Украински град с дълбоки руски корени: Защо Одеса е толкова важна?

Ако руските войски превземат Одеса, това ще е изключително тежък удар за Украйна
29 мар 2022 13:38, Елка Василева
255
Украински град с дълбоки руски корени: Защо Одеса е толкова важна?
Снимка: архив, БГНЕС

Наричат Одеса "перлата на Черно море". Разкошният град е създаден през 1794 г. от Екатерина Велика, а обликът му задълго остава руски. Днес той е изключително важен в стратегически план. Какво ще стане, ако бъде превзет?

Наричат града "перлата на Черно море". Но сега украинците се опасяват, че Одеса може да е следващата цел на руските войски, пише Дойче веле. Създаденият от руската императрица Екатерина Велика град е изключително важен - както в символичен, така и в стратегически план. В Одеса се намира най-голямото украинско пристанище, което е жизнено важно за икономиката на цялата страна.

Още по темата
Именно заради своето гигантско пристанище градът е играл по-специална роля още по времето на царска Русия. От онова време в града живеят предимно рускоговорящи хора, а важна роля в историята на града са играли не само руснаци, но и украинци, гърци, турци, румънци и българи. Легендите разказват, че през 19 век жителите на града, сред които и много евреи, са владеели средно по пет езика.

Одеса: украински град с дълбоки руски корени

В Одеса пламва и искрата на Руската революция от 1905 година, когато се стига до бунта на екипажа на бойния кораб "Потьомкин". Последвалото въстание е потушено от царските войски, а близо 2000 жители на Одеса са убити. Събитията от онова време намират отзвук във филма "Броненосецът Потьомкин" на Сергей Айзенщайн от 1925 година. Той е сниман в Одеса, а сцената на масовото клане на Потьомкинското стълбище е сред най-известните в историята на киноизкуството.

Още през 2014 г. - годината на анексията на Крим - руският президент Владимир Путин ясно даде да се разбере, че според него от историческа гледна точка Одеса принадлежи не към Украйна, а към имперска Русия.

Преди руската инвазия в Украйна черноморският град наброяваше 1 милион жители. Не е и известно колко от тях са останали сега в града с оглед на задаващите се атаки на руските войски. Но онези, които още са в Одеса, се въоръжават и барикадират, пълнят чували с пясък и изграждат преграждения за танковете.

Третият по големина украински град след Киев и Харков играе много важна роля за страната. След анексията на Крим през 2014 година Одеса стана главна военна база на украинските военноморски сили. Освен това градът разполага с най-голямото товарно пристанище в Украйна - близо половината от всички стоки за износ и внос преминават именно оттам.

Най-важните експортни стоки на Украйна са пшеницата, желязото, стоманата и някои продукти на химическата индустрия. Всички хуманитарни помощи, включително храни, досега влизаха в страната именно през пристанището на Одеса. Но откакто руската армия напредва по протежението на черноморското крайбрежие на запад, целият внос и износ през одеското пристанище на практика е блокиран.

Одеса е икономическата артерия на Украйна и важен транспортен възел, включително и за преноса на петрол по петролопровода "Сармация", през който Полша и балтийските страни получават петрол от Каспийско море, заобикаляйки Русия.

Ако руските войски превземат Одеса, това ще е изключително тежък удар за Украйна не само в икономическо отношение. Защото градът играе и важна символична роля. Одеса е основана през 1794 година по указ на Екатерина Велика. Само две години по-рано завършва шестата руско-турска война. След нея целият регион е придаден към Русия. Царицата решава да създаде силно военно пристанище, включително и за да подсигури безопасността на цялото северно Черноморие, което няколко века по-рано е присъединено към руската царска империя и получава наименованието "Новорусия".

"До 1917 година Одеса е столица на региона Новорусия", обяснява историкът Гидо Хаусман от Института за изследване на Източна и Югоизточна Европа "Лайбниц" в Регенсбург. "Целият този проект за Новорусия е тясно свързан с Одеса. За човек като Владимир Путин, който твърди, че иска да възвърне старото величие на Русия, това със сигурност е от голямо значение", казва Хаусман и допълва: "Защото  въпросният проект символизира експандиращото царство, символизира една Русия, която се превръща във велика сила и протяга ръка към Черно море и към източното Средиземноморие".

