Никола Минчев: Целим да си върнем първото място на тези избори

Мнозинството в 48-то НС било само на хартия
31 яну 2023 20:08, Нели Христова
79
 Никола Минчев: Целим да си върнем първото място на тези избори
Снимка: БГНЕС

"Липсваше реално желание от мнозинството в 48-ия парламент. Имаше желание, но само на хартия. Така че хартията ще си остане ключова дума". Така зам. председателят на парламента Никола Минчев обясни в "Лице в лице" по bTV решението на НС да отложи приемането на механизма за разследване на главния прокурор.

Относно обвиненията, че законопроектите са противоконституционни, той припомни, че това може да реши само Конституционният съд. А работата на парламента е да приема закони във вид, в който не смята, че са противоконституционни.

"Колегите от ДБ внесоха законопроект, върху който беше работено още по време на кабинета "Петков", още в първия ден на парламента. Под мотото, че че се чака и законопроектът, разработван от министър Зарков, разглеждането му се забави", припомни още Минчев.

Той обясни и че по време на закритата част на днешното заседание е било съобщено, че вече има изготвен общ законопроект. ГЕРБ, ДПС и БСП обаче са отхвърлили предложението за съкращаване на срока за предложения между двете четения.

Относно антикорупционния закон Минчев пък припомни, че предложението за удължаване на срока между двете четения дойде от "Възраждане". И обясни, че те не са имали нито едно такова.

Другият важен закон, свързан със съдебната власт, който депутатите трябваше да приемат, бе за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения. Такива бяха внесени от ДБ и от Министерския съвет, но бяха отхвърлени с мотива, че трябва да се прецизират. Затова ГЕРБ написаха нов, който бе приет миналата седмица.

"Не е целта да си отхвърляме един на друг законопроектите, за да се закичим сами, а в крайна сметка да свършим нещо добро", обясни Минчев.

Трите партии в коалицията "Демократична България" вече се обявиха за общото явяване на изборите с "Продължаваме промяната".

"Целим да си върнем първото място на тези избори. С това ще дойде възможността да вземем първия мандат за съставяне на правителство и да наложим дневния ред", обясни Минчев целите на широката формация.

Според него различията между "Промяната" и ДБ са преодолими с разговори, а важното е, че са рамо до рамо в борбата с корупцията, което той определи като най-големия проблем на страната.

Той коментира и охлаждането на отношенията им с левицата: "С оглед на доста ключови гласувания в този парламент, разговорът с БСП бе доста затруднен. И по отношение на Изборния кодекс, и на съдебната реформа. Винаги може в разговор да се намери пресечната точка, но имаше гласувания в този парламент, които доста ни отдалечиха от БСП, за което съжалявам".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
9
 
! Отговори
До Минджев преди 1 година
"Първо място" само ако ви спонсорира NEXO и сами си настройвате машините ! А преди това няма ли да излезете на Орлов мост да поскачате и опикаете на хората входовете ? И пак ли ще чегъртате ? Айде Продължавайте Пеша !
56
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простото Киро когато каза че не е Канадски гражданин, а се оказа, че е или пък построи завода за електомобили, цялата Ви пасмина сте един дол дренки лъжци и измамници. ПП и ДБ ВЪН
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моето момче,първо върнете парите на народа който окрадохте,после парите на Божков и на НЕКСО,пък после ми се пъчете и говорете думи които ви пишат ПР агентите ви...нагла ***.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие искате ама не можете щото сте политически импотентни! Добре е, че няма кой да ви се върже, иначе ще затриете България! Настанаха пилци по.баха квачки!
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aбе тоя кой има смелост да му показва тъпата м.цуна, ареее да върви патки да пасе, ама дали и това може е въпроса...
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Борисов семейството ми живееше по-добре. Много хора се оправдаваха, че живота последните 2 години поскъпнал, заради войната в Украйна, но се оказва, че България е печелела милиарди от износ на оръжие, но и това не помогна.
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарлатаните изядоха за 7 месеца излишък граден 12 години от ГЕРБ и Бойко. Още месец-два и щяхме да обявим държавен фалит. Тези така са били и в частния си бизнес. Всичко е карано към фалит.
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП и ДБ не бива да бъдат допускани до властта, ако не искаме да съсипят окончателно България.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво щеше да стане ако ГЕРБ беше на власт може да се види, като се погледне инфлацията при тяхното управление. Но пепетата дори това не схващат, когато си пробутват рекламните опорки.
48
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правителствата след ГЕРБ, успяха да задържат инфлацията да не стигне нива от над 50-60%, което е добре. Инфлацията от 19,6% е по-висока от средната за ЕС, но не чак толкова много повече, както се очаква от държава, която е най-бедната в ЕС благодарение на 12 годишното управление на ГЕРБ. Управление на ГЕРБ ни гарантираше над 50% инфлация.
47
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във всички държави в Европа цената на яйцата скочи много, в България също, но ако ГЕРБ беше останал на власт, сега яйцата щяха да са по два лева едното.
46
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-големи некадърници от ГЕРБ и това вече стана ясно и за бабите на село.
45
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уф, имате големи амбиции, имате и богати спонсори, но за краткото си пребиваване във властта се проявихте като пълни накадърници. Затова ще гледате първото място през кривия макарон на КП.
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пернишки винкел, ще сте на първо място но от зад напред т.е. ПОСЛЕДНИ.
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В това се състои промяната. Нали искахте промяна ... Всичко двойно и всеки гледа да не изостане от другия. Щом яйцата от 20 стотинки станаха 50, млякото от 1.50 на 3 лева, сиренето от 10 на 20 лева ... Всеки знае, че на Киро промяната е тази двойно ще плащате за всичко.
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бсиии бота е тоа. Хората разбраха истината
41
2
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
хахахаха...
40
2
 
16
 
! Отговори
Ганди преди 1 година
Фурнаджийски лопати и некадърници ,само и само да са на власт
39
3
 
21
 
! Отговори
ПП ИЗЯДЕ ДБ... преди 1 година
БЕЛИТЕ ЯКИЧКИ С ЧЕРНИТЕ ДУШИЧКИ СА ВСЕЯДНИ.... ИЗЯДОХА БСП..... ИЗЯДОХА ИТН..... ИЗЯДОХА ДБ...... ИЗЯДОХА НАШИТЕ ПАРИ.................
38
1
 
30
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ВИСОКА СЕБЕОЦЕНКА, НЕСВЪРЗАНИ С РЕАЛНОСТА. ЖАЛКИ СТЕ!