От Германия: Клиентът е цар в България, веселието - на достъпни цени

ДПА: Хубави плажове, пълни хотели, но… няма работна ръка
Обновена: 26 юни 2017 07:55 | 25 юни 2017 20:44, Елка Василева
125
От Германия: Клиентът е цар в България, веселието - на достъпни цени
Снимка: архив, Булфото

Хубави плажове, пълни хотели, веселие на достъпни цени - българският туризъм може да се надява тази година на отличен сезон. Стига да не беше един сериозен проблем: недостигът на персонал, пише германската агенция ДПА, цитирана от Дойче веле.

И тази година българският туризъм печели от несигурността в традиционни туристически дестинации като Турция и Египет. Заради терористичната заплаха в тези две страни много чужди туристи се пренасочват към България и нейните курорти, посочва агенция ДПА и добавя, че българското Черноморие привлича гостите най-вече с доброто съотношение между цени и предлаган продукт, както и с хубавите си плажове.

"Българските курорти са сигурни и предпочитани места за почивка", казва българската министърка на туризма Николина Ангелкова, цитирана на сайта на телевизия n-tv.

А шефът на РПУ-Несебър Живко Даскалов допълва картината с уверението, че силите на реда и хотелиерите работят съвместно за намаляване на риска от тероризъм. "Към това спада охрана на плажовете и обучение на персонала в хотелите", казва полицейският началник пред агенция ДПА.

Отлични прогнози

Всички в бранша - от хотелиерите до продавачите на сладолед - очакват отличен летен сезон. Министър Ангелкова - също. Прогнозите са за 10% повече туристи, отколкото през миналата година, която беше най-добрата за българския туризъм от 1989 насам.

През 2016 г. България прие общо 8,2 милиона чуждестранни туристи, припомня ДПА и уточнява, че около 10 на сто от чуждите туристи, почивали в България през миналата година, са били германци. Агенцията цитира и прогнозата на Института за анализи и оценки в туризма, според която през 2017 в България ще почиват 11 на сто повече туристи, отколкото през миналата година.

Около 13 процента от БВП на България се дължат именно на туризма. Постъпленията за 2016 г. се изчисляват на над 3,15 милиарда евро, което е с 15% повече спрямо 2015 година. Да не говорим, че реалните постъпления със сигурност са много по-високи, тъй като статистиката няма как да обхване сивия сектор, посочва ДПА.

Най-сериозните конкуренти на България са двете ѝ южни съседки - Турция и Гърция. По отношение на цените обаче България е без конкуренция: цените на стоките и услугите са с около 50% по-ниски от средните за ЕС нива, отчита Евростат.

По този повод вестник "Кьолнер Щатанцайгер" посочва, че никъде в ЕС дрехите не са толкова евтини, колкото в България. България е най-изгодна и по отношение на алкохола и тютюневите изделия - там те струват с 1/3 по-малко спрямо средната им цена в ЕС, отбелязва изданието, а ДПА пише на свой ред, че кредото на българския туризъм гласи: "Клиентът е цар".

По-нататък агенцията цитира министър Ангелкова с думите, че България има потенциал да се превърне в целогодишна туристическа дестинация - заради богатото си културно наследство и добрите си вина.

Едно голямо "но"

Стига да не беше един сериозен проблем: недостигът на работна ръка. Навсякъде из летните курорти са разлепени обяви за набиране на персонал. Но заради ниското заплащане българските рецепционисти, камериерки, келнери, готвачи и водни спасители предпочитат да си търсят работа в Гърция, Италия или Малта, където печелят много повече.

България вече търси решение на този проблем - чрез набиране на персонал от страни извън ЕС, например от Украйна и Молдова. За тази цел в началото на юни българското правителство облекчи режима за назначаване на чужденци в туристическия бранш, информира ДПА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: Германиятуризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да лочиш алкохол от легени -веселие . Демократични ценности !!!
39
4
 
6
 
! Отговори
Ham buur преди 6 години
Bravo, mnogo dobre Bulgaria. ;)A dano sa idvat i vse poveche i vse poveche shvedi, iaki shvedi...;)#
38
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво отлична реклама за България. Излизаме от хватката на комунизма и прехода. Европа вижда нов хоризонт за попивка и опознаване. Успех на всички в туризма и уважавайте гостите на страната, за да се върнат отново.
37
7
 
37
 
! Отговори
Благой Рагин преди 6 години
Граждани, нека не се изказваме негативно за родното черноморие. Чужденците са много чувствителни и лесно се поддават на слухове и негативно влияние, боя се да не ги загубим! Дайте малко по-тихо, нека се снижим!С УважениеБлагой Рагин
36
3
 
