Човек загина при инцидент в електрическа подстанция

Друг служител е с 90% изгаряния и е в "Пирогов"
Обновена: 25 яну 2014 16:53 | 25 яну 2014 15:41, Петя Славова
17
Човек загина при инцидент в  електрическа подстанция
Снимка: Булфото

При инцидент в подстанция в Ихтиман загина човек, а друг е с опасност за живота, съобщи агенция "Фокус". По първоначални данни, причината за трагедията е възникнала волтова дъга, при отстраняване на авария.

Двама служители са били на мястото, като единият на 56-годишна възраст е загинал, а другият - 60-годишен е с 90 % изгаряния и е настанен в „Пирогов”.

Трудовата злополука е станала в подстанция на бившия чугунолеярен завод в Ихтиман. Подстанцията не е собственост на ЧЕЗ или на НЕК, а е собственост на частна фирма, която се помещава в сградата на бившия завод.

Самата авария е възникнала около 01.40 часа тази нощ и електрозахранването е било прекъснало. Двамата от служителите, които са отговаряли за отстраняването на аварията, са започнали работа. Но по време на отстраняването на проблема, е възникнала волтова вълна, при която е починал 56-годишният служител, а колегата му е бил тежко ранен и в момента лекари се борят за живота му.

На местопроизшествието е извършен оглед, и е образувано досъдебно производство. По случая се води разследване.

Във връзка с възникналата авария, Министерството на икономиката и енергетиката информира, че подстанция "Ихтиман" и активите й са собственост на Чугунолеярен завод - Ихтиман. Подстанция "Ихтиман" се използва от ЧЕЗ за електроснабдяване на града и околните села. Държавните дружества ЕСО и НЕК нямат ангажимент към поддръжката на подстанцията.

Пострадалите работници не са служителите нито на ЕСО, нито на НЕК.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
И VII-ТА ДА ИМАШ преди 10 години
Язък за хората.Пак си измиха ръцете.
13
0
 
8
 
! Отговори
Не бързай ! преди 10 години
До бай ПеткоБил съм 8 год дежурен,20 год диспечер сега пак съм дежурен и то не за друго а защото не пожелах да хукна при изместването на диспечерите !Пиша максимално общодостъпно тук . Оперативните разговори се записват,в ерата на цифровизацията има и CLIP.Всяко разпореждане се повтаря(не със ДА а с повтаряне) и т.н. А ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ Прен.заземления след проверка поставени на место СПАСЯВАТ работещите м/у тях от всички останали глупости и прибързаности. А човека с 90 % изг. ДАНО оцелее !
12
1
 
9
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
До Енергетик 11 Колега, за думата "разединител" си прав, просто професионален жаргон. А за телефона не съм съгласен. Например, обажда се диспечера и ми казва, че след като снема напрежението ще ми се обади да заземя. Обажда ми се отново и му казвам...колега затвори аз ще те избера обратно... По този начин съм сигурен, че той се е обадил от оторизирания телефонен номер, който е записан при мене. Проблем никакъв. После обратно и така до пенсия безаварийно ! Пожелавам на всички - ВНИМАВАЙТЕ !!!
11
0
 
10
 
! Отговори
Енергетик преди 10 години
Бай Петко, такаво нещо като "масленият разединител" няма.Има прекъсвачи, били маломаслени, елегазови или вакуумни.Друго грешно е да се разчита на един телефон.Преди изкл. на ЛНР проверка отсъствие на напрежение, преди включване на Ст.ЗНР към линия, проверка отсъствие на напрежение.Не разчитай на един телефон и, че някой ти бил казал нещо по него.То е елементарно, ама като се обърне каруцата пътища много, е казал нявга народа.
10
0
 
10
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
До Не бързай ! Може би точно заземленията са им изиграли лошата шега. Най-напред се изключва масленият разединител, после далечния линеен и на края шинния разединител. И в НИКАКЪВ случай не се заземява електропровода ако няма договорка с диспечера. Даже и да има нареждане от диспечера се прави обратно позвъняване по телефона за да се убеди ел. техника, че няма злонамерено обаждане. Всичко това в продължение на 32 г. съм го правил и НИКОГА не съм имал проблеми, чел съм всяка буква от наряда !
9
1
 
9
 
! Отговори
Енергетик преди 10 години
Лека му пръст на колегата! Колкото и да ми се иска и да го желая, трябва да бъда реалист-другият колега е с 90%, така, че ....А относно кой е виновен-колкото се разбра и се наказаха виновните за инцидента по Коледа в Нефтохима, толкова и тук ще се разберат и накажат виновните.В заключение-драги писачи, наречени журналисти, в тая държава 95% от това, което,пренася,трансформира и разпределя тока е на ЕСО и ЕРП-тата.В случая става дума за онези 5% в,които въпросните дружества не са собственици.
8
0
 
5
 
! Отговори
Не бързай ! преди 10 години
До ток,то о о к!Основното е не бързай и проверявай на место. Но със сигурност НЕразединяването не е единствена причина.Нужни са най малко три грешки по веригата на обезопасяването за да се случи злополука. А В случая са едновременно двама човека ! Не искам да гадая за причината знам че две преносни заземления в случая биха ги предпазили но просто пожелавам на оцелелия човек да получи шанс да живее ! Добре е че е в Пирогов ,надявам се и да имат изправна барокамера там !
7
0
 
16
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Имало ли е подписан инструктаж за месеца, и от кого? Имало ли е наряд с дата час и място на отстраняване на повредата? Кой го е издал? Пише ли персонално кой да работи? Коя квалификационна група са били ел. техвиците, пета или поне четвърта. Всичко това ръководителя трябва да го знае. Тепърва някой ще прехапва устни, но жалко за хората. Хора, с тока шега не бива, заплаща се скъпо и прескъпо !
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ток,то о о к!Не са неинструктурирани и неподготвени, само не са им осигурени условия за нормална работа.
5
3
 
14
 
! Отговори
до ток,то о о преди 10 години
Къде се буташ бе ***.Загинали са хора, покажи малко уважение.То бива простотия, ама чак пък толкова.И какво разбираш ти от подстанции?Какво разделяне от вънка, какви разсърдени собственици и пр.дрън дрън.Подстанцията е голямо и сложно нещо, не е за слабоумни драскачи като теб, пък за съжаление аварии стават и ще стават и за в бъдеще.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а знаете ли, че почти никой не ги проверява тези заводски подстанции. Трябва по закон да има 24 часови дежурства, а в повечето случай има човек само през деня, не се осигурява подходящо облекло... а когато на три години дойде някой да провери си получава комисионната и всичко си остава същото.
3
18
 
5
 
! Отговори
ток,то о о к! преди 10 години
ведомствените еладжии са неинструктирани, неподготвени или необразовани!!! При този случай явно работещия не разединил от виншна страна а е бързал да не разсърди собственика!!
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Неграмотници, това не е подстанция на ЧЕЗ, а заводска такава, което означава че служителят е на завода, а не на ЧЕЗ. Не всичко, което е свързано с ел.ток е ЧЕЗ, както си мислите вие.
1
3
 
39
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Защо в заглавието пише "подстанция на ЧЕЗ", а в статията пише, че не е нито на ЧЕЗ, нито на НЕК, а било заводска подстанция? Бива ли чак толкова да сте небрежни?