Санираните "безплатно" блокове в София, колкото тези в Разград

Правителството иска да обнови още 42 000 сгради за 25 г.
29 апр 2018 21:15, Петя Славова
83
 Санираните "безплатно" блокове в София, колкото тези в Разград
Снимка: архив, Булфото

Правителството планира да обнови близо 42 000 жилищни сгради в следващите 25 години. Това стана ясно при представянето на новата жилищна стратегия до 2030 г. в Габрово. Санирането обаче няма да е напълно безплатно, а ще има съфинансиране от собствениците. "Така ще се повиши ангажираността на гражданите към поддръжката на сградния фонд", заяви зам. министърът на регионалното развитие Малина Крумова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Засега не е ясно колко ще е съфинансирането, пише в. "Сега". Още при предишното управление на ГЕРБ в регионалното министерство се обсъждаше вариант за процент самоучастие от собствениците. Тогавашният зам. регионален министър Николай Нанков, който в момета е министър, говореше за 15-25%.

Преди от ГЕРБ да изобретят "безплатното" саниране, пилотна програма на ПРООН предлагаше обновяване на блоковете с 50% безвъзмездно финансиране. Заради пълната липса на интерес и съседски неразбории процентът на самоучастие бе свален до 25, но програмата така и не заработи.

Общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни сгради са въведени в експлоатация през 2017 г. в цялата страна, след като са обновени по програмата за "безплатно" саниране. Това е реалният резултат от широко рекламираната програма на ГЕРБ за обновяване на старите жилищни блокове от времето на социализма. От самото си начало тя бе обвита със съмнения за завишени цени, нагласени поръчки и шуробаджанащина при избора на строителните фирми. Непрекъснато се множат и сигналите за некачествено изпълнение на ремонтите, а десетки прясно реновирани блокове протекоха при първите по-силни дъждове и снегове.

Един от парадоксите, видими от доклада за напредъка по изпълнението на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма за 2017 г., е, че в някои от големите градове санираните блокове се броят на пръсти. В столицата например са обновени едва 5 сгради - точно колкото и в Разград.

Още по темата

Видин и Русе се "отчитат" с по 3 сгради, а Добрич - с 2. Рекордьор е Благоевград с 93 ремонтирани блока, следван от област Бургас - 91, Хасково - 81, Пловдив и Стара Загора с по 47 сгради. Освен това се оказа, че жилищни блокове с еднакви параметри в един и същ град са санирани за суми, различаващи се значително една от друга.

До момента програмата на ГЕРБ струва на данъкоплатците 2 милиарда лева. В тях се включват общо 2022 сгради, одобрени за обновяване. Работата по тях трябва да приключи до края на 2019 г. За тази година е предвидено да се работи по 51 010 жилища в общо 712 сгради.

В регистъра на исканията за финансиране от Българската банка за развитие, през която минават парите, са записани над 5000 блока. Това означава, че за повече от 3000 сгради с изрядни документи няма осигурени средства. Програмата засега бе временно замразена, докато се изпълнят одобрените договори и се очаква евентуално средства да бъдат предвидени с бюджета за следващата година.

Постигането на устойчив жилищен сектор е стратегическата цел на изготвяната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството нова жилищна стратегия до 2030 г., която предстои да бъде публично обсъдена през май. Тя предвижда да бъде извършена техническа паспортизация на всички сгради в страната. По този начин ще бъде ясно състоянието на жилищния фонд и какви бъдещи мерки е необходимо да се предприемат.

Сред приоритетите са още данъчни промени, създаване на фонд с устойчиви и предвидими източници за подпомагане на гражданите и общините, както и изграждане на информационна система с данни за жилищата в България. "Предвиждат се и механизми за подпомагане на уязвимите социални групи и осигуряване на повече финансово достъпни жилища", казва още Малина Крумова.


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
4
 
! Отговори
Аман преди 8 месеца
Стига с тоя пръдлив герб бе! На кой още не му е ясно, че всичко е пари!
76
0
 
2
 
! Отговори
Специалиста преди 8 месеца
Те дори с таз мазилка ще се разпаднат. Направо го гътай целия и строй по модерен блок. Хората ще живеят на улицата докът приключим и тогава ще се радваш на апартамент с джакузи вътре и със специалена мивка коят ти пуща биричка и апартамента кат му изгасне тока може този блок да краде ток от друг блок от друг квартал койт има ток и така си краде докът не изгасне тока на другия и на покрива на блока ще има диско клуб със светлини и с дансинг пяните се мятат от покрива и ти им зимаш апартамента.
75
1
 
5
 
! Отговори
От село преди 8 месеца
А като ще плащаме всички, моята къща защо не я санираха? Има пари за жилище няма пари за саниране. Чист узаконен ГРАБЕЖ!!!!!!
74
0
 
4
 
! Отговори
ВАЛЕРИ ПЕТРОВ преди 8 месеца
Излишно е да казвам ,че шранговете са сменени от край до край,козирката също е хидроизолирана ,а вратата за мазето е метална със секретна брава ,/по-красиво е/.Следващата стъпка е да облицоваме с антиглисингов и високо-устоичив на износване гранитогрес, както стъпалата отвъншната страна ,но също и колоните от двете страни на входната врата ,входното антре ,цокъл до към 1 метър и стъпалата до първа площадка до асансьора .За входното антре поръчахме красиви плотове за кореспонденция и табла за об
73
0
 
