Русия започва "военни учения" срещу "заплашителни" дейности на НАТО

Така бе обяснено струпването на войски край Украйна
13 апр 2021 19:25, Нели Христова
101
Русия започва "военни учения" срещу "заплашителни" дейности на НАТО
Снимка: БГНЕС

Русия обяви днес, че ще проведе "военни учения" близо до украинската граница, в отговор на "заплашителни" дейности на НАТО, в момент, в който Киев обвинява Москва, че струпва войници в съседство до общата граница, предаде Франс прес.

На пресконференция в Североморск, където е главната база на руския Северен флот, руският военен министър Сергей Шойгу каза, че за три седмици две армии и три поделения на въздушно-десантните войски са били успешно прехвърлени към западните граници на Русия за учения.

Министър Шойгу беше цитиран да казва, че НАТО планира да разположи 40 000 войници и 15 000 единици въоръжение и военна техника, включително стратегическа авиация, близо до руска територия, предадоха световните агенции.

Масираното и необяснимо струпване на руски сили близо до източната граница на Украйна и в Крим, анексиран от Москва от Украйна през 2014 г., през последните седмици засили напрежението между двете държави.

Русия днес нарече САЩ противник и предупреди, че американските военни кораби трябва да стоят далеч от Крим "за тяхно добро". Москва определи разполагането им в Черно море провокация, целяща да подложи на изпитание руското самообладание и обвини НАТО и САЩ, че превръщат Украйна в "буре с барут".

Шойгу подчерта, че в Полша и в балтийските държави се засилва групирането на войски на САЩ и в сравнение с миналата година интензивността на въздушното разузнаване е увеличена двойно, а тази на морското - един път и половина.

Шойгу каза още, че годишно алиансът провежда в Европа до 40 големи мероприятия по оперативна подготовка, които са с явна антируска насоченост. През пролетта на тази година обединените въоръжени сили на НАТО започнаха най-мащабното за последните 30 години учение "Дифендър Юръп - 2021", изтъкна руският военен министър.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който осъди значителното и неоправдано военно укрепване от страна на Русия, прие в Брюксел украинския външен министър Дмитро Кулеба, а американският военен министър Лойд Остин обяви изпращането в Германия на допълнителни 500 американски военни,  бележейки обрат в плановете на бившия президент Доналд Тръмп за изтегляне на около 12 000 американски войници от тази страна.

"Чудесна новина е, че не само президентът Байдън обяви, че плановете за изтегляне отпадат, а и че напротив, тези войски в Германия ще бъдат увеличени", заяви Крамп-Каренбауер, която определи решението като "много силен знак за единство".

В момента в Германия са разположени 34 500 американски военни. Новите 500 войници ще бъдат разположени за постоянно в района на Висбаден от есента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ем събрали се там, играя си, пият си, кефят се ... кооо па толкос и вий ся! ААА! Те руснаците, ако га искаха украйнта ... ехеее! Тръгват днеска, утре га зимата и айе!
23
2
 
7
 
! Отговори
Димитър преди 3 години
До ЧебурашкаДа вземем да обкражим тогава Канада, АМерика и Мексико с руски бази. То така ще бъде справедливо според мен. Понеже Хамериканците така са направили отдавна с руските братушки. Ще си обкръжиме 1200 км около американска територия, лошо няма. Аз съм за.
22
0
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
момченце или момиченце, май не си бил/а в час по история. салфетката е от 43 таГДР не е окупирана , такъв е договора между съюзниците още 45 та. САЩ остават войска в Западен Берлин и ФРГ общо 40000 . Руснаците остават в ГДР. Същите Руснаци са били и във Виена до 47 *** и се изтеглят според следвоенните споразумения. В Полша 89 та никакви руснаци не са влизали, мноого по рано удариха рамо на Ярузелски ако въобще знаеш кой е бил. Полша 89 та нищо не е имсло
21
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пияните" мужици ли?Вече 100 години с изключение на Хитлер никой не е пипнал Русия с пръст.Точно обратното, глупавият Запад през ВСВ помагаше на СССР срещу Хитлер.САЩ им даде ресурси за 180 МИЛИАРДА долара, през 43та година Западът отвори Втория фронт в Нормандия.Русия поне веднъж не каза "мерси" за помощта.Пак точно обратното - до ден днешен, въпреки договора със Сащ, който беше за 10 години, Русия не си е върнала военния заем на САЩ.
20
2
 
11
 
! Отговори
ПЛАН преди 3 години
САЩ СА ПЛАНУВАЛИ ВТОРА СИРИЯ В УКРАЙНАНО ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ НЕ МИСЛЯТ КАТО ТЯХ
19
8
 
15
 
! Отговори
Qanon преди 3 години
Не се е-б-а-в-а-й с Русия, оти че патиш, краварино!
18
8
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен...... НАТО обкръжават Русия и Русия има право да се защитава... Май всички русофили сте тотално неграмотни. Вземи картата на Русия и виж границите и. От близо 22 000 километра сухоземни граници едва около 1200 са с натовски държави. Престанете тези лъжливи и глупави опорни точки!
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе то един път Наполеон се препъна, втори път Хитлер се препъна ама третия път пияните може да го отнесът колективно.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
22 юни 41 ва руснаците отново няма да допуснат. Не Русия е на границите на САЩ ,Франция или Германия, НАТО е на Руските граници. На *** американци не им ли е ясно че в една война Европа и СаЩ имат много повече за губене от Русия. Лошо за софиянци , Черноморието ще оцелее пълно е с руснаци но по София може и да долети някой метален гълъб калибриран.
15
6
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
45та година си поделиха Европа на салфетката. и създадоха ООНто, с основен принцип за демокрация и взаимно уважение.53та година СССР окупира ГДР, 56та Унгария, 68ма Чехияя, 89та Полша.И като си я поделиха на салфетката пишеше колко е % на "влияние", а не ботуша на Русия да ги тъпче, да им слага марионетни правителства, та създава тоталитарни режими, да забранява на народите им да пътуват по света. Всички тия "екстри Сталин ги измисли впоследствие.
14
6
 
4
 
! Отговори
Тънков преди 3 години
Истерията около прехвърлянето на части на руската армия е пряко свързана с проваления план за блицкриг в Украйна.Въпреки неистовато упорство и натиск от НАТО укрите да го проведат, страхът от Иловайск и особенно Дебалцево спира правото дело. Руските отряди на ГРУ имат свойството бързо да се пребоядисват под формата на опълченци и да вговнясват живота на украинските герои и техните полски инструктури.
13
0
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
мозъка ти е окупиран пич, що не се сърдиш на Рузвелт и Чърчил че си поделиха следвоенна европа със Сталин на една салфеткахайде дай смислен отговор
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаш ли мир готви се за война това показват руснаците, готови са.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
днес на магистрала Хемус към шумен се разминах с пет влекача ескортирани от военна полиция натоварени с пет американски бронирани машини. Явно си са стоварени във Варна и поемат към .....познайте къде. Вечер над Варна летят тежки транспортни самолети на север....къде ли. Вече три вечери по.дред.
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На некой май му трябват Руските ресурси май. Хахаха.пп. НЯМА ДА СТАНЕ
9
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно кремълското джудже-убиец разбира само от як бой.
8
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може всичко да е НАТО и има и държави извън НАТО които не мислят като фашистите на НАТО.
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерзавците не спират да тролят неоправдано срещу Русия !
6
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАТО обкръжават Русия и Русия има право да се защитава.
5
6
 
8
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
мозъка ти е окупиран пич, що не се сърдиш на Рузвелт и Чърчил че си поделиха следвоенна европа със Сталин на една салфетка