Драги иска ЕС да договори таван за цената на руския газ

Темата да бъде обсъдена през октомври след лятната ваканция
25 авг 2022 08:00, Анисия Иванова
49
Драги иска ЕС да договори таван за цената на руския газ
Снимка: БГНЕС

Страните членки на Европейския съюз трябва да договорят таван на цената на природния газ от Русия, за да се облекчи бремето за бизнеса и домакинствата, призова премиерът на Италия Марио Драги.

Според него някои държави продължават да са против таван на цените на газа, защото ги е страх, че Москва ще спре доставките за тях.

Очаква се темата да бъде обсъдена през октомври на първата среща на върха на Европейския съюз след лятната ваканция.

Лидерите на 27-те ще решават и дали цената на тока да зависи от тази на газа.

Същевременно цената на природния газ на нидерланската борса TTF отново скочи за ден с повече от 11 % до нива над 300 евро за мегаватчас.

Това е най-високата цена от  март - малко след началото на руската война в Украйна. Една от причините е  обявеното от "Газпром" непредвидено спиране на доставките по газопровода "Северен поток" за 3 дни - от 31 август до 2 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
7
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ПУТИН ИМ ГО КАЗА - АМА ТЕ СА ИНВАЛИДИ (ЧОВЕК БЕЗ ОРГАН) СЛОЖАТ ЛИ ТАВАН НА ЦЕНАТА ПРОСТО РУСИЯ СПИРА ДОСТАВКИТЕ ЗА ЕВРОПА. ГАЗА СИ Е НЕИН ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ИНВАЛИДИ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ НЕЙНАТА ЦЕНА, КАТО НЕ ГИ УСТРОЙВА ЦЕНАТА ДА НЕ КУПУВАТ КОЙ ГИ КАРА.
41
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
нещо си се объркал от жегите неуважаеми г-н драги няма таван както няма таванна вашите прос-то-тии защо не наложите таван за санкциите към русия за кражбитена имущество на руски граждани на гоненето на руски дипломати 700 безделницизащо не си сложат таван на прос-ташките приказки и деиствия направете финансоводит на украина да видим къде са траншовете от ес без нашето съгласие
40
6
 
0
 
! Отговори
меки китки преди 1 година
стига с тоя руски газ.. да не е въздуха който дишаме.. Трябва да се откажем от руските природни ресурси.. Само така руските терористи ща лапат с кеф.
39
0
 
6
 
! Отговори
Джоко преди 1 година
Политическите "стратези" за ЕС съвсем издухаха ! Ба си лицемерието. Воюваш с/у Русия, а искаш да и поставяш лимитни цени на нейните стоки ! Този Драги не иска ли да цуне гювечът на Pout-in ?
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак без кръчмаря сметки кроят...
37
2
 
10
 
! Отговори
Ха сега де? преди 1 година
Хем да въоръжават Украйна срещу Русия, хем да очакват от Русия евтин газ? Чудни са делата ти, Господи.
36
0
 
7
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Ще трябва да преговарят с Газпром? Какъв ужас!
35
1
 
11
 
! Отговори
Км преди 1 година
Такааааа,отивате на пазара и казвате на търговеца:Слушай сега майсторе,краставиците няма да ми ги продаваш за 3 лева,а за 1,както аз искам.
34
1
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
И на кой ще го сложите тоя таван? На Газпром ли? Или на местните търговци? А разликата от тавана до пазарната цена откъде ще дойде? От личните сметки на комисарите или от данъците на хората? Брюкселски простотии на търкалета!
33
1
 
11
 
! Отговори
ЦЦЦЦ преди 1 година
Те на лятна ваканция, ние почваме да се бъхтим - ми да вземем да ги заместим, от името на търпеливите европейци...
32
1
 
20
 
! Отговори
джо преди 1 година
Драги другарю Драги! Има голяма необходимост в ЕС да се въведе таван на човешката глупост, особенно са се заразили политиците, направо обстановката е пандемична. Иначе Руснаците ще продават другаде на офшорки.
31
1
 
15
 
! Отговори
однако преди 1 година
Забелязва се дефицит в търговския баланс на Еесовската Зона. Паричните потоци обръщат вектора си на 180 градуса. Драги е първият, на когото нервите не издържаха.
30
0
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Ползвайте газта, дето Урсулата се закани да купи още м. Март от борсите за корективния ЕС бе! Какво ви интересува руската газ.
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А преди година същите тези ЕС психо'пати искаха цената на газта да се определя на борсата..
28
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябваше да се бойкотира руския газ още май месец. Пред ноември Путин сам щеше да се моли да му купуваме газа. Докато държавите в ЕС се опитваха да се надхитрят една друга по отношение на русгия газ изпуснаха шанса да притиснат Путин в ъгъла.
27
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кога купувача може да си избира цената а??
26
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо имаше дългосрочни договори за доставки на руски газ с цени по 6-месечната формула за петрола. Лошо било и въведоха 3-я енергиен пакет, който прати руския газ на борсата, защото било по-пазарно. Сега, когато еесовските спекуланти вдигнаха цените до $3 000 за 1 000 м3, капацитетът Драги, изгонен от премиерството в Италия, иска ЕС да пикае на 3-я енергиен пакет и да договори таван за цената на руския газ. Еесовци, както и да се въртите на горещия тиган, края си го знаете.
25
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък с комшията Пешо и баджанака ще се съберем утре да дискутираме дали да сложим таван на ценат на бирата в съседния магазин, който не ни принадлежи.
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те искат и за руския нефт да сложат фиксирана цена..Трябва само всички други купувачи и производители по света да се съгласят! А още даже те са спрели да купуват руски нефт, тази зима влизат санкциите
23
3
 
42
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Драги иска ЕС да договори таван за цената на руския газ. Видяхте ли, че пак ни лъжат. Какви цени, нали ЕС не купува руски газ, нали има санкции. Значи едни в Европа си купуват руски газ, а за България не може. Тази статия още веднъж показва колко продажни се нашите политици, които не гледат интересите на България, на българите и на бизнеса.