България не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна

Радев: Няма да предоставяме изтребители и танкове
21 мар 2023 13:12, Александър Попов
329
България не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна
Снимка: БГНЕС

Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, зенитно ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори, заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като говори по време на откриването на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София.

България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна, посочи Радев. Страната ни ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, каза още той.

В Брюксел вчера беше обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди. Служебният министър Димитър Стоянов посочи, че България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага със средства, които могат да използват този калибър.

Редно е българските граждани да знаят позициите на партиите, които очакваме след изборите на 2 април да решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната, коментира президентът. Според него пред Европа това е знак на суверенно решение.

Сигурен съм, че бюджетът за предоставяне на военна помощ за Украйна от държавите в ЕС ще се наложи да бъде отново увеличен, заяви днес европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Президентът взе отношение и по вътрешнополитически въпроси.

Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, заяви Радев. По думите му категорични спекулации са и твърденията, че ще има орязване на курса на лева спрямо еврото и ще има нови заеми от Международния валутен фонд.

Финансите на държавата са стабилни, но това е едно предупреждение, което служебното правителство отправяше и от трибуната на Народното събрание, заяви Румен Радев.

„Това е предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколко предишни парламента, ние можем, евентуално, да стигнем и до някой от тези негативни сценарии. Но зависи от отговорността на народните представители това да не се случи“, допълни президентът.

Министерството на финансите държи стабилни държавните финанси, посочи Радев и поздрави ведомството, че е осигурило рекордна събираемост и е гарантирало ежегодно нарастване на пенсиите и заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великобритания ще предаде на Украйна боеприпаси с обеднен уранов хексафлуорид, заяви заместник-министърът на отбраната Анабел Голди в отговор на запитване на уебсайта на британския парламент."Наред с предоставянето на ескадрила бойни танкове Challenger 2 на Украйна ще предоставим и боеприпаси, включително бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран. Такива патрони са изключително ефективни за поразяване на съвременни танкове и бронирани машини.", се казва в изявлението.
172
2
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
от НАТО един патрон не са ни дали или продали. Армията ни е въоръжена от нашите дядовци и бащо които са плащали по време на соц-а. Няма нищо модерно, ново или НАТОвско
171
8
 
6
 
! Отговори
220 таба пopн преди 1 година
Не знам защо, но всеки път когато видя Румен Радев и си представям как Митрофанова с косматата дъpтa рунтaвела му сяда на лицето и яко му се обърсва. Носът *** Радев, заедно с циpeя е целият нахлузен в aнoccа на Митрофанова, докато Радев се мъчи да извика давейки се: "Лельо Ленче, задушаам са!". Само аз ли съм?
170
2
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
напълно правилно!!! има служебнен кабинет, които няма правото на такива решения! като има редовен да си гласуват и да си носят последствията!
169
10
 
13
 
! Отговори
Русоробъ преди 1 година
До das - "Това е най-слабият президент който сме имали до сега." - Може и да е най-слабият президент дето сме имали досега, но за сметка на това е културен и послушен русороб, наш човек е.
168
2
 
7
 
! Отговори
666666666666666666 преди 1 година
Чебурашка
167
7
 
12
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Човека на Решетников е пуснат в действие. За него най-добре е украинците да сложат оръжие, Русия да спечели войната и да се разшири до границите на Румъния. След това заедно с другарката Нинова може да застанат на брега на река Дунав с питка и сол и да очакват освободителите. Междувременно ще изпратят децата си в Западна Европа.
166
2
 
8
 
! Отговори
@ @ @ преди 1 година
Министр обороны Северной Македонии Славянка Петровска подтвердила, что Скопье передало Украине четыре истребителя Су-25.
165
9
 
11
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Не знам от глобалното затопляне ли от многото избори ли но напоследък се навъдиха много едеоти значи не трябва да даваме оръжие за да спре войната ,демек руснаците да избият украинците и мира ще настане.Друг пък твърди че трябва да сме неутрални демек да гледаме как чеченци и затворници руски избиват украинци.Трети пък снесе че България ИЗПУСНАЛА ШАНСА да бъде посредник и да води мирните преговори.... дали Вълка преговаря с агнето а др.Радев и разни копейки и курнелки.
164
4
 
9
 
! Отговори
перко преди 1 година
Какво се правиш на ни лук ял, ни мирисал! Популиската политика започна с първото ти служебно правителство с любимите ти министри Кирчо и Кокорчо!
163
3
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
До Бебо. Да не са лууди да се записват в армията на Украйна! Там може да ги нулират за нула време. Друго си е да призоваваш някой друг вместо теб да се бие и неговите деца да остават сираци а не твоите. Отдалече всички сме по-смели и от Чък Норис.
162
7
 
3
 
! Отговори
Koaliciaza ukr преди 1 година
Ние от герп дпс ппппп дб и който иска война не сме на това мнение. Гласувайте за нас - война за вас. Вече сме взели $$$$ , как така го реши . Ние сме я спазарили тая държава.
161
5
 
7
 
! Отговори
Статия фатмак преди 1 година
Даваш оръжия когато ги имаш,драги ми евроатлантически смехурковци. 30 г. знайни и незнайни Гебревци продаваха и унищожаваха наследството на Тато. Сега няма нищо годно. ВМЗ и Арсенал нямат нито оражейна стомана нито тортил. И едното и другото го внасяха от Русия и Украйна. Цялото НАТО търси да купи снаряди ама няма.Радев като Пилат Понтийски си измива ръцете но голата истина е че както казва старшината "И в склада няма'
160
14
 
8
 
! Отговори
Бебо преди 1 година
Браво на президента за това, което е казал! Ако спре изпращането на оръжия и конфликтът между Русия и Украйна ще намери решение! А гледам, масово коментиращите искат да пращаме оръжия, ми тогава да се пишат доброволци, и без това на армията на Украйна не и достигат хора.
159
6
 
10
 
! Отговори
das преди 1 година
и след няколко години ще ги бракуваме цццццц. Това е най-слабият президент който сме имали до сега.
158
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли нещо, което този човек да не е предал в живота си ? Той е това, което е , завършен предател. А вие гласувайте.
157
10
 
1
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Ако на улицата двама мъже се сбият и единия тежи 60 кг висок 1.60 кила а другия тежи 120 кг и е висок два метра как ще помогнете на по дребния мъж да не бъде набит от по-големия? Като му дадете нож? Но и другия има нож. Като му дадете граната? И другия има граната? Не разбирате ли уважаеми сеиирджии и военолюбци, че за да помогнете на Украйна срещу Русия единствения начин е да дадете на Украйна някакво оръжие, което да превъзхожда оръжието на Русия? Ама вие нямате такова. Само боя ще е по голям
156
1
 
10
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Горкия да го съжалиш от една страна му харесват чуждите валути доларчета евра от друга страна Решетников и оня гад Киро Гундяев са му сложили чатала на врата и нашия се чуди какво да прави парички за дрешки на Деса или шамарички за него от руския поп
155
7
 
22
 
! Отговори
перко преди 1 година
Най калпавият президент на България! Срам и позор, а щерка му вихри купони в резиденцията!
154
10
 
25
 
! Отговори
радевщина в действие преди 1 година
Ей, този се надпреварва с Копейкин за да се покаже, кой от тях е по-лъжлива и по-зависима руска марионетка...