Одеса преживява голям разцвет през 19 век, когато се превръща в космополитен пристанищен град с жители от над 100 нации. Градът е и значимо културно и научно средище със собствен театър, с научни сдружения и с няколко университета. Одеса става и важен център на еврейския живот в царска Русия - в определени периоди от историята на града до 30% от населението му е било еврейско.

Все пак обликът на града задълго остава руски. Чак след Втората световна война Одеса започва да се променя - най-вече в хода на урбанизацията през 1960-те години, пояснява историкът Хаусман. В този период редица украинци от околните села се заселват в Одеса. "Поради тази причина и до днес в града има многочислено украинско население", добавя той.

През 2001 година близо 65% от жителите на Одеса са заявили, че руският е техен майчин език, а близо 90% от хората там говорят този език в ежедневието си. И все пак по време на проевропейските протести в Украйна през 2014 година по улиците на Одеса се развяваха украински знамена, казва историкът Хаусман. "Подобно нещо преди не е имало. В този смисъл Одеса днес е в много по-голяма степен част от Украйна, отколкото преди няколко столетия", допълва той.

"Няма да посрещнат руснаците с развети руски знамена"

Когато Русия анексира Крим, в Одеса се стигна до насилствени сблъсъци между проруски протестъри и привърженици на Евромайдана. Общо 48 души загинаха, над 200 бяха ранени. "Не можем да не си спомняме с потрес за тази ужасяваща трагедия в Одеса", заяви Владимир Путин в речта си на 21 февруари, с която постави идеологическата основа за започналата три дни по-късно руска инвазия в Украйна. "Ние ще направим всичко, за да накажем отговорните за това и да ги изправим пред съда", каза Путин. Руският президент очевидно е воден от представата, че Одеса, която в неговите очи е "руска", трябва да бъде "освободена".

"Но това, че повечето хора в града говорят руски език, не означава, че са и политически проруски настроени", казва историкът Гидо Хаусман. Особено след 2014 година много от жителите на града се почувствали отблъснати от Русия заради драконовските закони и забраната за свободно изразяване на мненията, въведени от авторитарното държавно ръководство в Русия. "А безогледните бомбардировки на градове като Мариупол междувременно навярно са превърнали до 90% от жителите на Одеса в лоялни граждани на Украйна", казва Хаусман и добавя: "Във всеки случай няма как да се очаква, че ако армията на Путин навлезе в града, хората по улиците ще я посрещнат с развети руски знамена".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До xdrh, к.222 С псувните си добре, ти да не си братовчед на Киро или на Асен? Те без да псуват направо таковаха майката на БГ, Асен съсипа икономиката с това повишение цената на газа и скоро тези от промишлеността ще се вдигнат и ще свалят двамата айляци единият от които иска да обявим война на дядо Иван, а другият - да фалира БГ и бързо да се изнесе.Този на МЕ е пълен лаик и непукист и още отсега е кандидат за износ в ОАЕ А депутатите без тези от ДПС и Възраждане,направо са за съд.Продажници!
207
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на Русив е да прекъснат контакта на Украйна с Черно море и те ще я постигнат на всяка цена.Много упоритата Урсула заплашва с фалит Русия, но това няма как да стане. Първата държава, която ще понесе големи щети от ЕС, е БГ заради вятърничавите си и некадърни американци Киро и Асен. Първият не е на ти с управление икономката на държава в екстремни обстоятелства, а Киро неуспешно изпълнява ролята на премиер.Мин.Николов от ИТН вече вдигна цената на газа с 40% и се готви още да я повиши.
206
16
 
7
 
! Отговори
xdrh преди 1 година
Какъв "руски" град е Одеса бе да ви бЕра лАйката нещастна?!?! Нищо руско не ги свързва вече, всеки украинец бил той руско-говорящ вече ненавижда всички руски изверги!!! След всичката гнус, която натвориха ***...... всеки е готов да ги убива където види руски ***!!!! Свърши се с тази опорка!!
205
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТОТИ Тотенце, затъкна ли ти се гърлото от факта, че Одеса е 100% руски град, подарен от лошите руснаци на добрите,некрадящи украинци? Подарен, заедно с 2/3 от източните територии на днешна Украйна, които са руски? А украинците, за благодарност, през 1954 крадат и руския Крим. Красота, а? Добрите срещу лошите? Крадците срещу почтените?
204
14
 
