Спрели тока на 134 незаконни обекта в София

Съставени са актове за премахване на 155 преместваеми
6
Спрели тока на 134 незаконни обекта в София
Снимка: БГНЕС, архив

Токът на 134 незаконно свързани обекта в София е бил прекъснат след проверки. Това съобщи на пресконференция в Столичната община главният архитект на София Здравко Здравков.

Днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и главният архитект представиха проект за изменение на Наредбата за преместваемите обекти на територията на Столичната община. Предстои обществено обсъждане на промените и след това одобрението им от СОС.

Гл. архитект Здравков съобщи, че от преместваемите обекти, които функционират, има 137, които нямат разрешение за въвеждане в експлоатация, като им е дадено предписание да го направят. Съставени са актове за премахване на 155 обекта, които все още са в процедура.

Издадени са заповеди за премахване, които все още не са приведени в действие за 84 обекта и са премахнати 171 незаконни обекта на територията на града. Реално действията, които сме предприели, ще премахнат общо над 320 незаконни павилиона, съобщи главният архитект.

Той каза, че предстои премахване на поредица от павилиони, за които има влезли в сила заповеди, като например седем павилиона пред Районния универсален магазин на бул. "Черни връх". Здравков увери, че ще се намери начин да се финансира тяхното премахване в кратък срок, предаде БТА.

Главният архитект обясни, че поради обжалване на собственици на мобилни съоръжения, предвиденият ред за премахване, е бил отменен с решение на съда, тъй като не е кореспондирал със законовата разпоредба. През 2021 г. отговорността по премахване на незаконните обекти е прехвърлена на общинските наредби, което позволява на органите за местно самоуправление да си създадат свой ред за премахване на подобен тип съоръжения, разясни Здравков.

Редът на настоящата процедура е съставяне на констативен акт за премахване, връчване на акта на нарушителя, изчакване на седемдневен срок, връчване на самата заповед за премахване, изчакване на 14-дневен срок. След това се стига до двуинстанционен съдебен контрол и едва след 1,5 - две години след влязла в сила заповед се стига до реалното премахване на съоръжението, посочи Здравков.

Председателят на СОС Георгиев каза, че междувременно се правят всякакви възможни действия, за да се компрометира самото административно производство - сменят се адреси на фирми, укриват се собственици, връчването, което обикновено отнема два дни, в повечето случаи отнема месеци. Резултатът е забавяне във времето, каза Георгиев като даде за пример седем обекта на пл. "Св. Неделя", чието премахване е отнело повече от 1,5 години.
 


6
Още по темата: Преместваеми обекти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 месеца
Това бяха хранилките на другаря Костов около 2000-та година. Първо продадоха РУМ-овете, ама това им се видя малко и решиха че трябва да има нещо дето да има капе постоянно.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А незаконните къщи в София, кога ще ги премахнете?