Новата "Желязна завеса" на България

Държи мигрантите навън, не ги пуска вътре. Що е то?
Обновена: 24 мар 2016 09:02 | 24 мар 2016 09:00,
51
Новата "Желязна завеса" на България
Снимка: архив, Булфото

По съветско време вече ръждясалите наблюдателни кули и бодливи телени огради, близо до българското село Щит, спирали хората, бягащи от комунизма през границата в Турция.

Сега, 25 години по-късно, една нова "Желязна завеса" – чисто нова ограда, гарнирана с бодлива тел - беше издигната с цел да спре преселението, което се движи в обратната посока – мигранти, преминаващи от Турция в Европа, коментира в свой материал Франс прес.

Още по темата

"Беше различно преди. Тогава нямаше бежанци, които да идват, а български затворници и други хора, които искаха да избягат", спомня си Иван Петков, пенсионер от Щит.

Оградата е част от усилията на България да избегне възможността да се превърне в новия мигрантски маршрут към Европа, след като страните от Западните Балкани затръшнаха границите си за бежанците.

Еврочленката България започна изграждането на оградата по протежение на границата си с Турция в края на 2013 г., след като видя огромен брой мигранти да преминават границата й с Турция. Сега работата се ускори, допълва изданието.

По време на Студената война, от 1945 г. до 1989 г., когато България беше под комунистическо управление и съюзник на Москва, турците, съюзници на Запада, бяха "врага".

Много хора, не само българи, но и източногерманци, чехи, поляци и други, се опитваха да избягат в Турция. Десетки бяха убити при опита си за бягство, а други просто изчезнаха.

"Ако лице или животно докоснеше бодливата тел, алармата веднага тръгваш"“, спомня си за онези времена граничен полицай.

На местните било наредено да докладват за „външни хора“ на властите, а ситуацията не е много по-различна сега, с граничната полиция, разположена по големите кръстовища в региона и проверката на всички превозни средства, заключава Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължава провалената политика за "МИГРАНТИТЕ"! Малко ли и им бяха тези терористични атаки,та продължават да приемат фанатични мюсюлмани,които никога няма да се интегрират в Европа! БРАВО НА ОРБАН - единственият реален политик в Европа1
26
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакам извинение от Франция.Готов съм да им предложа безплани *** и джипсита които да си отглеждат толерантно, а аз да им плащам пари з това
25
1
 
37
 
! Отговори
gtf преди 8 години
аз не видях критика в статията, наистина границата трябва да се пази, както едно време - за това се казва граница и да - турция все още е враг вероятно и винаги ще бъде (докато съществува)
24
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е работа на французите да критикуват България. Да - Имаме си ограда против турците и мигрантите. Какъв им е проблема на франсетата питам? И нека не ни изкарват комунисти. Ясно е, че от България преди 89-та и България сега има разлика. Или тия фансета от Франс прес искат да оплюят свалянето от българския народ на комунизма? Някакво си френско издание ли ще ни определя националната политика? Я бегом на франсетата в Франция и нас да не ни мислят. И нека не ни плюят.
23
0
 
30
 
! Отговори
спец преди 8 години
Единствената ограда е правилната външна политика. Да внимаваме какво изнася за близкия изток ненаситния БГ милиардер.
22
1
 
47
 
! Отговори
! преди 8 години
А сега идват милиони, изостанали с 5-6 века от нашето духовно развитие, изповядващи ислям, мразейки НАШИЯ начин на живот и идват "да се БОРЯТ против нас".ООН СПЕШно да приеме НОВ закон за БЕЖАНЦИ, съответсвуващ на РЕАЛНОСТТА; МИгранти, изповядващи Ислям да отиват в страни, където условията СЪОТВЕТСТВУВАТ на тяхното НИВО( арабски с трани, Индонезия и др.).ОНЕЗИ, които искат в християнски страни, да се приемат с карти ПОДОБНО на онези в САЩ:подават молба от своята страна, разглежда се , подписват
21
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе за по-сигурно по тази ограда да пуснат и ток 220V!!!все пак това е държавна граница и прминаването и е нарушаване на законите на Р. България!!!
20
0
 
32
 
! Отговори
ЗАКОН на ООН от 1951 преди 8 години
Журналисти, това са ИЗВЕСТНИ неща, а сега ТРЯБВА да има ПРЕГРАДИ, ако не искаме да станем "халифат,"османлък" или "мавърско владение"!ПО-важно е журналистите от ЕВРОПА( и България) да напишат статия за ЗАкона на ООН за бежанците от 1951г, по КОЙТО се действува сега- 70 години по-късно и при ДРУГА ОБСТАНОВКА!! Аке вярно, е най-голямата ГЛУПОСТ , ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ ! През 1951 УСПЯВАХА да избягат, а сег100-200 човека от социализма на Запад, християни,образовани и дисциплинирани
19
2
 