6
 
! Отговори
ВАЛЕРИ ПЕТРОВ преди 8 месеца
Ние сами си санираме.Най-напред хубаво направихме покрива ,след това входната врата е алуминиева с ел.брава и нова домофонна уредба.Дограмата на стълбището е широкопрофилна и никакво подзидване ,същия светъл отвор,след това събрах всички моб.и интернет оператори и прокараха много широк кабелен канал от голе до долу и с по-малки скриха кабелите до абонатите.На края добра фирма опакова входа ,шпаклова го,но целия и го боядиса ,както и перилата и асансьорните врати и сложихме по 1 картина на етаж
72
0
 
6
 
! Отговори
:))) преди 8 месеца
Благодаря ви софиянци, че ми санирахте апартамента с пари от вашите данъци.
71
2
 
3
 
! Отговори
DADA преди 8 месеца
Това не е саниране а изолация... едно саниране включва стирпор, замазка и нови прозорци...
70
6
 
7
 
! Отговори
Динко преди 8 месеца
Аз съм против данъците ми да отиват в разкъртени,миришещи на манджа панелки!
69
7
 
8
 
! Отговори
БГ реалност преди 8 месеца
Този анонимен форум се е задръстил от разбирачи по всичко. Всеки плюе и маже като в махленски клюкарник. Честито на хората успели да направят сдружения и да се възползват от програмата! А злобните и завистливи душици още дълго ще вият като *** по сайтове и медии.
68
3
 
6
 
! Отговори
afg преди 8 месеца
Да "обновиш" сграда, не значи само да я запечаташ и украсиш външно с найлон. Това даже ще има точно обратното на здравословен ефект, защото запечатаната влага и предстоящи течнове в сградата водят до образуване на плесени - изключително опасно за здравето. Първо трябва да се обновят напълно всички инсталации в сградата, покрив и т.н.
Докато са на старата мазилка и дограма влагата не остава затворена.
67
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До активистите на ГеП във форума: парите са държавен ЗАЕМ от Банката за възстановяване и развитие. Знам ви умствения капацитет, затова ще го повторя. Парите са ЗАЕМ, който държавата трябва да ВРЪЩА от бюджета. Повтарям ВРЪЩА ОТ БЮДЖЕТА. Същото мога да потретя и за почитателите на БСП, ДпС, и "патриоти" - все и....ти.
66
2
 
3
 
! Отговори
а преди 8 месеца
а в Разград имат ли Тополофикация. Как се отопляват тези хора. Или само в София имат право на топло?!
65
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Безплатно,Безвъзмездно?!?!
Всичко това се плаща от нашите данъци- щеш не щеш
Тикварите са с половин милиард напред похарчени пари,без да са самира нищо
64
5
 
6
 
! Отговори
de преди 8 месеца
ясно е че софиянците плачат за саниране от държавата. Нищо, че са с най-високи заплати и са се събрали най-умните там. Обаче без държавата не могат един блок да санират сами. Ще им излезе по 3-4 хил на апартамент. Явно Бойко и софийския жилфонд ще оправя.
63
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който не вярваше сега ще повярва, че безплатни са само мечтите. От 2 милиярда дадени за т.н. Саниране, поне един е откраднат по различни начини. Тлъста плячка за Бачо Буби и Шайката. Отново същата песен но с нов припев, съучастие на санираните. Значи излъгания и окрадения ще си доплаща кражбата. Да живей ГЕРБ, Гражданско Единство за Разрухата на България.
62
15
 
5
 
! Отговори
ОПОРНИ ТОЧКИ преди 8 месеца
КОЛОТО Е ПО ЗЛЕ ЗА ХОРАТА И БЪЛГАРИЯ - ТОЛКОВА Е ПО-ДОБРЕ ЗА БеСеПе-то ! ПЛАТЕНАТА ЧЕРВЕНА ТИНЯ МАСОВО СЕ Е ЗАЕЛА ДА ХУЛИ И ПЛЮЕ ПО АНОНИМНИ ФОРУМИ КАТО ТОЗИ. БЕЗКРАЙНА ЗЛОБА И ОМРАЗА КЪМ ВСЕКИ И И ВСИЧКО КОЕТО НЕ Е ЖИГОСАНО КАТО ТЯХ С ЧЕРВЕНА ПЕТОЛЪЧКА НА ЧЕЛОТО !
61
1
 
1
 
! Отговори
debil преди 8 месеца
kak upadqka nabg shte zapo4ne ot vidin i shte obhvane zqla bg.namerete q i 4etete.
60
2
 
3
 
! Отговори
debil преди 8 месеца
gospoda,upravlqvashti,vie vodite genocid sreshtu sobstveniq si narod.izpqlnqvate ukazaniq ot bruksel i gonite sobstveniq si narod ot rodinata im.kato primer vi davam vidin.tam vseki ve4e e gotov da eimigrira.horata vav vidin ne sa tolkova naivni ,kolkoto vie gi prestavqte pred ostanalite bqlgari.i za svedeniq na vsi4ki bqlgari,dqrjavata e tazi koqto umishleno spira razvitieto na raiona,za smetka na drugi raioni.ima napisana kniga ot grqcki avtor ot predi 50 godini v koqto pishe kak upadqka na b
59
2
 
14
 
! Отговори
ТОВА преди 8 месеца
СИ Е ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ ОТ ГЕРБ---ФИРМИЧКИТЕ СА ГЕРБАДЖИИСКИ И ТЕ ИМ СЕ ОТЧИТАТ С ФИНИКИСКИ ЗНАЦИ--ГЕРБ ГРАБИ И С ДУПЕТО СИ--АЛЧНИ И ЛИЦЕМЕРНИ КОПИЛДАЦИ--БОКО Е МАФИОТА НА ДЪРЖАВАТА
58
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Нека да не се спекулира с голямата" добрина" първо, въпрос на личен избор е дали ще живееш на село или в града, всеки да си прави сметка, но ако правителството имаше за цел да помага, вместо саниране да беше построила държавни жилища.