Йордан Божилов: Руската православна църква изпълнява поръчки на Кремъл

Тя не е отделена от държавата, подчерта той
23 сеп 2023 11:23, Нели Христова
81
Йордан Божилов: Руската православна църква изпълнява поръчки на Кремъл
Снимка: БГНЕС

Руската православна църква не е отделена от държавата. Тя много често изпълнява поръчки на Кремъл. Дори сега с войната в Украйна тя зае позиция в подкрепа на военните действия, което е немислимо за една църква и едни духовни хора.  Това заяви пред NOVA експертът по сигурността и бивш зам.- министър на отбраната Йордан Божилов, коментирайки експулсирането на трима служители на руската църква в столицата ни.

Той подчерта, че е възможно в доклада на ДАНС е възможно да има доста подробности за дейността на тези свещеници. „Но искам да подчертая, че рисковете, свързани с националната сигурност, в много случаи са хибридни. Те са свързани с разпространяване на дезинформация, разпространяване на пропаганда, всякакви хибридни атаки, кибератаки. Аз не изключвам използването на всякаква възможност да се влияе върху обществото, върху хората, върху правителствата. Това е смисълът на хибридните войни", подчерта той.

По думите му ДАНС е службата, която анализира дейността на чужди граждани на българския територия и всеки един риск за страната естествено трябва да бъде елиминиран.

На въпрос очаква ли някаква ответна реакция от страна на Русия, Божилов беше категоричен: "Аз, честно казано, не виждам каква. Ние не извършваме някакви дейности на територията на Русия с нашите свещенослужители, които са там. Тоест аз не виждам някаква възможност да се реагира срещу нас по този конкретен повод".

Той коментира и шпионския скандал в Лондон, в който са замесени петима българи.

"Много малко се знае за това какво точно са правили. Една шпионска дейност може да има най-различни измерения. Това може да бъде събиране на информация, предоставяне на информация, облекчаване на дейността на други служби. Това, което знаем е, че те са арестувани именно за подпомагане на руските специални служби. Много интересен е фактът, че преди няколко месеца тези българи, част от тези задържани лица, бяха свързани с предоставяне на фалшиви паспорти. Тук ми се струва, че е възможна връзката фалшиви паспорти да са подготвени от тези лица. Възможно е да са подготвени и от българска територия и да се предоставят на руски служители, на служители на руските служби, за да облекчат тяхната дейност. Това наистина е много сериозен проблем. Знаем, че в България имаше скандални случаи за издаване на фалшиви паспорти, включително и политици бяха замесени", припомни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
10
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 7 месеца
Нивото на сopocoидното поръчково тpoлcтво е изключително ниско, но дори и един oлигoфpен като тях може да си направи елементарния извод, че руският свещенник не е можел по никакъв начин да има достъп до някаква информация. Гоненето на руския поп е поредната фоерверка за отклоняване на вниманието, докато ПП, ДД и ГЕРБ крадат държавни пари.
52
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Три свещенника голяма опасност за нац. сигурност!?!?!? Кр3те**ни и умнокрасиви "експерти" се втурнаха да ни обясняват какви брутални шпиони са....Какво са шпионирали...цената на краставиците на женския пазар ли...Я малко по разумно...всичко навръх нац. празник се наорави умишлено да се вдигне по голям шум и да се изместят нац. чествания...Прозрачен ход на Козяк
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Англиканската църква се ръководи лично от краля. В случая Чарлз. Той е едновременно и държавен, и църковен глава. Ще е прилично изказващите мнение да се стремят към обективност. Любопитна подробност по отношение на църквите е, че официално доскоро англичаните си бяха заплюли св. Георги като покровител на страната им, но нещо напоследък решиха, че нямало доказателство за съществуването му и агликанската църква ГО отрече.Правя паралел с Русия -св. Георги на герба на Москва и георгиевската лента.
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А теб какво ти влиза в работата какво прави руската православна църква, ми ризлива очиларко -- за американските крадци червени килими ли ще постилаш?
49
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пълна ЛЪЖА, че храмът е запечатан от ДАНС, никоя държавна институция не би си позволила да затвори храм, ако ги интересува нещо ще изземва документи и толкова. Стига РУСКИ ЛЪЖИ!
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някоя друга глупост за шпионската дейност на духовниците от църквата Св.Николай Чудотворец? Отдавна се убедих,че при смяна на режима първите,които се премятат бързо към новия режим,са военните и милиционерите на висок пост. От БКП и комунизма се отрекоха тези,които бяха военни министри: Аню Ангелов, Бойко Ноев,Велизар Шаламанов и още един бивш военен министър,окичен с медали,всичките получени преди 1991 г.,ама сега ревностен привърженик на Брюксел и НАТО. Дойде ред да се изкажат зам.министрите.
47
2
 
14
 
! Отговори
MNENIE преди 7 месеца
Данчо е рептил . Това са хора извън Християнството и Аллах . Чада на Дявола . Тези хора подкрепят рептилите Зеленски , Тагарев , Байдън и Сина Му . Изчадия на Дявола .
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Храмът е запечатан от ДАНС, виж лентата залепена на металната врата на църквата!
45
2
 
9
 
! Отговори
ЙорданИзпълзя преди 7 месеца
от фекаалиите и започна да громи руското православие. Така е такива са тия, като пасито. Майната му на православието... Но видов ден идва, не знам как ще се оправдава тоя Боокклуук...
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спиране помощта за Украйна, вън всички украинци от България!
43
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Храмът беше затворен от руското посолство. Очевидно Сталинските методи да затварят храмовете, за да контролират народа, продължава да се извършва от руските комунисти.
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Божилов, дай някакви доказателства за тази уж шпионска дейност, нямаш нали?
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съд за сороса Йордан Божилов!
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С ходжите е България чия поръчка изпълняват?
39
2
 
7
 
! Отговори
Гиги преди 7 месеца
Още една откачалка
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този специалист е господин никой
37
3
 
10
 
! Отговори
---- преди 7 месеца
Не ми разтягай локуми.Какви хибридни войни и поръчки на Кремъл.Какви поръчки кажи бре ***.Може би и вероятно не е отговор пък и ти си Бивш ,което е твърд вероятно.
36
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
17 Като СССР, Русия изби своите свещенници и разруши православните си храмове с железни гюлета. Но днес, си служи с православието и славянството, за своите имперски интереси. Диктаторът Путин и сам кадър на КГБ, постави също такъв кадър на руските служби патриарх Кирил/Гундяев/, бивш незакоконен търговец на цигари, на този пост. Той носи "Ролекс", вози се в "Мерцедес" и е далеч от благочестивия православен морал. Такива са и всички руски свещенници, манипулатори и кадри на руските служби. Анатема
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
31 Северномакедонец, със изложение към Североизток. Обичам да ме лихва Евроазийския ветрец. Важно ми е, да духа срещу България, иначе, загинаха.
34
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо нашите служби преследват само руските шпиони. Защо се забравят американските шпиони. Нека ДАНС ни даде отчет колко американски агента са били разкрити последните години.Или това е класифицирана информация?