Чужденци с нарушения на пътя. Глобите за 5 млн., платени - едва 200 хил.

Само 4,5% от наложените глоби на лица без постоянен адрес у нас са платени
Обновена: 3 ное 2017 07:02 | 3 ное 2017 07:00,
38
Чужденци с нарушения на пътя. Глобите за 5 млн., платени - едва 200 хил.
Снимка: Архив, Булфото

От началото на годината повече от 41 000 чужденци са извършили нарушения на пътя и общият брой на наложените наказания с фиш е 5 107 415 лв. От тях обаче са отразени като платени само 212 185 лв., което се равнява на 4,5% от наложените глоби. Това показва справка на вътрешния министър Валентин Радев, представена в писмен отговор на въпрос на депутата от "Обединени патриоти" Николай Александров.

Народният представител отбелязва, че част от луксозните возила са с чужди табели и пита каква е събираемостта на глобите от такива нарушители на пътя. Александров допълва и, че самите пътни полицаи срещат трудности с проверката  на коли с чужда регистрация.

Вътрешният министър уточнява, че от началото на годината до 30 октомври са спрени за проверка 5019 лица без постоянен адрес в България. 1169 от тях са наказани с наказателни постановления, а 3850 души - с фишове.

Без да са спирани са наказани 36 217 чужденци с електронен фиш заради нарушения на скоростта, установени с автоматизирани технически средства.

Така общата стойност на наложените глоби е над 5 млн. лева, но са платени едва 1801 фишове на стойност 212 185 лв.

Една от трудностите за събираемостта на глобите е, че част от тези нарушители са само транзитно преминаващи - един или два пъти годишно.

Ще се търси решение на проблема в проектите на нови закони, които да заменят сегашния Закон за движение по пътищата, обещава Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е просто на границата с проверката си плащат глобата, ако откажат на следващо влизане с лихвата ще платят иначе няма влизане в държавата.
33
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По вечето чужденци след влизането си във България се побългаряват автоматически,след няколко засичания и опасни изпреварвания и от страна на българските шофьори и катаджии ,горките чужденци натискат газта и колкото по бързо напуснат нашата територия толкова са и на кяр.
32
1
 
5
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Нали системите за нарушения бяха вързани? След като минават транзит, тези хора минават и граница нали? Хващат ги гранична и като излезе глоба да не може да излезе от България без да плати! Повечето нарушители са немци със забрадки. Сиреч повечето са с немски номера, така че лесно могат да се намерят кои са! Просто в България няма воля да се събират дълговете!
31
0
 
6
 
! Отговори
Изрут преди 6 години
Я минете през Сърбия и не си платете глобата, да видим дали ще мине номера?
30
0
 
7
 
! Отговори
До 29 преди 6 години
Аз най-често срещам опасно шофиращи чужденци с номера на колите от "третокласните" Франция, Холандия, Италия, Германия, Австрия, Швейцария, Белгия и Испания.
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте да видим от кои третокласни страни са тия чужденци, това си е ген и култура
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според форумните умници явно културата и възпитанието на чужденците са на много ниско ниво.
27
0
 
4
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
Направи си сам една груба сметка, колко нарушения се извършват всеки ден в България и колко са санкциите наложени от КАТ. Според мен КАТ санкционира при 1 на всеки 100 хиляди нарушения, т.е. нищо, а нарушенията за един ден в България са средно над 200 милиона.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И то какво излиза, не стига че се пише акт на всяко хилядно нарушение което се хване (че и по рядко) ами няма и събираемост.Т.е цялата тази "агитация", програми, кампании за безопасност и тн за са едно голямо правене на нищо. ако заплатите им бяха обвързани с резултатите, то тия хора и ваучър за храна нямаше да получат.
25
0
 
3
 
! Отговори
селчо преди 6 години
Ще бъде интересно да се види и колко катастрофи са причинени от тези чужденци, съответно и колко жертви има
24
3
 
6
 
! Отговори
Онзи преди 6 години
Просто когато имаш нарушение не можеш да преминеш границата, без значение с какво гражданство си, включае в това число и Българско. Глобите на пътя да са в по-голям размер и в евро, така че хората да си помислят дали пак няма да сложат колан или да са от тарикатите на пътя, като платят 200 евро за това. Брърз съдебен процес при неплащане на глобата, а не след 2 години на губи давност и никой да ни си я плаща. Да се позволят камерите на таблото за видео заснемане ( Dashcam ), и да се самосезираме
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според някои това се "лекувало" като се удължи времето за обучение на шофьорите, в случая чужденците-шофьори. Според същите, май ще трябва още на границата всеки чужденец-шофьор да се спира, да му се провежда един шофьорски курс от да кажем 3 месеца, после изпит и чак тогава да ги пускаме да шофират в България.
22
1
 
10
 
! Отговори
До 21 НИК преди 6 години
Не са само власи, сърби и македонци. Всички чужденци като шофират в България, карат като побеснели.
21
0
 
5
 
! Отговори
НИК преди 6 години
До Батман Ами ако ми се наложи и знам, че пак ще имам път към Италия ще се замисля дали да не я плащам, след като знам, че ако отново вляза там ще ми вземат и глобата заедно с лихвите. Именно това се получава с власите, сърбите и македонците, които всяка година от Великден до края на Септември минават през Б-я и карат, като ашлаци. Сигурно не ходиш по един път в държава, а ти се случва и два и три пъти да я посетиш, особено през лятото.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че нали нашите високообразовани и високоинтелигентни ченгесари са оборудвани с таблети,камери,нови пърдулки и т.н. бе!Вкарват данните на колата и докато не плати няма излизане от българия!Всички знаем как разни румънци и турци карат като побъркани и ни мачкат по пътищата!Защо пишат глоби след като никой не ги плаща!Да се махат тогаз от пътищата и това е!Какво само реват за още по големи заплати!?
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При такива и подобни новини, освен да се засили чувството за безнаказаност на *** Балкански, показва и колко неработеща, неефективна и всъщност супер излишна е цялата държавна система. Вече не отчаяние ами обреченост ме обзема!
18
1
 
6
 
! Отговори
Адолф Хитлер преди 6 години
Е голямото добро утро. В Гърция като ти нашият глоба, на границата гориш. Другия проблем, е че баровците, масово карат коли с немска регистрация, тъй като актовете от стационарните камери не се отразяват и могат да си подават цялата газ...
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На чужденците им липсва възпитание и култура, манталитета им е такъв и разбора се трябва да си сменят чипът. Според някои това са причините чужденците да са най-опасните шофьори шофиращи на територията на България.
16
0
 
14
 
! Отговори
Шофьор преди 6 години
Така е. Има начин, но няма желание от властта. А подобна система компютри може да се свърже с ВАС и ще се изплати за 2 месеца
15
0
 
39
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
В Сърбия ти пишат глоба.До 10дни плащаш на половина.Ако не платиш данните отиват в гранична полиция.При следващо влизане не те пускат докато не платиш с лихвите. Много просто и работи.Ако депутатите взимаха процент от глобите нямаше да има неплатена глоба.Това знаят как да го правят.