Никола Минчев: Целим да си върнем първото място на тези избори

Мнозинството в 48-то НС било само на хартия
31 яну 2023 20:08, Нели Христова
79
 Никола Минчев: Целим да си върнем първото място на тези избори
Снимка: БГНЕС

"Липсваше реално желание от мнозинството в 48-ия парламент. Имаше желание, но само на хартия. Така че хартията ще си остане ключова дума". Така зам. председателят на парламента Никола Минчев обясни в "Лице в лице" по bTV решението на НС да отложи приемането на механизма за разследване на главния прокурор.

Относно обвиненията, че законопроектите са противоконституционни, той припомни, че това може да реши само Конституционният съд. А работата на парламента е да приема закони във вид, в който не смята, че са противоконституционни.

"Колегите от ДБ внесоха законопроект, върху който беше работено още по време на кабинета "Петков", още в първия ден на парламента. Под мотото, че че се чака и законопроектът, разработван от министър Зарков, разглеждането му се забави", припомни още Минчев.

Той обясни и че по време на закритата част на днешното заседание е било съобщено, че вече има изготвен общ законопроект. ГЕРБ, ДПС и БСП обаче са отхвърлили предложението за съкращаване на срока за предложения между двете четения.

Относно антикорупционния закон Минчев пък припомни, че предложението за удължаване на срока между двете четения дойде от "Възраждане". И обясни, че те не са имали нито едно такова.

Другият важен закон, свързан със съдебната власт, който депутатите трябваше да приемат, бе за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения. Такива бяха внесени от ДБ и от Министерския съвет, но бяха отхвърлени с мотива, че трябва да се прецизират. Затова ГЕРБ написаха нов, който бе приет миналата седмица.

"Не е целта да си отхвърляме един на друг законопроектите, за да се закичим сами, а в крайна сметка да свършим нещо добро", обясни Минчев.

Трите партии в коалицията "Демократична България" вече се обявиха за общото явяване на изборите с "Продължаваме промяната".

"Целим да си върнем първото място на тези избори. С това ще дойде възможността да вземем първия мандат за съставяне на правителство и да наложим дневния ред", обясни Минчев целите на широката формация.

Според него различията между "Промяната" и ДБ са преодолими с разговори, а важното е, че са рамо до рамо в борбата с корупцията, което той определи като най-големия проблем на страната.

Той коментира и охлаждането на отношенията им с левицата: "С оглед на доста ключови гласувания в този парламент, разговорът с БСП бе доста затруднен. И по отношение на Изборния кодекс, и на съдебната реформа. Винаги може в разговор да се намери пресечната точка, но имаше гласувания в този парламент, които доста ни отдалечиха от БСП, за което съжалявам".


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
9
 
! Отговори
До Минджев преди 1 месец
"Първо място" само ако ви спонсорира NEXO и сами си настройвате машините ! А преди това няма ли да излезете на Орлов мост да поскачате и опикаете на хората входовете ? И пак ли ще чегъртате ? Айде Продължавайте Пеша !
57
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво само тъй
56
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Простото Киро когато каза че не е Канадски гражданин, а се оказа, че е или пък построи завода за електомобили, цялата Ви пасмина сте един дол дренки лъжци и измамници. ПП и ДБ ВЪН
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моето момче,първо върнете парите на народа който окрадохте,после парите на Божков и на НЕКСО,пък после ми се пъчете и говорете думи които ви пишат ПР агентите ви...нагла ***.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие искате ама не можете щото сте политически импотентни! Добре е, че няма кой да ви се върже, иначе ще затриете България! Настанаха пилци по.баха квачки!
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Aбе тоя кой има смелост да му показва тъпата м.цуна, ареее да върви патки да пасе, ама дали и това може е въпроса...
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Борисов семейството ми живееше по-добре. Много хора се оправдаваха, че живота последните 2 години поскъпнал, заради войната в Украйна, но се оказва, че България е печелела милиарди от износ на оръжие, но и това не помогна.
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатаните изядоха за 7 месеца излишък граден 12 години от ГЕРБ и Бойко. Още месец-два и щяхме да обявим държавен фалит. Тези така са били и в частния си бизнес. Всичко е карано към фалит.
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП и ДБ не бива да бъдат допускани до властта, ако не искаме да съсипят окончателно България.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво щеше да стане ако ГЕРБ беше на власт може да се види, като се погледне инфлацията при тяхното управление. Но пепетата дори това не схващат, когато си пробутват рекламните опорки.
48
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правителствата след ГЕРБ, успяха да задържат инфлацията да не стигне нива от над 50-60%, което е добре. Инфлацията от 19,6% е по-висока от средната за ЕС, но не чак толкова много повече, както се очаква от държава, която е най-бедната в ЕС благодарение на 12 годишното управление на ГЕРБ. Управление на ГЕРБ ни гарантираше над 50% инфлация.
47
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във всички държави в Европа цената на яйцата скочи много, в България също, но ако ГЕРБ беше останал на власт, сега яйцата щяха да са по два лева едното.
46
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма по-големи некадърници от ГЕРБ и това вече стана ясно и за бабите на село.
45
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уф, имате големи амбиции, имате и богати спонсори, но за краткото си пребиваване във властта се проявихте като пълни накадърници. Затова ще гледате първото място през кривия макарон на КП.
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пернишки винкел, ще сте на първо място но от зад напред т.е. ПОСЛЕДНИ.
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В това се състои промяната. Нали искахте промяна ... Всичко двойно и всеки гледа да не изостане от другия. Щом яйцата от 20 стотинки станаха 50, млякото от 1.50 на 3 лева, сиренето от 10 на 20 лева ... Всеки знае, че на Киро промяната е тази двойно ще плащате за всичко.
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бсиии бота е тоа. Хората разбраха истината
41
2
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
хахахаха...
40
2
 
16
 
! Отговори
Ганди преди 1 месец
Фурнаджийски лопати и некадърници ,само и само да са на власт
39
3
 
21
 
! Отговори
ПП ИЗЯДЕ ДБ... преди 1 месец
БЕЛИТЕ ЯКИЧКИ С ЧЕРНИТЕ ДУШИЧКИ СА ВСЕЯДНИ.... ИЗЯДОХА БСП..... ИЗЯДОХА ИТН..... ИЗЯДОХА ДБ...... ИЗЯДОХА НАШИТЕ ПАРИ.................