7
 
! Отговори
ТОТИ преди 1 година
До Авторът на статиятаПий си хапетата болен русофил
203
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще стане с още по дълбоки руски корени!
202
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това звучи като македонски град с дълбоки български корени т.е. цяла Македония!
201
22
 
14
 
! Отговори
Немо преди 2 години
Тука е някакъв електорален чат на БСП и Възбуждане. Колкото и да се напъват най-много да се осрамят с пълни ***. Малко сте другари руски мекерета. Няма да набутани България обратно в торта. Явно работното тролско време не е започнало още.
200
31
 
12
 
! Отговори
Немо преди 2 години
Одеса - Мурка - Маруся Климова...Столица на организираната престъпност. Град пристанищен пълен с евреи. Хазарт, проституция, контрабанда. Абсолютен мултикултурализъм както казват в Европа. Никой никого не питаше какъв е. Поне преди 20 години. Всеки питаше как да изкараме някой долар. И живота си течеше забавно. Няма да допуснат разни дребни полудели *** да разрушат тази идилия. Ще се бият с руснаците до край. Смърт на агресора и вечен срам. На 9 май - парад с увиснали до земята носове....
199
14
 
40
 
! Отговори
За руснаците преди 2 години
Одеса е свещена! Затова наричат града Одеса мама!!! Никога няма да допуснат да бъде сринат! А тези чували са направени и поставени от гражданите, защото бандеровците поставиха танкове и миномети до операта, театъра, дворците. Застрашиха чудесния и разкошен град! Подготовката за провокации в града започна... Но...в града няма и няма да има украински войски. Гражданите не ги искат и няма да ги допуснат одесчани! Това са хора от особено тесто! Идете и се запознайте с тях!
198
7
 
45
 
! Отговори
Авторът на статията преди 2 години
ходил ли е в Одеса?! Или само ей така си пише!!! Да иде и да види как одесчани отказаха да влязат в армията, за да се бият срещу Донецк и Луганск! И как жените на Одеса-майки,сестри,съпруги,любими-излязоха на площада и се изправиха пред набиращите за войници техни близки и ги ПРОГОНИХА! Четете бе хора! Одеса никога няма да прости за изгорените ЖИВИ 48 техни граждани! И в Одеса се говори на особен диалект, с много български думи. Можете да говорите спокойно на български... Ще ви отговорят!
197
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но е създаден от елините мунчовци
196
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си го знам като руски, а той бил украински, те ще се оправят.
195
47
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е колко пък големи корени да са, населението е 60% са Украинци и само 30% руснаци, останалите са други народности.
194
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последните редове на тази статия са пълни глупости.
193
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха, работи се на принципа: чуждото - общо, общото - наше, нашето - пак наше! Хитро!
192
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и Луната е Македонска, ама нъц!
191
23
 
11
 
! Отговори
Хей преди 2 години
Основните Путин проруски проповедници както виждам са от Пловдив. За мен това е интересно, защото Пловдив е града с най много изселници. Основно от Вардарска Македония, арменци и евреи. Странно кой и как раздвижва дyха там? Продължете със конкретика за да разбера. Длатодаря.
190
38
 
63
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Евала на Руснаците... Русия е държава за разлика от нас ще си вземат какво си е тяхно и не ги интересува нищо нито кой какви санкции ще им наложи нито нищо а вие си блейте в тавана искайте беломорскантракия и македония ама вие не сте Руснаци
189
19
 
42
 
! Отговори
мдаааа преди 2 години
Ами Италия, като наследник на Римската империя да си влезе в исконно римската територия тук на Балканите, днес под име България. Римски крепости и градове навсякъде. Ако Италия не иска, то да идва Турция - джамии и турски бани пак бол/много/.Обясненията за претенции на някои психар върху територии на съвременни държави, особено тук на Европа са безсмислени. Обединена Европа беше идеята решаваща проблемите, а за добре живеещите хора, пътуващи свободно, няма начение дали са в Германия или Франция