56
 
! Отговори
:) преди 8 години
Ако не бяха разрушили оградите от комунизма, в България нямаше да има нито един талибан, а сега са десетки хиляди и сме потенциална и ДОСТА ЛЕСНА мишена за атентати. Не се ли събудим от хипнозата скоро, ще се наводним с хабибита като Белгия, Франция и Англия. После... за България няма никакъв шанс, защото ще станем гето за африканци. Май такъв е плана и на "съюзниците" ни от Запада.
18
1
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що е то емигрант....Моят прадядо е бил бежанец тЕгейска Македония през 1913 гтодина - взел си магарето, едно възпоче дрехи, взел праба би - и хайде - От воден, през Кавала, от Кавала - в Кърджали....А днес идват хора с по 40-50 хилязди ЕВРО и мобифони.... и като им предложиш запазени дрехи втора употреба - на които всеки клошар ще се радва - не, не щем...Ще ме прощавате ама това не са бежанци а имигранти и трерости.Да си стоят у тяхните държави
17
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Франс Прес да отговорят на няколко въпросаКак може в Щатите да има стена вече няколко десетилетия?как може унгария да има стена с километри по-дълга?как може словения да има МИНИ по границата сиКак може БЮРМ да използва сълзотворен газ Нима ние сме по-лоши.
16
2
 
57
 
! Отговори
7 преди 8 години
Някой журналист, или учен да обясни - що за животно е това мигрантът? Кой измисли този термин за нелегалните пришълци? Мигриращи птици и животни има - щъркели, лястовици. Видяха, че с бежанци няма как да прекарат африканци, пакита и индуси и вече ..станали мигранти. Жалки сте всички псевдомедии!
15
8
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
явно трябва дасе върне комунизма , зада има спокойствие този народ ,
14
5
 
64
 
! Отговори
ф 22 преди 8 години
Меркел ,която беше ГДР комсомолка бързо се нагоди и стана демократка .Завзе партията и съсипа Германия . В БГ го видяхме в изпълнение на Костов .Тези хора не градят ,а рушат не само стени ,а и общества.По троцкистки в СССР.Трябват ни около 30 г за да се приспособим към разрухата от Дайновсите мисления ала Троцки .
13
6
 
38
 
! Отговори
ЕС -ТУРЦИЯ преди 8 години
НА СРЕЩАТА НА ЕС И ТУРЦИЯ,КОГАТО СЕ СКЛЮЧИ СДЕЛКАТА ЗА БЕЖАНЦИТЕ,МНОГО ТУРСКИ ИЗДАНИЯ ПИСАХА," ВСИЧКИ СЕ РАДВАТ И СЕ УСМИХВАТ И СА ДОВОЛНИ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ЕДИН - ФРАНСОА ОЛАНД " - КАТО ИМАШЕ И МНОГО СНИМКИ, САМО ПРЕЗИДЕНТА НА ФРАНЦИЯ БЕШЕ НАМРЪЩЕН !!!ЗАЩО ???????ТУРЦИЯ ИЗМЕСТВА ВЛИЯНИЕТО НА ФРАНЦИЯ , В БЛИЗКИЯ ИЗТОК И АФРИКА И БАЛКАНИТЕ,ФРАНЦИЯ ГУБИ ВЛИЯНИЕ, И ГО ПЕЧЕЛИ ТУРЦИЯ :)))))))ТА, ТАКИВА , ПИСАНИЯ НА ФРЕНСКИТЕ МЕДИИ СА СЪВСЕМ НОРМАЛНИ И ПРИЕМЛИВИ,БОЛКАТА ТРУДНО СЕ СКРИВА :))))))
12
6
 
43
 
! Отговори
СС преди 8 години
Разликата е, че сега сме от правилната страна на оградата! :)
11
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От телената ограда ще има полза ако е с як ток докоснеш ли я да те изпепели, екстра за мигрантите, но ще бъде жалко за животните.
10
6
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държим ги навън защото държавите им са в руини кой превърна държавите им в руини няма са питаме. И на мен лично ми е все тая тръгнали да се хвалят с една бодлива тел, като стана въпрос Бай Тошо строеше оградите с вишки имаше кучета построи заводи, язовири, аеци, фабрики и прочие даде златно поколение футолисти имаше мелодия на годината сега има една чалга дето вият като вълци.
9
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми освен да се над упим със свалени до колене ***, държейки се за палците.А журнализите ще са с пълна програма.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bileti za vhod samo za platejosposobni gospoda