Нов блок, нова офис сграда - секторът се оттласна от дъното

Частните инвестиции се активизират, но обществените поръчки тежат
Обновена: 24 дек 2017 19:23 | 24 дек 2017 16:26, Миглена Иванова
10
Нов блок, нова офис сграда - секторът се оттласна от дъното
Снимка: Булфото, архив

След няколко години на надежди, че европейските пари ще оттласнат строителния сектор дългоочакваното възстановяване най-накрая започна към края на 2016 г. и продължи през цялата 2017 г. Основен двигател на процеса са частните инвестиции – компонентът с най-голяма тежест в строителната продукция.

Сградното строителство, в което се включват строителството на жилища, офиси и производствени и логистични сгради, пак дава тласък на бранша, както беше и преди кризата. Очакванията са инвестиционната дейност да се ускори, още повече, че за първи път след кризата Камарата на строителите в България регистрира ръст на чуждестранните инвестиции в сектора.

Що се отнася до публичните инвестиции, които се правят с европейски средства, има известен пробив при обществените поръчки. Най-големите обекти обаче остават за 2018-2019 г. Това означава, че пак ще има ударно строителство в 12 без 5 с цел усвояване на средства в края на програмния период 2014-2020 г., както се случи и в предишния програмен период.

Другият източник на публични средства за сектора – програмата за саниране, се развива стабилно. Заделеният ресурс е почти изчерпан предвид броя на подадените заявления, но обещанието на властите е, че процесът ще продължи и през следващите години, макар и да не се коментира откъде ще се намери финансиране за продължаване на програмата.

Строителната индустрия остава с положителна динамика при трайно отстъпване от установената от години отрицателна тенденция на годишна база, посочват от Камарата на строителите в последния си доклад за строителната продукция към края на полугодието.

Данните на организацията показват, че към края на юни на годишна база показателят се увеличава с почти 21%, а за тримесечието ръстът достига почти 51% до 5,186 млрд. лева. Това доближава нивата на строителната продукция от нивата на 2010-2011 г., когато все още се довършваха започнати строежи отпреди кризата и осезаемият спад в сектора не беше започнал.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) за октомври сочат, че строителната продукция отбелязва най-силен ръст от две години насам, който се дължи почти изцяло на активността в частния сектор, т.е. на строителната продукция от сградното строителство.

Постигнатите положителни резултати за януари – юни на 2017 г. в голяма степен се дължат на нарастване на инвестиционна дейност, констатират от Камарата. Преките чуждестранни инвестиции в отрасъл „Строителство” пък бележат увеличение от 45,7% за първата половина на 2017 г., като се очаква тенденцията да се задържи.

Издадените разрешителни за строеж през 2017 г. също подсказват за набраната инерция на строителния сектор, особено в жилищния сегмент. Активността логично остава най-силна в най-големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас, но се разпространява и в други ключови градски центрове, като Стара Загора, Русе, Велико Търново, Плевен, Пазарджик и други.

Според данни, представени наскоро от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, за първите девет месеца на 2017 г. се увеличават и заетите в строителството до 255 хил. души – логично предвид засилването на сектора. За същия период на миналата година броят им е бил 175 хил. души.
 

Още икономически анализи четете в Investor.bg


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
BGCesarTheGreat преди 3 години
След 2030 няма да има българи тук, така че да не ти пука за бюджета.. Кради колкото можеш и напускай, това е спасението..
9
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мн от парите от КТБ в момента се изпират в такива нови блокчета и офисчета, които предстои да си останат празни, какъвто ще е бюджета на страната след 2030-та ;)
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най - лесното пране на пари (строителството) се ускорява и бележи ръст! Еееех, не ги препраха тея пари бееее! Бетонираха ни града от алчност за пари! Да им приседне, дано!
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Успех ви желая от все сърце! Дано да се пробудите ;)
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 2025-та един град смехономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник!
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само до 2025-та малкия и средния бизнес в провинцията ще е фалирал.
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2030-та БГ ще е един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник ;) Обещавам!
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да давате и да не давате минуси, само след 10 години всичко на Земята ще се промени.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новата песен на всеки седесар: "Вземи хотелите, поршето, но въздухът ми остави! Майтап си прай, майтап си прай...."
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега пак ще стане така, тъкмо ще започне да набира скорост и пак ще настъпи криза, защото кретено-масоните искат със същите действия да постигат различни резултати :D Цялата им зидария в света предстои да се срине в следващите 20 години!