София склони глава пред подвига на опълченците

Пред президентството се състоя тържествена смяна на караула
3 мар 2023 15:50, Анисия Иванова
38

С изключително вдъхновение и трепет столичани посрещнаха Националния ни празник. Той започна с панихида и молебен в катедралата "Свети Александър Невски". Под звуците на националния химн и салюти беше вдигнат българският трибагреник пред паметника на Незнайния воин. На церемонията присъстваха президентът, министри и кметът на София.

След официалната част стотици столичани с трепет и цвете в ръка дойдоха да поклонят глава пред паметта на опълченците. 85-годишният Атанас Григоров за първи път присъства на честванията, тъй като дълги години живее в чужбина. Родолюбието обаче не познава разстояние и граници.

"Най-важният празник за България. Не съм очаквал, че ще има толкова хора", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Според него сегашните политици трябва да се поучат от миналото. "Има разделение между политиците. Има някои, които се слушат, други обръщат гръб", смята още Атанас.

Въпреки дъжда, мнозина деца също изчакаха да поднесат цвете с благодарност за свободата си и в памет за предците си. Стотици се струпаха с очакване и пред президентството, където се състоя тържествена смяна на караула.

В 18:30 ч. днес ще има тържествено слово на президента Румен Радев по случай националния празник, а след това и тържествена заря-проверка. На място има засилено полицейско присъствие, създадена е организация и контролно-пропускателни пунктове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешното поколение няма никаква идея какви зверства са се извършвали по време на турското робство. Учебниците имат толкова оскъдно споменаване за този период. Нашите мушмороци се извиниха за смяната на имената, а защо никой не се извини на българите за всички безчинства от турците, които са разпаряли коремите на жените, изнасилвали са хубавите моми и са ги убивали,слагали са непосилни данъци на българите, клали са ги, помохамеданчвали са ги и какви ли не зверства, но извинение няма Честит 3 Март
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като погледнеш в днешни дни кои са добре и се чудиш защо тези хора са се жертвали. Добре живеят изедниците, мутрите, чалгарите, прокурорите, властта в която всички са поставени, а не заради качества. Щом в енергетиката секретарка на изпълн.директор се самоназначава за Председател на синдикална организация, като изфабрикува избор и никой не смее да реагира. Всичко в тази страна вече е фалш и лъжа.
26
0
 
10
 
! Отговори
шмatka преди 1 година
И да я питаме тая мизирка колко на брой са били тез опълченци -5000,10000,20000 х?и колко е била руската армия!? Ей,да му е драго на човек да вземе една тояга и да буха,да буха по празните ви картуни и дебели кълки!
25
0
 
15
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Слава на хилядите руски воини загинали за свободата на България!
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тия опълченци , те ли са ни освободили от турско робство, падението на мисирките е тотално
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ония с *** как го е пропуснал тоя паметник. Я веднага да го почва, може пак да го викнат в телевизията да го хвалят как патриотично руши.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човечеството е все още недорасло и най-вече расистко. Всички тези флагове и граници - расизъм. Хората се трепят и делят по расистки причини както в миналото, така и сега, но не осъзнават, че планетата ни е една обща. Много сме назад и не се знае дали ще се доразвием.
21
0
 
27
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
София се поклони пред подвига на руските освободители и бългрските опълченци! Руската империя води 10 войни с Османската империя. Нито сърби, нито гърци, нито ние сме можели да се освободимм сами. Не може с черешови топчета да се побесди Османската империя!
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не могат да нопишат нито от кой сме се освободили, нито кой ни е помогнал! Срамота!
19
4
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 година
Знаели ли са горките ,че Бг след време ще стане комунистическа държава ,а после член на ***-ският ЕС ?
18
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нов прочит на историята: Руските окупатори с българските сепаратисти са свалили законната Османска власт! Да знае, скоро това ще пише в учебниците по история в територията.
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мамо, мамо, я ги виж! Що е? Идат, погледни ги.С пушки, с саби... Що стоиш?Скоро, чедо, поздрави ги!Тях ги бог прати насам,да помагат, чедо, нам. И детето дава крушкина солдатите без страх и крещи на тях:здравствуйте, братушки! Генералът кат орелескадроните повежда,а орачът се запрели омаян ги изглежда:чини му се, че е сън...Изведнъж с туптенье, с звънприближават кат вихрушки.Той си шапката свали и ги поздрави:здравствуйте, братушки!Неблагодарен народ сме ние!
16
24
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
80% от опълченците са били руски поданици и са воювали за нова Задунайская губерния, а не за свободна България.
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Семпло текстче, изкривяващо историята! Срам за журналистите!
14
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То бива, то може, но такова безсрамие нито по фашистко нито по турско е било. Никой не си е позволявал да пада толкова ниско . Руско- Турско освободителна война . Що не пуснаха господаря на света Земенски да приеме парада . Как може без негово разрешение да говорят .
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската войска събрала финландски войни малко румънци и дори един самурай и победила Османската империя машаала
12
1
 
21
 
! Отговори
Ceci_ преди 1 година
В колко толерантен свят живеем, добре че не сме все още стигнали че опълченците заедно с американците, ЕС и НАТО са ни отървали от руските войски които тъй настойчиво са пречели на продуктивната ни колаборация с османската империя
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските войници станаха незнайния войн и опълченциге хаха господарите като кажат и вярата, може да, си сменим
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждате ли чуждите нацистки знамена над столичната община? Вие въобще осъзнавате ли, че ако сте свободни, трябва само българското знаме да се вее над главите ви? Не украинското, нито натовското, нито европейското. Това е свободата и независимостта ви - вашият флаг. Когато чужди флагове се веят над главите ви, значи не сте свободни. Просто е.
9
0
 
29
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Харесвам този празник,защото напомня за минали,героични времена,когато мъжете са били истински мъже и са умеели да воюват и умират за една благородна кауза.Ролята на тогавашна царска Русия е безспорна,а също и на българското опълчение.Да бъдем повече българи на този ден и да завещаем на децата и внуците си обич към България!