НИМ започва спасителни разкопки в крепост край Ивайловград

Причината – зачестили иманярски дейности в крепостта Белоградец
29 юни 2017 15:37, Анисия Иванова
2
НИМ започва спасителни разкопки в крепост край Ивайловград
Крепостта с феодалния замък. Снимка: НИМ

Националният исторически музей /НИМ/ започва спасителни археологически разкопки в крепостта Белоградец, разположена на хълмисто плато над село Гугутка, Ивайловградска община.

Аварийните действия на НИМ се налагат заради зачестилите сигнали за иманярска дейност в крепостта. Причината за този внезапно бликнал иманярски интерес, според директора на НИМ, е наистина хубав документален филм на една българска телевизия, съобщават от музея.

Нещата, които научиха от този филм не само милионите зрители, но и иманярите, са, че крепостта е една от най-големите измежду шест хиляди на българска територия, запазена е много добре до 8-9 метра височина и е една от тридесетте крепости, в които е имало феодален замък. Този в Белоградец е запазен до втория етаж включително.

За ръководител на разкопките е назначен Филип Петрунов, който разкопава в момента крепостта Лютица, в близко съседство с Белоградец. Любопитното е, че средновековното име на крепостта се е запазило сред местното българско население.

То означава "Малкия Белград" и обикновено се дава, когато преселници от Голям Белград основават ново селище. Но на територията на средновековните български царства има три големи Белграда – днешната сръбска столица, Белгород – Днестро́вский в Украйна и Белград /Берат/ в Албания.

Откъде са дошли преселниците, засега е загадка. Най-вероятно - от украйнския Белград. Отвъддунавските български земи често са използвани от българските царе като демографски резерв за заселване на новозавладени територии на юг от Дунав.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Милена преди 7 месеца
украЙнския???
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вземат да видят и разкопките при с.Юнаците, на какво дередже са!!!!
1
2
 
7
 
! Отговори
шщд преди 3 години
От години археолозите работят по този начин. Понеже нямат право да започнат веднага разкопки, изпращят иманяри и така се ускорява процедурата