..никакъв Шенген...с.."шарден..по цариградски".. за нас. Машалла...аферим....
24
7
 
6
 
! Отговори
Чолак преди 1 месец
Кючюк скрий се!
23
6
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 1 месец
Защото върнахте Борисов.
22
2
 
8
 
! Отговори
ПП преди 1 месец
Защо Кирил Петков не вкара България в Шенген, нали се снимаше с Марк Рюте?
21
2
 
6
 
! Отговори
на практика преди 1 месец
Братчевт ти си пратен във ЕС от партия която е незакона според Конституцията ,какво като имате трима българи във нея ! И акъл ни дава !
20
4
 
5
 
! Отговори
Щом не ни искат, преди 1 месец
защо, м*мка му, се натискате пр0дажници?!? Коя е родината ви майка,Кючукларъ?!?
19
2
 
2
 
! Отговори
на практика преди 1 месец
Оттатък границата са запознати много добре със корупцията и ненаказаността по високите етажи , зулата е голяма и всички са невинн -- във такъв случаи този тъмен български субект не им трябва --тука няма български Кьовеши ! ДА доводите им може да са фалшиви но винаги ще намират начин да ни подсказват истинската причина -- тези шкафчета и магистали се разнасят две години във ЕС е доказателства няма има някакви симулации на разследвания ,ама на Австриците хич не им дреме , но и другите мислят така
18
3
 
5
 
! Отговори
на практика преди 1 месец
Или герб трябва да бъдат разследвани от друга прокуратура или тези който го искат това да ги няма ,докато герб са пазени тука раздора ще стъане още по- голям ! Както го казаха от ДБ ние сме партия създадена от хора който искат разседване на герб като управляващи същото заявяват и ПП ,да не говорим за Възраждане ,който искат да търсят сметка и на минали правителства ! Няма какво да се правите ,че не знаете от къде и защо идва разделението -- злоупотребите са за милиарди доказателства няма ,,,,,
17
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито евро ни трябва, нито Шенген
16
5
 
8
 
! Отговори
Д. Тотев преди 1 месец
Кючук Хасан - кръвника и Черен Караман могат ли, може ли да защитят Българските интереси..в ЕП,....плюсовете ги знаем, а какеи са минусите от Шенген.. !??
15
0
 
7
 
! Отговори
fact преди 1 месец
ДАНО ОПИТЪТ УСПЕЕ!ФОРЦА РУМЪНИЯ!
14
2
 
21
 
! Отговори
гАз преди 1 месец
В Бг липсва национално ориентиран елит, който да защитава и отстоява интересите на държавата ни. Днешното състоание на Бг може да се опреди като "разграден двор", територията ни като "резерват", а населението като "т.уземци". Това е представата на западноевропейците за нас.
13
13
 
11
 
! Отговори
хмм.. преди 1 месец
Отиваме в съюз с новия полюс Русия-Китай-Иран-Турция..
12
7
 
30
 
! Отговори
Ганьо преди 1 месец
Хърватска влезе много след нас в ЕС, а сега преди нас влиза и в Шенген, и в еврозоната. Разбирате ли какво е разлика в племената.
11
3
 
14
 
! Отговори
Не отиваме преди 1 месец
Ами вече сме там!!!
10
3
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Ами като има инфо в ДАНС - КАЖЕТЕ ГО!!! ОТ ПП СЪС СИГУРНОСТ ИМА!!!
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано си прав Кючук и дано като ние не можем да взимаме адекватни решения, ония хора да имат повече акъл и да не ни приемат.
8
16
 
15
 
! Отговори
До 6 преди 1 месец
ЕЙ ЗА ТОВА НИ ТРЯБВА ШЕНГЕН - ВСЕКИ 1 ЧАС ПРЕСТОЙ НА КАМИОНИТЕ ПО ГРАНИЦИТЕ НИ СТРУВА ПО 10 ЕВРО!!! АМА как ще го разбереш като руският ти е майчин език!!!