13-годишна спечели 100-км Обиколка на Витоша с колело

Кои бяха най-бързите в трудните условия днес?
Обновена: 19 юни 2021 16:44 | 19 юни 2021 16:32, Веселина Йорданова
17
13-годишна спечели 100-км Обиколка на Витоша с колело
Снимка: БОК

13-годишната Йоана Вълканова спечели 100-километровата Обиколка на Витоша при колоездачите. Състезателката на "Олимп" сътвори сензация, като изпревари далеч по-опитни състезатели. Йоана за втори пореден път е сред медалистите в надпреварата, след като миналата година се нареди втора, съобщиха от БОК.

Друг уникален рекорд записа миналогодишната шампионка Христина Козарева. След две поредни титли със стандартни велосипеди сега тя стана първата в историята със злато и при електрическите байкове, които направиха своя дебют в Обиколката. Козарева вече има невероятната колекция от победи във всички възможни надпревари по 100-километровото трасе около Витоша: със стандартен велосипед, с бягане, с електрически байк и при дуатлонистите, които в рамките на два дни първо обикалят планината с колело и след това с бягане.

Едно от най-масовите и популярни спортни събития у нас отбелязва това лято своята 38-а годишнина. Над 2000 са общо участниците в емблематичното състезание, което отново е част от инициатива "София - европейска столица на спорта".

Стартът на колоездачите бе даден на зазоряване - още в 6 ч. в съботната сутрин от Татяна Георгиева, председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община.

Дъждът, студеният вятър и подгизналото от предишните дни трасе допълнително усложниха условията за състезателите, а и принудиха част от участниците да се откажат. Тази година новото е отделната група на
електрическите велосипеди. Над 70 състезатели потеглиха по трасето с тях и до края водеха оспорвана надпревара с другите колоездачи, сред които най-бърз се оказа Владислав Гюров от „Велораптор“. След като водеше дълго по разстоянието, той финишира за 4.51:53 ч. Това е далеч от поставения преди две години рекорд от под 4 часа, но за това спомогнаха много тежките условия.

При дамите времето на победителката Йоана Вълканова е 6.37:17 ч. Тийнейджърката бе лидерка още след 30-ия км и не допусна изпреварване до финала. Сред мъжете с електрически велосипеди победител е Добромир Чолаков, който стана първият в историята
с подобна титла.

Тази нощ, точно в 23.59 ч. ще потеглят и бегачите. Метеопрогнозата е за динамично и бързо промянащо се време, тъй че участниците трябва да се добре екипирани и със заредени батерии на мобилните телефони. Очаква се най-добрите сред бегачите да финишират след 8.00 ч. в неделната сутрин. Най-смелите пък опитват дуатлона –
първо 100 км с велосипед и няколко часа по-късно нови 100 км с бягане. Шампионът при тях ще стане известен по обед в неделния ден.

Проявата отново е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. И това лято за постигане на тази цел помагат доброволци. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове, където участниците ще могат да релаксират, а по трасето са изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта.

И тази година ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката на Витоша да бъде „осиновен“, което означава, че маркировката и табелките се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на момичето.Пожелавам победи в международните състезания.Успех от сърце.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са по опасни от шофьорите бе !
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тия направиха планината на нищо
11
2
 
0
 
! Отговори
TV AUDIENCE 09.07.20 преди 2 години
Pik TV: Фюри - Стъки: 2,340 000 / 74%
10
2
 
1
 
! Отговори
ПИК ТВ преди 2 години
9 юли 200620:00 Новините на ПИК20:30 Битката на годината - студио21:55 Тайсън Фюри - Станислав Недков, финал на Световната ММА купа - пряко от Лондон00:00 Битката на годината - студио01:00 Новините на ПИК01:15 Битката на годината - извънредно издание03:00 Край на програмата
9
0
 
13
 
! Отговори
Ски преди 2 години
Адмирации за всички участници в това ужасно време!
8
0
 
10
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Във футбола бягането не е линейно, има обръщане, смяна на посоката, отскачане, ускорения, сблъсъци, шпагати ... Това го прави много по-трудно отколкото изглежда!
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де е оня, дето ми обяснява, че да се бягало по 9 км на мач, било много ... слабак!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеН - Не че нещо, ама какво изобщо се опитваш да кажеш? Аз имах хамстер. Казваше се Димитър и ядеше по една шепа стафиди на ден...
5
9
 
2
 
! Отговори
Витоша преди 2 години
Айде и шопите малко да живнат
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4Ти не четеш или не разбираш?Има ДВЕ различни категории - класически и електрически байкове. Христина Козарева е спечелила електрическата категория, 13годишната класическата.
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със електрическо колело ли е била защото това според мен не трябва да се брои
2
3
 
1
 
! Отговори
8 - клас ли е? преди 2 години
Мда....
1
11
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НИЕ ИМАХМЕ ЕДНА СЪУЧЕНИЧКА ВЕРОНИКА И ТЯ НА 13 ГОДИНИ, А ИЗГЛЕЖДАШЕ КАТО ЖЕНА НА 25 МИНИМУМ ! ВИСОКА ПОНЕ НАД 1.80 И С ТЕГЛО ПОНЕ 70 КИЛА! ПИЕШЕ КАФЕ СЛЕД КАФЕ ВСЕКИ ДЕН !