САЩ обвиниха руски хакери, NotPetya е тяхно дело?

NotPetya се счита за една от най-разрушителните кибер атаки
Обновена: 20 окт 2020 07:42 | 20 окт 2020 07:30, Ния Христова
29
САЩ обвиниха руски хакери, NotPetya е тяхно дело?
Снимка: БГНЕС
Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че е повдигнало обвинение срещу шестима хакери на Руското разузнавателно управление ГРУ. Те са обвинени за хакерски атаки срещу зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 г. и изборите във Франция през 2017 г., предаде Ройтерс, цитирани от "Монитор".
 
"ФБР многократно предупреждаваше, че Русия е изключително способен кибер противник и информацията, разкрита в това обвинение, илюстрира колко широко разпространени и разрушителни са руските кибер дейности", каза заместник-директорът на ФБР Дейвид Боудич.
 
Ето и част от речта на Боудич, представена от ФБР:
 
"Тук сме, за да насочим вниманието към многобройните разрушителни кибератаки, извършени от ГРУ. Тази дейност надхвърля традиционното събиране на разузнавателни данни. ГРУ е насочено към глобалния енергиен сектор, международните политически групи, болниците и дори към Олимпийските игри. Вече години се борим с кибер заплахата, като се занимаваме с хак след хак, тъй като нашите противници продължават да ескалират престъпленията си и да използват способностите си не само за събиране на разузнавателни данни, но и за разрушаване, деградация и унищожаване.
 
Ние разследваме един основен хак, само за да разкрием друг. Твърди се, че тези, за които говорим днес, са разработили и внедрили разрушителния зловреден софтуер NotPetya, който предизвика хаос по целия свят.
 
NotPetya се счита за една от най-разрушителните кибер атаки някога. Сред жертвите е болница в Пенсилвания. Кибератаката осакати операциите на тази болница. Няма да повтарям това, което САЩ адвокат мина през по-рано, но в крайна сметка, както той спомена, това включва повече от 2 милиона долара щети на болница в щата Пенсилвания.
 
Обвинението също така твърди, че тази група е била отговорна за зловредния софтуер, който свали официалния уебсайт на Зимните олимпийски игри през 2018 г. и забрани на присъстващите дори да могат да получат билети за събитията си.
 
Тези извършиха нагли атаки, но това не означава, че не трябва и няма да ги преследваме и да ги държим отговорни. Независимо дали сте кибер престъпник, който печели от хакерство, или руски служител на военното разузнаване, който възнамерява да разруши инфраструктурата, тези атаки няма да бъдат толерирани.
 
Ще продължим да работим в тандем с нашите партньори. В този случай ние ползвахме ресурси и експертни познания на три различни теренни служби - службата в Питсбърг на ФБР, тази в Атланта и в Оклахома Сити. Данните сочат към ГРУ.
 
Също така искаме да благодарим на технологичните гиганти на тази нация, включително Google, Cisco, Facebook и Twitter, че помогнаха с това разследване. Ще продължим да работим заедно с нашите партньори както у нас, така и в чужбина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американите като се усерът и все русия им била срала в гащите.
17
0
 
6
 
! Отговори
Хакер Петя преди 3 години
Аз не съм!
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20И windows
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гугъл, Фейсбук, Туитър са най-големите вируси в света.
14
1
 
10
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
"2 милиона долара щети на болница в щата Пенсилвания"Много бе, откъде ще ги намерят САЩ тези 2млн.$! Пък защо не кажат колко стотици милиони долари, изкарани на гърба на обикновените руснаци от природните ресурси на Русия, похарчиха руските олигарси и богаташи по западна Европа и САЩ?!
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така де, само САЩ имат право на разрушителни кибератаки.
12
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия не може да създаде Интернет, не може да създаде Майкрософт, Алфабет, Ейпъл или Спейс Екс, но може да твори вируси, може да руши, да краде софтуер, може да реже подводни кабели за Интернет или пък да сваля комуникационни спътници, може да трови, може да убива, може да вреди навсякъде и на всичко.
11
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че тя Русия ако не се занимава с подмолни конспирации, ако спре да руши и почне да съзижда тя няма да е Русия, а щеше да е някоя прогресираща и благоденстваща държава.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сте га бре да кажат най после тия "специалисти" русия бензакаланка ли е или високотехнологична държава дето е пълна с такива страшни хакериплюят в несвяст - само и само да има какво да измислят дните им са преброени китайците няма да им простятлошото е че ние сме донор на тази най крадлива държава и ще загиваме заездно с тях - но ние ще сме първите - докато ни източат кръвчицата
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пука му на някой...
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какъв е по-точно интересът на руското ГРУ да саботира олимпийски игри или болница? Хайде, да манипулира избори - бихме могли да го приемем. Не че смятам, че руснаците имат чак такива възможности (а и цели), но да допуснем.Обаче вие толкова се развихрихте в твърденията си, че станаха направо невероятни.
7
5
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Въй, въй, въй.Крадецът вика "Дръжте крадеца!".В статията не видях доказателство, че руснаците са направили нещо незаконно, но затова пък имаме историята с преброяването на нашите избори и замесени сързъри от сащ, турция и виетнам или тайланд.
6
25
 
10
 
! Отговори
Генерал де Гол преди 3 години
"Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние."
5
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От империята на злото излиза единствено зло.
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На крива ракета космоса й виновен.
3
31
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Русия освен мизерии друго не можеш да очакваш. Те са обсебени от идеята че трябва да победят САЩ.
2
3
 
22
 
! Отговори
Вълко преди 3 години
Ама превода е уникален. Ния, Ния, хубаво си го минала през Гугъл, ама поне да го беше прочела после.
1
5
 
6
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Същите тия са виновни и за карантината на Макроновица.