Преди две години изчезна алпинистът Боян Петров

Дъщеря му Тея си спомня за него
17 май 2020 16:20, Нели Христова
30
Преди две години изчезна алпинистът Боян Петров
Снимка: БГНЕС

Преди 2 години алпинистът Боян Петров остана завинаги в подножието на връх Шиша Пангма, но споменът за него ще живее вечно в дъщеря му Тея.

"За мен той си беше просто баща. Много добър баща. Никога не е бил строг с мен. Винаги беше устремен към нещо свое", споделя Тея Петрова, дъщеря на Боян Петров, пред БНТ.

Още по темата

Хималайската корона - така наричат връх Шиша Пангма. Това е 11-тия осемхилядник, който атакува Боян Петров през пролетта на 2018 г.

"Това мисля, че бяха двете най-трудни седмици в живота ми, защото всичко беше толкова неясно... И неговото последно заминаване също. Не се притеснявах, просто знаех, че той всяко лято отива някъде и после се връща. Толкова върхове изкачи", разказва тя.

Безпрецедентната издирвателна операция, която обедини силите на над 100 души от Китай, Непал и България, както и 3 хеликоптера, завърши без успех.

Уроците му продължават да живеят чрез децата му, а най-важният сред тях е, че човек никога не трябва се отказва от това, което желае най-силно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Натали преди 3 години
Боян Петров е и си остава един от малкото достойни българи. За съжаление си замина твърде рано...............
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинПо скоро " замина" За да остане там! Той човека си го каза преди да тръгне.Но не всеки може,да чете между редовете!-:) Кой разбрал разбрал!////////////Не е вярно,той е имал план да изкачва и други върхове,а не да умира.
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баааа колку ривани беши за тос
23
1
 
6
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
До 23. Това си беше решение на останалите от човешка гледна точка! Но не и негово!-:) Елементарно е!
22
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за ко изхарчиха пари и усилия да го търсят като искал да умре там.
21
1
 
12
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Помня заминаването на Еверест на Христо Проданов! Той замина за да се върне! Но остана! Положението при Боян Петров беше различно! При съпътстващите го болести през годините.Е предпочел да си умре Там от колкото сред нас! Сори че го казвам.Но това е дълго обмисляно негово решение! Той беше извървял повечето от житейският си път! Да почива в мир!
20
3
 
16
 
! Отговори
Мда преди 3 години
За повечето хора е неразбираемо какво води такива като Боян Петров към изкачването на най-високите и трудни върхове, но не разбирам откъде идва всичката тази злоба. Боян Петров направи много неща демонстрирайки силата на човешката воля. Не съм запален катерач, но изпитвам огромен респект към хора като Райнхолд Меснер, Ули Щек, Симоне Моро, великият Йежи Кукучка, Христо Проданов и т. н.... за съжаление мнозина вече не са между живите.
19
2
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
По скоро " замина" За да остане там! Той човека си го каза преди да тръгне.Но не всеки може,да чете между редовете!-:) Кой разбрал разбрал!
18
3
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
Не го познавах лично и меко казано не харесвам планинарчетата. Но изпитвах огромно уважение към този човек. С диабет, заболявания това онова, лекарите са категорични, че въобще нямало да може да изкачи... Този човек показва на какво сме способни, когато ислно желаеме нещо и как може да плюеш на себе си, за да следваш мечите си. Лека му пръст, наистина е тъжно, но така е било писано просто. Алпинизма е особен спорт - там наистина всеки път си вземаш сбогом с близките.
17
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чувал съм,че приживе е обичал да тренира изкачвайки връх Мальовица с пълна с камъни раница на гръб.Не смятам,че една паметна плоча би пречила на някого,но ето,че съм грешал.Хубавото е,че на пречещите им няма да има кой и защо плочи да им слага.
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че е *** да ни осведоми, че това е първата жертва на корона вируса.
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който го намери - да НЕ го връща !!!
14
12
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Преди 8 години ме изписаха от Окръжна болница "Св. Анна" с чифт красиви писалки. Защо не пишете за това?
13
15
 
7
 
! Отговори
Они Чака преди 3 години
Аз обичам да мастурбирам и това ми е част от живота.Като умра искам все да ме жалеете,и плоча до централната тоалетна да си спомнят за мен!
12
3
 
1
 
! Отговори
Дъга преди 3 години
Баща му му купи маска и плавници
11
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНа х. Мальовица някой е турил една надгробна мраморна плоча с тоя. Нямам идея защо. Отивам на планина да се насладя на чистия въздух, спокойствието и природата, а там заварвам на централно място подната надгробна плоча с тоя. Е, за чий?///////Е,за всеки случай не е за твоя, алпинистите си обикалят навсякъде,не само в България по планините,но и по света,естествено,че ще му сложат плоча! А може и мястото да е било по-специално за него. Изобщо не ми се нравят такива злобни коментари.
10
1
 
18
 
! Отговори
Дам преди 3 години
Точно след като Пулеф му нaбиха кaнчето.Силно се надявах да открият Боян жив и здрав,стигнал върха и тръгнал наобратно,но уви.Когато човек не се вслушва в сигналите изпращащи му съдбата така става.Вижте през колко препятствия беше преминал този човек и колко пъти е спасяван по случайност в планината.Жалко,замина си млад,а имаше още какво да даде на света и близките си.
9
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грозен човек.
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да почетем паметта му.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И все пак,този случай не прилича на останалите такива случаи със загинали алпинисти.Бог да го прости!Да му е живо и здраво детенцето!