Мария Габриел: Светът около нас има нужда от повече дипломация

Днес бе ден на откритите врати във Външно
30 сеп 2023 22:15, Стела Стоянова
56
Мария Габриел: Светът около нас има нужда от повече дипломация
Снимка БГНЕС

На 30 септември 2023 г. в Министерството на външните работи се проведе Ден на отворените врати. Инициативата за събитието е на заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел и премина под надслов „Преоткрий света на дипломацията“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

„Благодаря Ви от сърце, че днес сте тук и с присъствието си изпращаме силно послание заедно да преоткриваме света на дипломацията“, с това се обърна към посетителите на Министерството на външните работи (МВнР) вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в началото на Деня на отворените врати.

„Дипломацията е кауза за защита на национални интереси, кауза да даваш решения на предизвикателства по мирен път. Ние всички знаем, че имаме светли моменти в историята, в които в най-тежки ситуации се е намирало решение благодарение на дипломацията. Днес, гледайки света около нас, съм сигурна, че има нужда от повече дипломация“, каза още Габриел.

„Дипломацията обединява традиции и ново. Тази година се навършиха 144 години от създаването на българската дипломатическа служба. Нека всички заедно, ценейки традициите, културата и историята ни, да погледнем в бъдещето с повече увереност, с повече знание. И когато говорим за дипломация, тя да е свързана със светлината на знанието“, посочи вицепремиерът.

Мария Габриел благодари на всички български посланици, голяма част от които присъстваха на събитието. Тя отбеляза, че дипломацията има своите трудни моменти и хората, които работят в МВнР най-добре знаят това. „Няма, обаче, по-голямо удовлетворение от това с работата си да си допринесъл за мир, за защита на националния интерес, за това всички да живеем в един по-добър, по-мирен и по-справедлив свят, подчерта вицепремиерът.

Тя не пропусна да отбележи, че всички заедно можем да направим така, че дипломатическата служба да бъде модерна и динамична.

В рамките на деня на отворените врати жителите и гостите на столицата имаха възможността да разгледат конферентните зали, колекцията от изобразително изкуство и кабинета на министъра, където можеха да поговорят лично с Мария Габриел и да си направят снимки. Малките гости имаха възможност да седнат на стола на дипломат номер едно под мотото: „Когато порасна, искам да бъда министър на външните работи“. За тях беше организирана и игра „Лов на съкровища“ в градината на министерството, а наградите им бяха връчени от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

За посетителите на външно министерство беше отворен и т.нар. Черен мрамор – фоайе, през което са преминали стотици официални чуждестранни делегации. На специално подготвени щандове гостите можеха да се запознаят отблизо с работата на различни дирекции на институцията.

Лекции на външнополитически теми и кратък курс по протокол и етикет също бяха включени в програмата на събитието. Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: МВнРМария Габриел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
турция от какво разбира от дипломация или ислямска дъга албания босна косовомакедония сев кипър нагорни карабах мислете на изборите
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България няма нужда от продажници като Мария Габриел
45
0
 
1
 
! Отговори
Itso преди 7 месеца
Веднага да се самосезира службата за закрила на децата - как така ще използва деца за ПР цели и ще прави опити за промиване на детските мозъци отрано да свикват с неолибералните извращения на новия световен ред!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
44
0
 
2
 
! Отговори
Баба преди 7 месеца
Моята внучка в момента учи в САЩ,и там е оценена на 100,а ти оценяш други като по най,най,най.за нищо не ставаш,наши деца са оценяни на върха ,а в България със пари и връзки.тук мафията и парите учат.кадърните ни деца отиват ,отиват,отиват и няма да се върнат госпожа.
43
0
 
3
 
! Отговори
Маро преди 7 месеца
Много си жалка да си знаеш!
42
0
 
4
 
! Отговори
гошо преди 7 месеца
Мария, иситна е , но дипломацията се прави от дипломати, а не от политици случайно попаднали в дипломацията и нищо не разбиращи от дипломация. Дипломатите са затворено общество и трудно допускат в средите си еднодневки.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колко е жалка тази Гаргамел, с няколкото заучени клишета, които повтаря смислено и безсмислено наляво и надясно, като кухата вицепрезидентка на САЩ.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От повече дипломация. Така си е, ама що тогава се напиняме да пращаме оръжия на оня хленчещия, вместо дипломация?
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Черната гарга е раздала смешни дипломки на малки черни гарджета..
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Светът има нужда от ИСТИНСКА дипломация и ИСТИНСКИ дипломати, а не от кукли н а конци и партийни държанки
37
0
 
6
 
! Отговори
ОчУден: преди 7 месеца
Я,розово фламинго?!?!?!? И говори...
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гаргамел жирафов
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И някои казват, че тоталитаризма си е отишъл.Нима не ви напомня всичко на онова на Лщдмила Живкова.Не случайно и предаде Бойко и вече се натиска с Радев.Поредната предателка като Фандъкова.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това,жирафче го кажи на босовете си от Брюксел и Вашингтон,ние това го знаем
33
0
 
2
 
! Отговори
на първата маса: преди 7 месеца
- Още от същото!
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Светът около нас няма нужда от такива като вас барабар с плъха. В Словакия партията на Фицо победи на изборите!! Z!!
31
0
 
9
 
! Отговори
Мисия Лондон преди 7 месеца
Ами открийте още посолства в Африка и Азия, да има къде да си назначите роднините от село за дипломати.
30
2
 
10
 
! Отговори
Натовският генерал преди 7 месеца
Имаме нужда от два плъха да ни управляват и те ще се справят по-добре от сглобката..... НеКоалиция в НеДържавата.... която създавате.
29
0
 
13
 
! Отговори
Палци преди 7 месеца
Проблемът е, че сглобката като цяло и Гаргамел в частност смятат за дипломация хващането за палците.
28
0
 
4
 
! Отговори
ТаяПъ преди 7 месеца
От по-малко пара зити..