София отново посреща инициативата "Стара хартия за нова книга"

"Децата са добрите посланици на еко каузи", смята Виктория Бисерова
Обновена: 16 сеп 2021 15:24 | 16 сеп 2021 15:23, Ния Христова
0
Националната еко инициатива "Стара хартия за нова книга" ще се проведе в София за девета поредна година. Всяко дете, което предаде 5 кг хартия за рециклиране, ще получи подарък нова книга.
 
"Това е нашата любима кампания, благодарни сме на Столичната община за случването ѝ. Всички деца могат тази неделя да донесат стара хартия, за тези, които го направят предстоят изненади. Движението е еднопосочно. Участието в концерта ще е със спазване на дистанция от метър и половина", каза в ефира на Bulgaria ON AIR инициаторът на кампанията Виктория Бисерова.
 
"Могат да си изберат заглавие от редица книги. Децата са добрите посланици на еко каузи. В детска възраст се изграждат навици за цял живот. Могат да разберат как могат да спасят океани, морета и да ползват възобновяеми източници", посочи тя.
 
Основното изискване е хартията да се предава от деца.
 
"Виждали сме как малките се съревновават, програма е насочена изцяло към тях. Приготвили сме викторини. Има огромно разнообразие от заглавие при книгите според възраст, пол и други критерии. Подкрепени сме от най-големите детски издателства. Идеята се роди спонтанно, искахме да покажем, че нито рециклирането на хартия, нито четенето на книги е нещо скучно", обясни още Виктория Бисерова.
 
"До момента имаме събрани 280 тона хартия. Децата, когато идват, виждаме желанието в очите им за промяна. Хартията, която носят, получава втори живот", заяви изпълнителният директор на "Екопак България" Александър Урманов.
 
Според него е важно, че децата искат да помогнат на природата.
 
"Когато видите децата до щанда с книжките е омайващо. Важно е хартията, която носят, да е чиста, да не е мазна, защото иначе не може да бъде рециклирана. Отново се надявам да видя озарението в очите на децата", заяви той.
 
Инициативата ще се проведе на 19 септември пред "Гринуич център" на бул. "Витоша" 37 от 10.00 ч.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари