Мария Габриел: Подкрепата ни за Шенген е голяма, изпълнихме критериите

Трябва много активно да се възползваме от подкрепата на Европейския съюз, посочи Искра Михайлова
17 сеп 2023 21:30, Красимир Ангелов
194

Историческа реч на Урсула фон дер Лайен в залата на Евро парламента, в която тя засегна много теми - "Шенген и мястото на България и Румъния", "Украйна", "Наводненията". Гърция получи 2,2 млрд. евро помощ за наводненията.

"Доколкото знам България не е поискала помощ от ЕС. Какви са точно съображенията на правителството? Ние трябва много активно да се възползваме от подкрепата на Европейския съюз, да потърсим контакти във връзка с бедствията, които ни сполетяха. България трябва да предприеме мерки дали това ще бъде искане за конкретна директна подкрепа от ЕС, спешно консултиране с ЕС за пренасочване на ресурс от структурните фондове или пренасочване на пари", заяви евродепутатът Искра Михайлова в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Евродепутатът Андрей Ковачев се съгласи с нея и изрази мнение, че ако иска да получи средства, Българското правителство може да се обърне към фонда за възстановяване и устойчивост, където според него има една от най-гъвкавите програми на ЕС.

"Разбира се, че това е решение на правителството, но ситуацията трябва да бъде следена ежедневно. На фона на това, което виждаме като размери трябва много сериозно да се помисли за помощ. Дали България ще поиска помощ, това е решение, което трябва да бъде взето от Министерски съвет", категорична бе Мария Габриел.

Вицепремиерът наскоро заяви, че България е изпълнила критериите за Шенген, но всъщност все още не получаваме разбиране от Нидерландия и Австрия.

"Днес се чу много силно посланието. ЕК и ЕП винаги са подкрепяли България и Румъния за влизане в Шенгенското пространство. Много ясно са казали, че тези критерии са изпълнени и решението трябва да бъде взето възможно най-бързо. България и Румъния бяха дадени за добър пример в Европа по отношение на убежищата, по отношения на връщането. Ето това за мен е много силен аргумент, които ще продължим да използваме с държави, които имат свои въпросителни. Трябва да отбележим това надграждане. Има градация в аргументацията и за мен тя е много силна", увери Габриел.

Урсула фон дер Лайен засегна и темата за "Разширяването". Андрей Ковачев го определи като постоянна политика за това, че нашата протегната ръка както към Западните Балкани, така и към Украйна, Молдова, а и потенциално Грузия, остава. Според него ЕС трябва да се отваря с различни програми, които да бъдат достъпни за гражданите, с различни наши инициативи на ЕС. Той изрази мнение, че гражданите на тези държави не трябва да бъдат обект на пропаганда от Русия, Китай, Саудитска Арабия или Иран.

Мария Габриел включи и РСМ в разговора и коментира, че от нея зависи ясно да каже, че европейската интеграция е това, към което се стреми. Вицепремиерът припомни, че България не държи само на конституционните промени, а и на договора за добросъседство и двата протокола. Тя увери, че Република Северна Македония ще има нашата подкрепа за европейската интеграция.

Габриел открои три акцента от речта на Урсула фон дер Лайен - борбата ни срещу насилието срещу жените и правата на жените, ролята на малките и средните предприятия и новите технологии и изкуствения интелект.

"Искам още веднъж да поздравя Илиана Иванова за блестящото представяне. Иновационната програма трябва да бъде довършена, трябва със сигурност бюджет. Много ясна амбиция за европейско-образователно пространство и днес беше казано. Аз ще се радвам да има малко повече внимание за културата. Тя винаги малко сякаш остава на заден план. Европа има нещо невероятно - творческите и културните сектори. Би ми се искало Европа да вложи повече и като инвестиции, и като вдигане в дневния ред, за да даде малко повече възможност за изява на потенциал на този сектор, защото той ни откроява на фона на целия свят и той е свързан с ежедневието на хората", каза вицепремиерът на България Мария Габриел.

