България в Антарктида: Изграждаме супер лаборатория

До 2-3 години базата ще бъде готова, съобщи проф. Пимпирев
31 юли 2019 11:05, Йордан Бързаков
45
България в Антарктида: Изграждаме супер лаборатория
Снимка: БулФото

България отдавна присъства на терен из ледените ширини на Антарктида, но през следващите няколко години страната ни ще се опита да се нареди до най-технологично напредналите нации на контитента - започва изграждането на супер модерна научно-изследователска лаборатория, съобщава Нова.

"Българската база е международен научен център. Апаратурата в новия център ще позволява пробите, които се събират да не бъдат повредени при транспорта, който трае от няколко седмици до месеци, до обитаемите континенти. Така ще бъдат обработени на място и ще идват за изследване пригодени, а не загубени", разказа директорът на Националния център за полярни изследвания проф. Христо Пимпирев.

Още по темата

По думите му, Антарктида става все по-интересна за всички нации и всяка нация, която е там, хвърля десетки и стотици милиони долари, за да обновява своите бази.

Той даде пример с базата на САЩ - предстои да бъде изцяло обновена с бюджет от 200 млн. долара. Поляците също обновяват изцяло базата си с бюджет от 30 млн. евро, а испанците са похарчили над 20 млн. евро.

Проф. Пимпирев каза, че се очаква лабораторията да бъде завършена до 2-3 години.

"Там се изгражда доста трудно. Материалите са един от най-важните въпроси. Те трябва да отговарят на специфични изисквания – да могат да бъдат сглобени лесно на място, там няма пристанище – всичко се пренася с понтони, с лодки, с хеликоптери, а ние не притежаваме нищо от това и разчитаме на връзките си с нашите колеги”, обясни той.

Междувременно стана ясно, че Пловдив е домакин на най-голямата международна среща на националните антарктически програми.

"Това е голямо признание за нашата страна. Събрани са над 250 делегати – това са мениджърите на страните, които имат национални програми на Антарктида. Над 30 държави", похвали се професорът и допълни, че нашето гостоприемство и нашите успехи в изучаването на Антарктида ще допринесат за построяването на новата лаборатория да струва минимални средства, сравнение с тези, които отделят другите държави.

 


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ко, ко?

Това че не сте учен, донякъде ви оправдава. Отчетът на БАН е приет преди известно време в парламента - там ги има данните. Понеже вие повдигате въпроса, оставям на вас да намерите числата. Харчат малко за такава голяма институция, имат приходи от проекти, прилична за финансирането научна продукция. А и не виждам, защо говорите само за БАН. Центърът по полярни изследвания е към Софийския Университет.
40
4
 
2
 
! Отговори
Ко, ко? преди 1 година
какво били вкарвали учените в България като пари? Я пак? Я да видим бюджета на БАН колко е? Я да видим кой, кога и колко е платил за техни патенти и проекти? Може и да не сме учени ама елементарна аритметика владеем все пак!
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 36

В голяма грешка сте. Основната част от парите за изследванията учените си ги докарват сами, с международни проекти. Тоест, вкарват пари в държавата.
38
1
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Пимпирката е пич и хитрец. От 5 десетилетия си живее идеално покрай проблемите с Южния полюс. Пожелавам му да изкара столетие.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Втрещен

Една от основните причини, поради които ги има изброените несправедливости, е тъкмо недостига на инициативни и образовани хора, работещи за просперитета на България, които мислят отвъд моментното оцеляване. Пожелавам успех на Пимпирев с новата лаборатория. Вероятно и чуждестранните партньори ще могат да я използват. Хубаво е, че няма да сме вечно в позицията на просяци.
36
5
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 1 година
Споко мен. Съвсем скоро ще си правят науката с трици. Ако изобщо има някой да им изкара дори парите за триците. Щото май в момента малко над 800 000 жителя на държавата изкарват парите на останалите. Другото е учени и плява.
35
2
 
7
 
! Отговори
. преди 1 година
Страшни *** има в тая нашата страна.
Без наука няма сполука нискочели.
Без наука няма технологичен напредък.
Без наука няма икономика.
Без наука интелектуалното ниво спада.
Без наука си говорим за битовизми, магистрали и апартаменти.
Без наука бяга човешки потенциал.
Има ли нужда да се обяснява още?
34
10
 
7
 
! Отговори
Втрещен преди 1 година
90% от българите на 50 години нямат един зъб в устата си защото нямат пари за зъболекар, половината куцат защото нямат пари да си платят изкуствената става, новородени измират защото нямаме пари за апаратура изобретена преди половин век, ама харчим стотици милиони за да си играем на учени .... нещо е много, ама много объркано в тази територия!
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
"Този какво работи?"

Участва в преброяването на глупаците по форумите.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този какво работи?И за какво му е нужна цяла нова база за да постави хладилник в нея,за да съхранява проби от лед от Антарктида.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бухахаха. Щели да правят супер лаборатория. Та тя нашата база там още няма интернет и се налага на учените ни да ходят по няколко километра за да крадат нета от испанската база, че да могат да си изпращат данните
30
2
 
14
 
! Отговори
31417 преди 1 година
Ми хайде да отделим и ние стдтици милиони. И без товоа са ни излишни. А не е лошо да помислим и за лаборатории на Марс и ЛУНАТА. Хем ще бъдем първи.
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29

Вижте, другарю. Каква теза, всъщност, се опитвате да защитавате? Че за науката трябват пари? С това съм съгласен. Че с малко пари не може да се прави наука? Не е съвсем така. Има малки и големи проекти, както и различни по мащаб изследвания. Има колективни изследвания, в които участват специалисти от различни държави. В такива колективи финансирането може да бъде осигурено и от един от авторите. Че българските антарктически експедиции нямат принос към науката? Не съм съгласен.
28
3
 
17
 
! Отговори
Психолог преди 1 година
Да, науката трябва да се финансира.
Но този се хили като Софиянски. Такъв човек не внушава доверие.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще ви опонирам, но наука в лаборатория с ентусиазъм не се прави. И това не е лозунг другарю, а чиста действителност.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Зависи от науката. Но изглежда Вас този въпрос не Ви интересува в действителност. Мисля, че просто държите да си кажете лозунга.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само с един гол ентусиазъм не се прави наука.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25

Като цяло е вярно, че науката се прави с много пари. Но понякога желанието и ентузиазмът също помагат. Освен тове и в съвременната наука има цял спектър от изследвания, които не изискват милиони. Ако щете вярвайте.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък Пимпирев за 30 години не разбра, че наука се прави не само с пари, а с много пари щото иначе другото е ..........Не напразно другите държави наливат милиони там.
22
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От друга страна за какво му е на човека да се отчита пред обществото? Погледнете си коментарите. Дори и да ви кажат, какви научни открития са направени, пак ще плачете за държавните пари, ще се правите на интересни с безумните коментари, нямащи нищо общо с действителността. Показателно е, че дори и реални успехи, които поставят България на едно ниво със световни изследователски центрове, няма как да ви впечатлят. Вие не забелязвате, че с това отношение самите вие се превръщате в аутсайдери.