Суша, наводнения, горещини - реколтата от пшеница в света е застрашена

Това ще запази високи цените на основни хранителни продукти
14 май 2022 18:00, Анисия Иванова
78
Суша, наводнения, горещини - реколтата от пшеница в света е застрашена
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато руската инвазия спира износа на украинска пшеница и повишава цените на хляба и тестените изделия, световната реколта е изправена пред допълнително изпитание - екстремни метеорологични условия. Засушаванията, наводненията и горещите вълни застрашават реколтата от САЩ до Франция и Индия, като се прибавя и свиването на производството в Украйна. Почти всеки голям производствен регион е изправен пред една или друга заплаха. Единственото забележимо изключение е Русия, която се очертава да има богата реколта и може да се възползва от нарастващите цени и ограниченото предлагане в други страни, пише Bloomberg.

Пшеницата е издръжлива на студ, а голямото ѝ географско разпространение обикновено означава, че недостигът на едно място може да бъде запълнен от друго. Но множеството предизвикателства поставят тази устойчивост на изпитание. Анализаторите очакват световното производство да намалее за първи път от четири сезона насам, според проучване на Bloomberg преди доклада на Министерството на земеделието на САЩ в четвъртък. Това вероятно ще запази цените на много основни хранителни продукти високи, тъй като проблемът с глада и разходите за живот се задълбочава от Африка до Европа.

"Ако някога е имало година, в която трябваше да има оптимални условия и високи добиви по целия свят, това следваше да бъде именно тази година", каза Джеймс Болесуърт, управляващ директор в CRM AgriCommodities. "Очевидно е, че ситуацията не е такава. Това увеличава риска в тази силно нестабилна ситуация."

Европейски съюз
След благоприятното начало на пролетта топлото и сухо време е все по-голям проблем за най-големия износител на пшеница в света. В половината от районите с пшеница липсват дъждове в началото на ключовия период за развитие, а температурите във Франция, която е най-големият производител, се повишиха до летни нива необичайно рано. Макар че перспективите за производството все още могат да се подобрят, много ще зависи от това дали дефицитът на вода ще намалее през следващите няколко седмици.

"Ако липсата на дъжд се запази до края на месеца, ще трябва да преразгледаме прогнозите си за добивите", каза Орелиен Блари, анализатор на посевите в Strategie Grains.

САЩ
Сушата в централните равнини на САЩ вече накара някои производители да отпишат реколтата от червена зимна пшеница, използвана за производство на брашно за хляб. Жътвата в най-големия производител Канзас започва през следващия месец и реколтата ще падне "доста под" средното за последните пет години, казва Аарон Харис, вицепрезидент по изследванията и операциите на Kansas Wheat. Агентите по застраховане на реколтата очакват на някои полета да се получат от нула до пет бушела на акър, вместо обичайните 35-40 бушела, казва той.

Свиването на предлагането заплашва да доведе до още по-високи цени на зърното, което ще влоши инфлацията по веригите за доставки и ще навреди на износа на САЩ. "На запад от река Мисисипи навсякъде има нужда от дъжд", каза Харис. "Ако нямаме тези редовни дъждове, размерът на реколтата ще става все по-малък с всеки изминал ден." В същото време прекомерните дъждове на север затрудняват засаждането на пролетна пшеница.

Канада

Подобни двойни метеорологични проблеми се наблюдават в Северна Америка и отвъд границата на САЩ. Хладните температури забавиха сеитбата в Канада и сега производителите се опитват да сеят на полета, които са или твърде влажни, или твърде сухи.

Засушаването е проблем в южната част на Алберта, където се отглеждат пролетна пшеница и твърда пшеница, използвани за производство на тестени изделия. Според министерството на земеделието на Алберта влажността там е по-ниска, отколкото преди година, а сухите и ветровити условия водят до ерозия на почвите. По-нататък на изток в Манитоба поредица от бури остави фермерите без работа. Прогнозата за тази седмица е за още дъждове, което поставя под съмнение скорошния напредък.

