НС ще обсъжда редица важни закони в последните си дни

Промените в ГПК също влизат за окончателно приемане
25 яну 2023 07:30, Анисия Иванова
12
НС ще обсъжда редица важни закони в последните си дни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Започват да текат последните дни на 48-ото Народно събрание, след като вчера президентът обяви, че ще го разпусне на 3 февруари. Днес депутатите трябва да обсъдят на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Промените в Гражданско-процесуалния кодекс също влизат в дневния ред на парламента за окончателно приемане. Депутатите ще обсъдят и промени в Закона за медиацията.

С промените в Гражданско-процесуалния кодекс заповедното производство става електронно. Дигитализирани стават и актовете на съда, като по този ред ще се разглеждат искания за присъждане на вземания, които длъжникът не оспорва.

С поправките в Закона за съдебната власт се укрепва ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействие на корупцията, като му се дава възможност да отправя предложения пред съответните колегии за прецизиране на етичните правила.

На първо гласуване ще бъдат обсъдени промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които уреждат участието на въоръжените сили на територията на страната и регламентира процеса по осъществяване на оперативното ръководство и срока, когато изпълняват задачи зад граница.

Депутатите трябва да решат и дали страната ни ще увеличи акционерното си участие в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: парламентпромениГПК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
прегласуваите хартиената бюлетина и трудовия стаж на репресираните турскитерористи да си плащат недостигащите години както останалите българи
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече цели 30 години народното събрание твори само закони и след това поправки към тях- нещо като ремонт на ремонта и пак нищо свестно не се получава.
5
6
 
1
 
! Отговори
А наказателния преди 1 година
кодекс за главния прокурор? Заради един неук човек няма да получим пари от ПВУ.
4
0
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Май само омбудсманът работи, дава ги на КЗК! Дано им тръснат една голяма глоба на ненаситните чужденци!
3
0
 
7
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Тези хран тут ници да погледнат какво става в държавата! GSM операторите са картел и едностранно увеличават таксите, при Yttel с 15,3%! Някой фа ви е увеличил заплата или пенсия с 15%? Не броим депутати и калинки.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се краде и ще се взимат пари под масата. Мизата се вдига в последните дни на един парламент.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги разпуснат на 3, за да могат от пп да почерпят на 2 за партийния празник..