Саудитска Арабия купува руски дизел, своя го праща в Европа

Европа успешно заменя загубените си руски дизелови доставки
31 май 2023 21:22, Анисия Иванова
137
Саудитска Арабия купува руски дизел, своя го праща в Европа
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия купува милиони барели руски дизел, който Европа вече не позволява на своя територия, като същевременно изпраща собственото си производство обратно на купувачите в ЕС.

Кралството е внасяло 174 000 барела на ден дизел и газьол от Русия през април и дори повече досега този месец, показват данни, събрани от Bloomberg и аналитичната фирма Kpler. Едновременно с това Рияд стана най-гплемият доставчик в Европа, изпреварвайки Русия от февруари насам.

Страната от Близкия изток не изпраща обратно в Европа същото руско гориво, което внася, което би било в нарушение на санкциите на Европейския съюз. Работата на рафинериите е отговорна за увеличаването на вноса, каза човек, запознат с въпроса. Допълнително изнесените горива, които идват от различни части на страната, са направени по различни спецификации и често са предмет на дългосрочни ангажименти за доставка, каза лицето.

Търговските потоци са само един пример за това как пазарът на петрол досега се справя с агресивните западни санкции - и тавана на цените - върху продажбите на руски петрол, което позволява на суровия петрол и горивата в страната да продължават да текат в големи обеми.

Потоците като цяло съответстваха на данните от Vortexa Ltd., друга фирма за анализ на корабоплаването. Bloomberg провери данните от плавателни съдове и друга информация за товарите.

Страната от Близкия изток изпревари САЩ и стана вторият по големина износител на дизел и газьол в света миналия месец, според Kpler.

Приблизително 35% от общия износ на страната през април е бил изпратен в страните от Европейския съюз и Обединеното кралство.

По-голямата част от тези пратки произхождат от пристанищата Джубайл и Янбу в Саудитска Арабия. Някои отидоха и в Африка.

За разлика от тях барелите с руски произход пристигнаха в пристанищата Рас Танура и Джизан на кралството.

Очаква се вносът на Саудитска Арабия на подобни на дизел горива да нарасне от средно 31 500 барела на ден през 2022 г. до около 150 000 барела на ден през остатъка от тази година, каза Иман Насери, управляващ директор за Близкия изток в консултантската фирма FGE .

Успехът на Европа да замени руския дизел ще бъде облекчение за правителствата на целия континент, тъй като преди това Русия често е покривала повече от половината пратки, доставяни в ЕС и Обединеното кралство. Неуспехът да се намерят алтернативи би застрашил наличието на гориво, използвано във всичко - от промишлеността до превоза на товари до автомобилния транспорт.

Вместо това доставките от други нации скочиха. Общите пристигания на дизел и газьол се очаква да скочат до четиримесечен връх от около 1,25 милиона барела на ден през май, според данни, събрани от Bloomberg от фирмата за анализ на корабоплаването Vortexa Ltd.

С изключение на период точно преди началото на забраната за внос – когато страните се запасяваха в готовност за забраната – потоците през май са в съответствие със средните доставки през 2022 г. и нарастват на годишна база, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Доставките от Близкия изток и САЩ процъфтяват. Очаква се потоците от Саудитска Арабия да достигнат нов връх от около 324 000 барела на ден, докато товарите от САЩ се очаква да бъдат най-високите от август 2020 г. Доставките от Азия се очаква да намалеят този месец поради по-ниските потоци от Китай и Сингапур, въпреки че се очаква дизеловите товари от Индия да нараснат.


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
16
 
! Отговори
Браво на Русия! преди 6 месеца
ХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХААААААААААААААА.............
15
4
 
19
 
! Отговори
До 12 преди 6 месеца
Верно ли? Щото Германия е в рецесия! От много печалба сигурно!
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От това само печелим. Петролът е на цена около 30% по-ниска от преди войната. Водя се, че от Русия няма нужда на нефтения пазар.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Боко ще се облече и танцува като Мая Присецкая, ако му нареди хамериканското посолство.
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЕС губи, Русия губи, ал кайда печели.
11
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всъщност Европа печели от всичко това. Срив на цената на руските горива. Никой ги не ще. То и на борсите се вижда де.
10
1
 
15
 
! Отговори
Урсула още чака преди 6 месеца
Русия да се разпадне! Още малко, още малко!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тази работа ми изглежда като на краставичар краставици да продаваш.
8
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прелогично. Фалирала Русия трябва на някого да си продаде нефтените продукти. Хитреците го купуват за жълти стотинки. Резултат- масов спад в цените на горивата по цял свят. Никой няма нужда от ресурсите на жалка Русия.
7
3
 
12
 
! Отговори
Ми какво да кажа преди 6 месеца
Печелят хората от глепоста на Европейците!
6
3
 
19
 
! Отговори
Българка преди 6 месеца
Кръговрат. Европа реално налага санкции единствено срещу себе си.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Брюкселските *** се изпъpдяха в леген с вряла вода! Сега освен цената на дизела, ЕВРОПА ПЛАЩА ЗА ТРАНСПОРТ ПРЕЗ ПОЛОВИНАТА СВЯТ, а Русия пак си има същите доходи, както преди санкциите.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И какво от това!? Русия си продава, Арабите си продават... Какво ви дразни Русия!? Само интригантства..Нека погледнем територията ни която е овладяна от корумпирани хора..
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Санкциите действат бе! Европа затъва в инфлация и енергийна бедност :)
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Без 11 милиона барела суров петрол на ден цената ще стане 500 долара, то ОПЕК катосмъкне производството с 500 хиляди барела на ден е шок.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Именно затова още в началото беше ясно, че тези санкции са обречени. Още повече, че без руския петрол на международните пазари цената ще хвръкне до небесата представете си на пазара да има дневно с 11 милиона барела суров петрол.