Бактерии осигуряват светлина, нямат нужда от ток

Природата среща технологиите и устойчивото развитие
Обновена: 25 мар 2016 15:00 | 25 мар 2016 15:00,
4
Бактерии осигуряват светлина, нямат нужда от ток
Снимка: архив Reuters

Може би бактериите към днешна дата се намират на дъното на хранителната верига, но някой ден може да захранват градовете с енергия. Науката отдавна признава важността на тези малки организми, но явно вече техният потенциал се разпознава и от търговци. Първият такъв е Glowee, стартираща френска компания, която акцентира върху възможностите на биолуминисцентните бактерии, съобщава Digital Trends.

Биолуминесценцията представлява светлината в нюанси на синьо и зелено, която някои от организмите отделят в резултат на химически реакции. Около 90% от организмите, живеещи в морските води отделят такова сияние. Основателят на Gloweee, Сандра Рей, смята, че тази светлина може да бъде използвана в ежедневието ни.

"Нашата цел е да променим начина, по който произвеждаме и използваме светлината," казва Сандра Рей. "Искаме да предложим решение на глобално ниво, което може да намали електричеството, което ни трябва за произвеждането на светлина с 19%".

Екипът на Рей вече е постигнал доста в разработването на иновативната технология. В първоначалните тестове бактериите са успели да произведат светлина само за няколко секунди, но след промени в консистенцията на гела, Glowee вече произвежда светлина, която функционира в продължение на три дни.

Рей смята, че съчетаването на природата и технологията може драстично да промени бъдещето на осветлението в сградите. Всичко от витрини на магазини до декоративното осветление в градовете може да бъде захранвано от тези бактерии. Тъй като Glowee няма нужда от никаква електрическа инфраструктура, този вид осветление може да бъде приложен навсякъде по света.

Капсулите на Glowee са изградени от органична смола и са дебели около 1 см. и могат да бъдат отлети във всякакви размери, за да се осигури конкретното им използване. Рей смята, че използването на такива устойчиви природни технологии е бъдещето, от което имаме нужда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: светлинабактерииGlowee
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не казват колко ще струва и след като стане някакъв проблем и не функционират, колко ще струва някой да го отстрани. А колко ще струва екологичният пренос с камиони до магазина на екологичните осветителни тела. Иначе идеята е добра, но вече хората се борят за оцеляване.
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
gluposti