Путин и Ердоган се договориха за посещение на руския президент в Турция

Турският държавен глава поиска зърнената сделка да продължи
Обновена: 2 авг 2023 15:22 | 2 авг 2023 15:22, Стела Стоянова
220
Путин и Ердоган се договориха за посещение на руския президент в Турция
Снимка БГНЕС, архив

Турският президент Ердоган и руският президент Владимир Путин проведоха телефонен разговор след оттеглянето на Русия от черноморската зърнена сделка. Двамата лидери са се договорили за посещението на Путин в Турция по време на разговора, предаде "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

Турция ще продължи да полага интензивни усилия и дипломация за продължаване на Черноморската инициатива, отбеляза Ердоган.

Дирекцията по комуникациите на турския президент заяви следното:

"Президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. По време на срещата двамата лидери се споразумяха за посещението на Путин в Турция. Президентът Ердоган благодари на своя колега за 2-та противопожарни самолета-амфибия, изпратени от Русия за борбата на Турция с горски пожари и изрази задоволството си от нарастващия интерес на руските туристи към Турция и вярата си, че тази година с общи усилия ще бъде подобрен рекорд в туризма“.

Турският държавен глава също подчерта значението на мира и не ескалирането на напрежението в Черно море и акцентира върху важността на сделката за зърно като "мост за мира".

Ердоган посочи още, че дългосрочното спиране на Черноморската инициатива няма да е от полза за никого.

Той обясни, че цените на зърното са се повишили с 15% през последните две седмици, което е засегнало особено бедните страни.

Още по темата

Черноморското споразумение за зърното на Турция, което беше подписано в Истанбул чрез ООН, предотврати продоволствената криза в света. Русия обяви, че се оттегля от споразумението, което беше удължено преди това два пъти, поради факта, че изискванията му не са изпълнени.

Изпълнението на условията на Москва е единственият начин сделката да започне отново. Западните медии твърдят, че руската администрация оказва натиск върху Запада, особено САЩ, за облекчаване на санкциите, наложени в области като плащания и застрахователни транзакции.

Ердоган също така отбеляза как сделката е попречила на много нации да изпитат глад и подчерта, че Анкара иска сделката за зърно да продължи.

„За тази цел ние засилихме дипломатическите си усилия през последните дни. Вярвам, че моят приятел Путин, президент на Руската федерация, иска този хуманитарен мост да продължи“, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нема такова нещо !
194
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Файда йок! Путин само хвърля прах да проточва работата по капитулацията си. Ходи, пие кафе, изяжда един кадаиф и се връща. Г.з път да види, че му се схвана кръстът в бункера.
193
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Злият диктатор Ердоган пак мисли да върши злини! Днес забрани на хората, да си продават зехтина ...аутре ще кани най-близкото нещо до антихриста, което сме виждали в модернат аистория ... вай вай ....
192
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ооо! Ще го арестува и ще види! Да поседи малков ареста и да ми каже, ще напада ли той украйна или не!
191
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много сте пр0cтовати феновете на Путин и Ердоган...
190
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Новините за контраофанзивата спряха, както ковид новините....... Форумните *** безполезни, както форумните ваксери!
189
3
 
3
 
! Отговори
диван чапраз преди 11 месеца
*** ще долети диван чапраз пред Ердоган! Той знае ,че Черно море е турско и никой няма да му го даде!
188
4
 