"На практика 99% от фермерите все още не са отишли на полето", казва Бил Кембъл, президент на Keystone Agricultural Producers, като отбелязва, че може да отнеме седмица, докато земята изсъхне, след като дъждовете спрат. "Връщаме се в изходна позиция."

Индия
Горещините изпепелиха пшеничните полета във втория по големина производител в света, като намалиха очакванията за износ, който да облекчи недостига в световен мащаб. През март температурите достигнаха до най-високата стойност за този месец от 1901 г. насам, унищожавайки реколтата в ключов период. Това даде тласък на оценките, че през този сезон добивите ще намалеят с 10 до 50%.

Министерството на земеделието и храните намали прогнозата си за производството на 105 млн. тона от по-рано прогнозираните 111 млн. тона, а някои търговци смятат, че реколтата ще бъде още по-малка. В някои части на Северна Индия продължават силните горещини, което може да доведе до известно забавяне на реколтата, ако хората избягват да излизат навън.  

Китай
Китай е водещ в световното производство на пшеница и има опасения за зимната пшеница след необичайните есенни наводнения. Видеоклипове в социалните медии показват как земеделските стопани косят площи с пшеница преди да е узряла, надявайки се да получат по-добра цена, продавайки я за храна на животни. Полетата трябва да бъдат прибрани след около 20 дни, а властите разследват дали е имало незаконно унищожаване. Китай ще иска да ограничи зависимостта си от чуждестранните доставки, след като през последните два сезона се превърна в един от най-големите вносители.

Черно море
Влажността на почвата в Украйна е задоволителна, което повишава перспективите за добив. Войната обаче ще ограничи производството, а съществуват и притеснения за това къде да се съхранява реколтата, тъй като поради изоставането на износа силозите са пълни с миналогодишно зърно.

В Русия също се наблюдава благоприятно време и може да се получи почти рекордна реколта. Това засилва перспективите за доставка, въпреки че разходите за превоз и застраховка са високи и някои търговци избягват нейните стоки.

Още анализи на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 


78
Още от Русия
Защо някои руснаци отказват да се бият във войната в Украйна?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Perekly преди 1 седмица
На това се казва мапипулация по руски.... Да, има проблем с температури, засушавания и война, но за Европа съществуват доставчици, като България, Румъния, Полша, които ще се радват на добра реколта, а ще има и втора есента. Южна Африка-също. И ако не е алчността, цената няма причина да се променя.
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А в България реколтата е винаги добра,и винаги цените вървят нагоре.Когато се говори за недостиг на пшеница,означава че ония от горе са я изтъргували под масата за жълти стотинки.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гладът тази година ще е причинен от едни санкции,да видим лицемерния запад,дали ще е готов да помага с пшеница и храни,както помага с оръжия.Много се съмнявам,оръжията ги дават за да се избиват бедните от изтока помежду си,че да не отварят работа на запада да го прави.Но да даряват пшеница или да и свалят цената,,,Ко- Не"
67
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 1 седмица
Чудесно! Съвсем скоро всеки от нас ще бъде милионер.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да целуват ръка и да бягат. Не се знае още колко зле ще стане.
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бежанци от Украйна може да излизат ама зърно не може. Морето го минираха те, без да мислят, както и сами си взривиха мостовете. С такива умници е трудно, те си знаят само съветския метод и хич не могат да мислят. В американския сценарий нищо не пише по въпроса за зърното.
64
0
 
2
 
! Отговори
Кво рече кво? преди 1 седмица
NoFreeman? Как е тръгнало може и да не остане свободен човек на тоя свят освен инуитите и монголите че са екстремофили и номади, че тия не искат нищо от тях не и не им се живее на студено или в Монголия! Защо ли Freeman никога не казва нищо в Half Life?
63
2
 