В края на разговора тя обясни, че ѝ предстоят срещи със Съвета на Европа, с председателя на ЕСПЧ и с генералния секретар на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
2
 
! Отговори
Баси жалките, преди 7 месеца
едните викат "ама той ЕС дава, вие що не искате да вземете", а защо не взимаме "трябва да се гласува" - БОЖЕ! Какво доживях, политиците да не искат да вземат средства от евро-фондове!
147
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Австрия каза твърдо против докато не се оправят границите в Италия, Испания и Гърция. Така че няма да ни пуснат, забравете!
146
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва да се изпълни само един критерий-ВОЕНЕН ПРЕВРАТ и направо ще прескочим и шенген и менген и ЩЕ СЕ ОПРАВЯМЕ САМИ.Иначе,ще го духате тоя шенген,докато ви издухат от джендърската банда.Само,че трябва армия и офицерство,но армия няма,а начело на липсващата "армия" са оЦифрери спуснати от козяк.Значи,ще го духаме,докато ни издухат от подигравки.
145
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако Мария Гapгaмeл е изпълнила каквото са и казали, значи си е получила и парите. Нека не ни занимава повече със себе си и да се появява с нелепи усмивки и неподготвени изказвания.
144
0
 
6
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 7 месеца
ГЕРБ И БОРИСОВ НИКОГА НЯМА ДА ПОЛУЧАВ ПОДКРЕПА ЗА ШЕНГЕН.
143
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Голяма, голяма само дето едни Нидерландия и Австрия не ни искат , а те са устата на Германия и Франция. И какви критерий сме изпълнили , че не ми е ясно , като тука от 30 години нищо не е помръднало , а корупцията е страшна.
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никакави критерии не сме изпълнили, а от ЕС си ги снижиха и много драпат да ни приобщят, та затова ни пускат фъндък. Иначе сме все толкова зле по всички критерии.
141
0
 
9
 
! Отговори
Е нали Австрия преди 7 месеца
каза "не!"? Какво значение има подкрепата на ЕС?
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Смешни
139
0
 
7
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
Не престъпността ви спира тя е на всякъде спира ви неграмотното ви ромско население дето размножавате за гласове на изборите !Спрете на ги интеграте ,почват да работят фабрики ,чистота ,производство да изкарват пари а не да просят,убиват,крадат и да чакат помощи за които българското население дори не може да се дореди!!!!
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво си изпълнила на Габриела ?? Ще посоча само едно от хилядите, че няма да ми стигнат редовете. Погледни си съдебната (корумпирана) система, погледни как убийците излизат без да лежат, погледни дипотатските и събийските деденца, какви поразии правят и съда е безсилен, ти с тая тиня ли мислиш да спечелиш гласовете в Европейския Съюз, кажи на Габриела ?
137
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бoзa oт Copoc...
136
0
 
10
 
! Отговори
Жирафа пак преди 7 месеца
Не е в час
135
3
 
3
 
! Отговори
ПИК преди 7 месеца
Аз подкрепям българските земеделски производители , но не и алчните зърнари.
134
0
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Тая, цялото правителство и тарторите като татко Петков, на съд. По-добре на съд, пщотколкотонда последват таткото на сглобката в отвъдното!
133
2
 
1
 
! Отговори
пик преди 7 месеца
Аз подкрепям българските земеделски производители ,но не алчните ЗЪРНАРИ.
132
1
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Не ни трябв Шенген. Това ще е началото на края на България! Долу Шенген, долу еврозоната! България трябва да се съюзи с Унгария и да действа за нов, реформиран Европейски Съюз!
131
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Путин 101 Джудже ти е малкото мухлясало мозъче, в единствената гънка на което незнайно защо е заседнал Путин... Но това е нелечимо, след като не можеш да схванеш, че нямаш мозък, никой не може да ти помогне и затова циклиш ли циклиш из форума с твоето джудже.
130
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 7 месеца
Няма нужда от Шенген точно сега когато искат да приемат Украйна в зоната и в Шенген без задръжки понеже няма друг начин. Демокрацията решава но не и благата за оцеляването на националната идентичност. Който е бил час по История знае как Хитлер бил на границата и поставя ултиматум и после се плащат репарации.
129
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пpи roлямa nogkpena нe ни npиeмaт, a npegcтaвятe ли cи npи мaлka?