Самоубийството на децата булки в Афганистан

150 милиона момичета под 18 години по света са жертви на сексуално насилие
5 яну 2013 12:03, Елка Василева
211
Самоубийството на децата булки в Афганистан
Горчива е съдбата на момичетата и жените в Афганистан. Снимка: архив, Reuters

В Афганистан за момичетата, обещани за съпруги на далечен роднина, дори да са едва на 9 години, смъртта често пъти е единственият изход, защото само с един краен жест брачният договор може да бъде обявен за невалиден. Това бе добре известно на 18-годишната Насрин от провинция Кундуз, която през декември взе една ловна пушка и се застреля, пише в. "Кориере дела сера".

Насрин не е единственият пример. 17-годишната Фатима от Кабул опита да направи същото преди няколко месеца, но при нея нещата се развиха по-зле. Тя оцеля и за да бъде анулиран нейният годеж, трябваше да се яви пред съда, където действат законите на шериата и където, за да бъде чут гласът на едно момиче, то трябва да доведе най-малко 5 души, които да свидетелстват в негова полза и които естествено трябва да са от мъжки пол.

Според хуманитарните организации, които действат в Афганистан, броят на момичетата, които решават с един краен жест да сложат край на семейните обиди или на нежеланите бракове, нараства.

Другата алтернатива пред тези момичета е бягството. Тази опция отваря вратите на затвора за много жени, според правозащитната организация Хюман райтс уоч. Понастоящем около 500 жени се намират сега в затвора, защото са се опитали да се спасят от принудителен брак или от съпруг-насилник.

Третата опция е убийството на разбунтувалата се годеница. През ноември в Кундуз 14-годишната Гиза беше обезглавена безмилостно, след като отказа да се омъжи против волята си.

Двама мъже, идентифицирани от полицията като Садък и Масуд, бяха арестувани за това престъпление. Според афганистанските медии двамата са близки роднини на Гиза и са искали да се оженят за нея пряко волята й. Но момичето и баща й няколко пъти отхвърлили настойчивите им предложения за брак. Тогава двамата се съюзили и нападнали девойката, когато тя се прибирала вкъщи, след като отишла за вода до кладенеца. Тялото й беше намерено насред поле в окръг Имам Шахиб.

Друг нашумял случай беше този на 20-годишна жена, която също беше обезглавена от семейството на съпруга си, защото отказала да проституира, за което настоявало то. Миналия септември пък петима души бяха арестувани, защото бичували 100 пъти на публично място 16-годишна афганистанка, обвинена, че имала сексуална връзка.

През 2009 г. благодарение на влизането в сила на закон за премахване на насилието срещу жените в Афганистан бяха забранени принудителните бракове и практиката да се подарява момиче, за да се решава спор, както и други прояви на насилие.

Но за много афганистански жени действителността не се промени. Според данни на британската организация Оксфам 87 процента от афганистанките са се оплакали, че са станали жертва на насилие, било то сексуално, физическо или психологическо.

Това обаче е само малка част от горчивата истина, касаеща нелеката съдба на момичетата в някои части на света.

Неправителствената организация План съобщава, че днес 10 милиона деца по света са принудени да се омъжват насила. Което означава едно момиче на всеки три секунди. Сто и петдесет милиона момичета под 18 години са жертви на изнасилване или на други форми на сексуално насилие. Кога международната общност ще започне действително да разследва всички тези престъпления?
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
24
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Българки ама от ромския етнос!
7
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм чела Корана, но си мисля, че голям принос има невежеството и простотията на голяма част от последователите му.
6
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А за нашенските *** деца-булки защо не се говори?! Полша например наскоро прие закон за педофилията - химическа кастрация! Знаете ли колко *** у нас съвсем законно могат да бъдат скопени и то съвсем заслужено?!?!?! Една малка крачка, но с огромно влияние за в бъдеще...
5
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"150 милиона момичета под 18 години по света са жертви на сексуално насилие"И как става тъй че са или мюсюлмани или роми , индийци и сходни етноси в белите държави?
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
zna4i kakvo praviat miuslitata ... zabulvat momi4etata da gi paziat ot pogledi, a puk iznasilvaneto si ne ne6to normalno ?i iskat da nalojat toia model i na belite hora ?s bombi i nasilie ?
3
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Агресията по целия свят ескалира. Логично е да го отнесе по слабият социално и физически - жените. Като добавим и изоставането в общественото развитие и доминиране на религии в обществения живот, това се получава. Не само мюсюлманските държави, светът е болен. Половината човечество се третира като предмет за удоволствие, обслуга или машина за раждане на деца.
2
9
 
9
 
! Отговори
men преди 11 години
lele , ugas *** tapacite tiq mohamedani , malko na naste *** mqzat , a wie rewete boiko towa boiko onowa , q gledaite za kwo stawa rech da te shi... protiw wolqta ti , na nikoi roditel ne go pogelawam !!!!
1
47
 
10
 
! Отговори
до1 преди 11 години
вярно! християнките на 13 години се плющят със собствено желание!!!