18
 
! Отговори
noFreeman преди 1 седмица
как Русия спира износа на Украйна като цялата западна граница е свободна... как правят внос укрите на оръжие... даже вече и не могат да лъжат писачите...
62
4
 
5
 
! Отговори
Урсула ТъпБрюкселска преди 1 седмица
Путин е виновен!
61
1
 
0
 
! Отговори
Бегачът на дълги: преди 1 седмица
"Payback is a bitch ain't it!"Един ден в годината на лисицата дойде времето, когато силен млад мъж от изгряващото слънце чу звъна на голяма черна камбана. Един ден в годината на лисицата си спомням когато трябваше да влезе в храма на краля ...https://youtu.be/Z57DecvToDw
60
1
 
0
 
! Отговори
Бегачът на дълги: преди 1 седмица
Вижте сега господа - събрали сме се тук не само защото природата си отмъщава , а защото ние като част от природата имаме да отмъщаваме на едни хора на които ако не им отмъстим и ги не сложим на мястото им според закона и според природата ще ни вземат всяка индивидуалност, всяка оригинална мисъл, всичко което имаме и можем и ще бъде заменено от машина или евтина работна ръка. В този ред на мисли аз заставам заедно с артистите в този свят като един от тях и :Payback is a bitch!
59
1
 
11
 
! Отговори
Защо така ли! преди 1 седмица
Защото природата си отмъщава! Толкова войни, толкова замърсявания от битови отпадъци, морета и океани пълни с отпадъчни води, планини от ***! Замърсители отвсякъде! Природата не успява да пречисти планетата! Толкова оръжия се изсипаха, толкова разрушения! И са причина, всички войни досега ! А една птичка пролет не прави! Не защитавам Русия, но всички са отворили усти да лапат! Войни за ресурси и надмощие! Самоунищожаваме се, жалко за бъдещите поколения, ако ги има! Бог да е с нас!!
58
4
 
9
 
! Отговори
Аха верваме преди 1 седмица
Как сте робчета? Как е службичката? Стига ли сигурната заплатка? Тъничко така наречениете медии ви спускат разпорежданията да плащате леба по 5 кинта. Така и за дизела - 10-тарка и газа - 5-ца. Ще ви дадеме отстъпка от 25 ст, ама друг път. Преди това по 2.Стойте още пред телевизорите и гледайте прехласнато просто Киро. И да не забравите да плащате абонамент за телевизия - само по 15-20 кинта на месец е за сега.
57
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен. преди 1 седмица
Статии като тази се опитват да ви обяснят нещо много важно и много тънко за схващане.И това е ,че дефицит няма,всичко е в изобилие,но ще бъде на двойни и тройни цени.Това явление в икономиката се нарича ,,инфлация'',а в по-тежката си форма ,,хипер-инфлация''.
56
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Ние си имаме цяла Добруджа - житницата на България. Реколатата трябва да е добра. Стига да не тръгнем да изнасяме, вместо да си го ползваме за нас.
55
0
 
0
 
! Отговори
Бегачът на дълги: преди 1 седмица
Мисля да станат 13000 произведения на изкуството от шест континента и да го пусна публично! Тамън ще е 300 кв.метра! https://youtu.be/Mw-o_cSdqmIИ остави другото със закупени споделени права!
54
1
 
1
 
! Отговори
Обща бройка: преди 1 седмица
10000 произведения на изкуството и дизайна от шест континента! И не е завършен ....
53
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 52Тръпнат бежанците да ходят в Раша, тоест блатная :)))
52
1
 
1
 
! Отговори
Бегачът на дълги: преди 1 седмица
270 кв.метра се явява вече Антропоморфни форма от пети тип в страната с най-прецаканите артисти на света най-големият колаж за изкуство и дизайн!
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕС стана една голяма тоалетна на света.Сега ще плъзнат и северноафриканците да търсят ядене.Бежанци ще се стичат отвсякъде.