8
 
! Отговори
Ехаа преди 11 месеца
До Анонимен 196 Скоро уркландия няма да има здраво пристанище бе питек
187
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще му издърпат ушите и скоро ще има зърнена сделка 2.0
186
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Направление Запорожие, Район Ореховски. Тук също цари относително спокойствие. ВС на Рф нанасят удари по зомбирана биомаса и военна техника на киевският наркокартел. В района на Работино зомбинацитата атакуваха позициите на ВС на РФ с малки сили, но се оттеглиха под обстрел. Също така зомбинацитата водят активно разузнаване в посока на селището Мирное. Зомбитата се опитват да атакува отново през Пятихатки към Жеребянки, но бяха локализирани своевременно и след битка се върнаха назад. На Ореховския участък зомбитата на киевският наркокартел също извършват прегрупиране и вливане на нови резерви
185
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Направление Южнодонецк, Времевски район. През последното денонощие се наблюдава относително затишие спрямо предходната седмица. Зомбинацитата провеждат поредно прегрупиране за предстоящите атаки, вливайки резерви в своите подразделения. Старомайорское е напълно унищожено. Зомбитата се намират недалеч от северните покрайнини, а руснаците са по-близо до южните и, разбира се, на изток в района на Урожайное. Височините около Старомайорски все още са под контрола на въоръжените сили на РФ.
184
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Артьомовск и околностите, Южен фланг. Подразделенията на ВС на РФ продължават да отразяват зомбивълните в Клещеевка. Зомбитата на киевският наркокартел се опитват да атакуват на малки групи, напоследък това е основната им тактика в много сектори на фронта. ВС на РФ водят артилерийски обстрел по позициите на зомбинацитата северозападно от Клешчеевка, където са разположени тактически височини. Напоследък не се говори за връщане на тези височини от ВС на РФ въпреки, че би помогнало много за защитата на Клещеевка.
183
2
 
8
 
! Отговори
2 преди 11 месеца
Киевският наркокартел прехвърли значителни зомбирани биомаси и техника в този район. Най-вероятно в следващите дни зомбираната по натовски стандарт биомаса ще се опитат да си върнат загубените по-рано позиции.
182
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 11 месеца
Луганско направление,Сватовски участък. През последните дни край Кармазиновския район се водят позиционни сблъсъци. Въпреки изявленията на киевският наркокартел, контраатаката на зомбинацитата в посока Новоегоровка и Кармазиновка не доведе до значителни резултати. Зомбивълните на малки пехотни групи са с жалък резултат. В момента зомбирани артилеристи продължават да стрелят с касетъчни боеприпаси от Новосергеевка и Первомайски. На участъка Первомайское - Копанки зомбитата на киевската хунта оборудваха бетонни укрепления.
181
3
 
1
 
! Отговори
практиката от истори преди 11 месеца
показва че турските да нищо в сравнение с руските империалисти
180
9
 
4
 
! Отговори
20 преди 11 месеца
За мен не е национален празник е 3 март трябва да бъде 20-ти април.В България трябва да се празнува на 20 април, защото тази дата символизира независимостта на България a He на Русия както на Трети март
179
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Президента наТурската република е "схватлив човекщ" и отлично разбира ,че Запада иска да цоца без него и само за себе си.Неговите "страхове" се потвърждават от действията на българското Првителство ,чрез сухопътнта операция за износ на украйнско жито,през българска територия до гръцките пристанища. Запада иска да изолира Турция от сделката за зърното.Нещата в нещастната ни родина взеха да загрубяват,дано не започне и загробване.Но на там отиват нещата с тия rъ3oлu3цu.
178
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На Запада си мислят,че Ердоган ще играе по свиркара им .Обаче той им показа мястото ,като накара акушерката да седне на диванчето, вместо на стола.Такива ми ти нещата ще се случват и занапред.Както се казва ,няма лабаво.
177
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Президента наТурската република е "схватлив чове" и отлично разбира ,че Запада иска да цоца без него и само за себе си.Неговите "страхове" се потвърждават от действията на българското Првителство ,чрез сухопътнта операция за износ на украйнско жито,през българска територия до гръцките пристанища,че Запада иска да изолира Турция от сдешката за зърното.Неата в не частната но година взеха да загрубяват,дано не започна и загробяване.Но на там отиват нещата.
176
5
 
3
 
! Отговори
20 април преди 11 месеца
за мен национален He eПразник 3 март! 20 е добре, Трябва да е 20 април