22
 
! Отговори
що не бе ? преди 6 години
Много е добре за страната и за всички нас да идват туристите от цивилизовани страни, и тези пари после да се въртят в страната.....А за тия , дето бият персонала и т.н.- стриктно по правилата!
35
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета разни "капацитети",които виждат морето по ТВ-то и плещят ли плещят!Варненец съм от 1960 г,но от поне 15 години не съм стъпил на "Златни пясъци",защото още от онова време те станаха бетонни бункери!Предишните "Златни пясъци' изчезнаха,защото хората идват да почувстват природата,макар и в по-примитивни условия,отколкото,бункери!Сега е 25 юни - разходете се по крайбрежната "алея",натъпкана с коли и празни заведения!Всичко относно наплива от туристи, е празна реклама!Няма такива!
34
9
 
5
 
! Отговори
Comedy.bg преди 6 години
Bg black sea...hotels ...restaurants...tourists....self service...;))))
33
3
 
22
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
До 34 анонименПриятелю! Морето и курорта винаги са били едни и същи. Не ти липсва усещането за море, а детството ти. Сякаш не си спомням и аз онези вълшебни дни на морето. Но и тогава не беше идеално, но ти като дете не си го забелязвал - тъпчехме се по 2-3 семейства по квартири, по 4-500 човека в стола, облизвахме се около Кореком и около кубчето на Рубик на задното стъкло на унгарските коли. Но да, прав си за ниското качество на туристи сега...
32
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много туристи но и много ниско качество на всичко, включително и на туристите. Липсва ми някогашното море, липсва ми онова усещане което даваше морето преди години! Според мен не са ни нужни много чужди туристи, достатъчно са ни малко но качествени и платежоспособни в едно с нас самите. Трябва да работим към подобряване на обслужването, инфраструктурата, чистите плажове и море а не към увеличаване на легловата база и броя на туристите.
31
5
 
49
 
! Отговори
Бургазлия преди 6 години
Днес се топнах сефте на Градина. Мътна вода , мръсен плаж - множество засадени в пясъка фасове. Трудно за паркиране, прашно и претъпкано с народ. За финал оборотна кръчма в Крайморие, опашки от чакащи да седнат, бавно обслужване, нервни селяни! Прибрах се, целия лепна, всичко ме сърби, капнал съм и се чудя как някои хора наричат това "почивка"!?!? Приключих с плажуването за тази година, ще си чакам ски сезона! Приятен отдих край морето на всички курортисти !!!
30
7
 
9
 
! Отговори
tanita преди 6 години
Tolkova laji na edno mesto.....?! Palen fars.
29
6
 
21
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
На 27 март 1952 г. президентът на САЩ Хари Труман признава правителството на Фулхенсио Батиста със закон.Връщайки се на власт, новият президент разчиства пътя на крупния американски капитал. Хавана се превръща в латиноамериканския Лас Вегас. Целият туристически и развлекателен бизнес в страната се контролира от американската мафия. Нараства броя на публичните домове. Американците контролират 70% от икономиката на Куба. Безработицата нараства на 30%, а през 1958 година достига 40%. За всичко това Батиста е щедро възнаграден от американците. В същото време недоволството сред населението се
28
4
 
29
 
! Отговори
Кебапчета преди 6 години
Да се радваме или да плачем евтино за чужденци и скъпо за българи ? Днес полу българин утре цял чужденец а другарки и другари каква я мислехте а тя каква стана ....?
27
3
 
14
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
кое не вярно бе! А върви в Германия да почнеш работа като турист.. Да. не говорим за някакви тарамбуки, извън ЕС.
26
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27."България е член на ЕС, и според законодателтвото само членове на ЕС могат да пребивават на територията ни в рамките на 90 дни."Това не е вярно, не пиши гл.упости.
25
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е член на ЕС, и според законодателтвото само членове на ЕС могат да пребивават на територията ни в рамките на 90 дни. Обаче без да започват работа!Значи правителството нарушава официално законите на ЕС, в интерес на някакви си частници.
24
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
dneska po nemskata tv ima6e predavane za zlatnite ,ako ne broim ,skritite komisionni pri obmqna na valuta prez skipite 4adiri i 6ezlongi na plaja mrisotiqta i arogatnite tipove ,paqtsite i bandtite koito edva ne raniha vodesctiq ostanaloto be6e ok
23
8
 
22
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
България днес като Куба преди Кастро! Венсеремос!
22
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако знаят с какво ги хранят в ол-инклузива, ще разберат защо цената е с 50 % по-ниска.
21
4
 
84
 
! Отговори
ХОТЕЛИЕР преди 6 години
Търся персонал, който да работи без да му плащам и не намирам. Това българите са станали много мързеливи.