Великите имена в Централните софийски гробища

Проектът "София пoмни" ще събере над 5000 от тях
Обновена: 19 яну 2016 15:27 | 19 яну 2016 15:07, Анисия Иванова
7
Великите имена в Централните софийски гробища
Снимка: Bulgaria On Air

Централните софийски гробища да се превърнат в културна забележителност по примера в европейските държави. За това се борят двама историци от сдружение "Илинденска организация“ с проекта им "София пoмни", подкрепян и финансиран от Столична община. В опит да запазят колективната българска памет, изследователите събират данни за видните личности от българския елит, погребани в Централните софийски гробища.

Повече от 80% от най-видните български политици, военни, революционери, учени, писатели, творци и спортисти са погребани в Централните софийски гробища. Сред тях е и гробницата на една от най-значимите фамилии в политическата история на Съвременна България – семейство Петкови.

"На Димитър Петков, дългогодишен кмет на София, политик. Неговият син Никола Петков, лидер на БЗНС, убит от комунистическия режим, и Петко Петков също деец на БЗНС. Нужни са 10-15 човека, които почитат делото на който и да е от тримата, да се съберат, да изчистят и стегнат, защото е жалко такива личности, гробовете им, да изглеждат по този начин", коментира пред телевизия Bulgaria ON AIR Филип Филипов от "София помни".

В подобен вид са стотици други паметници на прочути българи - някои не се поддържат, а други просто биват заличени от времето. За много от гробовете дори няма точен архив, тъй като Софийските гробища имат данни след 1931 г. За да не изчезнат безвъзвратно паметниците, Филип и Симеон създават енциклопедична база данни за живота и делата на погребаните герои на България.

Проектът "София помни" има карта, която показва мястото на гроба, снимка и кратка биография за над 5000 известни личности.

И докато Филип и Симеон очакват близки и роднини на загиналите български герои или институции, които носят техните имена, да се погрижат за гробовете в окаяно състояние, то положителен пример вече има. Феновете на спортен клуб Левски чистят и поддържат всяка година паметната плоча на легендарния ни футболист Георги Аспарухов – Гунди.

По темата вижте и видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
7
 
! Отговори
Стършел преди 8 години
До авторката Анисия Иванова - Феновете на ФК Левски чистят и гроба на Котков, защото и двата мемориала са един до друг и съставляват едно. Когато пищете за Гунди не забравяйте и Котков все пак и двамата са загинали заедно и затова са погребани един до друг, а и Котков също е бил много добър футболист. Позволих си да напиша това само защото със статията си имате претенциите да се помни и да не се забравя!
4
1
 
8
 
! Отговори
софрата няма край преди 8 години
"Централните Софийски гробища ще се превърнат в културна забележителност по примера в европейските държави" много интересно ,защо по примера на същите тези държави заплатите не станат по-европейски или не тях трябва да ги заработим както ни убеждават честните частници и политиците лапачи които са намерили поредния благовиден начин да "усвоят" едни средства.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се знае къде е гробът на Никола Петков, осъден за шпионаж и починал през 1947 година, реабилитиран през 1990 година.
2
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук почива големият строител на магистрали, любител на филиите с мас , читателят на "Винету"........195-2016г.Ееех мечти.
1
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Инициативата не е лоша. В гробищата е пълно с разрушени и забравени от времето гробове, на хора, които са обичали и са били обичани!