София отново посреща инициативата "Стара хартия за нова книга"

"Децата са добрите посланици на еко каузи", смята Виктория Бисерова
Обновена: 16 сеп 2021 15:24 | 16 сеп 2021 15:23, Ния Христова
0
Националната еко инициатива "Стара хартия за нова книга" ще се проведе в София за девета поредна година. Всяко дете, което предаде 5 кг хартия за рециклиране, ще получи подарък нова книга.
 
"Това е нашата любима кампания, благодарни сме на Столичната община за случването ѝ. Всички деца могат тази неделя да донесат стара хартия, за тези, които го направят предстоят изненади. Движението е еднопосочно. Участието в концерта ще е със спазване на дистанция от метър и половина", каза в ефира на Bulgaria ON AIR инициаторът на кампанията Виктория Бисерова.
 
"Могат да си изберат заглавие от редица книги. Децата са добрите посланици на еко каузи. В детска възраст се изграждат навици за цял живот. Могат да разберат как могат да спасят океани, морета и да ползват възобновяеми източници", посочи тя.
 
Основното изискване е хартията да се предава от деца.
 
"Виждали сме как малките се съревновават, програма е насочена изцяло към тях. Приготвили сме викторини. Има огромно разнообразие от заглавие при книгите според възраст, пол и други критерии. Подкрепени сме от най-големите детски издателства. Идеята се роди спонтанно, искахме да покажем, че нито рециклирането на хартия, нито четенето на книги е нещо скучно", обясни още Виктория Бисерова.
 
"До момента имаме събрани 280 тона хартия. Децата, когато идват, виждаме желанието в очите им за промяна. Хартията, която носят, получава втори живот", заяви изпълнителният директор на "Екопак България" Александър Урманов.
 
Според него е важно, че децата искат да помогнат на природата.
 
"Когато видите децата до щанда с книжките е омайващо. Важно е хартията, която носят, да е чиста, да не е мазна, защото иначе не може да бъде рециклирана. Отново се надявам да видя озарението в очите на децата", заяви той.
 
Инициативата ще се проведе на 19 септември пред "Гринуич център" на бул. "Витоша" 37 от 10.00 ч.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари