България след потопа: Най-тежко e в Роман и Етрополе

Градове и села се възстановяват след пороите
Обновена: 30 юни 2018 09:36 | 30 юни 2018 09:35, Александър Попов
23
България след потопа: Най-тежко e в Роман и Етрополе
Снимка: БТА

Пострадалите градове и села след пороите през последните два дни започват да се възстановяват.

Все още е в сила обявеното бедственото положение в Етрополе, в града и селата в региона има наводнени къщи. Пътят до село Джурово е непроходим.

В Роман, където бе обявено частично бедствено положение, река Малки Искър излезе от коритото си, а хора бяха евакуирани от домовете им. Няма пострадали, но в Роман тепърва ще изчисляват щетите. Там беше наводнен цял квартал.

Още по темата
Цяла нощ екипи на пожарната отводняваха с помпи засегнатите имоти в наводнения град Роман, a заради липсата на ток в залетия квартал „Карашки” имаше засилено полицейско присъствие.

Взети са мерки за осигуряване на безопасност на домовете на жители, евакуирани от засегнати от проливните дъждове имоти в Роман. Екипите на полицията са засилени, има изградени временни КПП-та, подвижни двойки дежурят, за да охраняват имуществото, съобщиха от МВР.

Все още наводненият квартал е без ток, заради опасност.

"Главният комисар господин Николов идва дотук и каза, че няма изпускане на язовири, няма язовир, който да е в критични точки”, заяви кметът на Роман Валери Ролански. По думите му са били евакуирани 7-8 души, като всички са настанени при близки и роднини.

Критично е положението в община Садово, където пострадаха хиляди декари обработваема земя. Река Чая продължава да наводнява земеделски земи, но тази сутрин бе вдигнато частичното бедствено положение. Наводнен е пътят от Катуница към Свиленград и Пловдив, движението е спряно.

коритото на река Чая не е било почиствано над 25 години, заяви кметът на Катуница. Подавани са сигнали до "Басейнова дирекция" - Пловдив, но според кмета им "отговаряли с непрофесионализъм и бездействие". Резултатът - реката скъса две диги, тъй като е затлачена с дървета, растителност.

В района на Чепеларе водата затрудни преминаването заради тръгналите свлачища. В града има нанесени материални щети, но няма пострадали.

Нормализира се обстановката и в района на Смолян. Там бедственото положение беше отменено. Градът обаче остана в плен на калта. Река Черна се оказа с непочистени, затлачени дерета. Образуваха се свлачища, но няма  затворени пътища. Военни от сухопътни войски помагаха за възстановяването на района.

В Чепеларе обстановката се успокоява, след като преди два дни река Чая вдигна нивото си над метър и половина.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Всъщност, някои от описаните горе общини са или са били до скоро от опоменатите от теб общини, които не бедстват. Свери си информацията.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Роман е най- ниско и се събра много вода след изпускането на язовир Искър в София.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Непочистени са да! Ганьо обича да си хвърля боклуците в коритата, после реве как държавата не се грижила...

Пълна пародия
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЩОТО КМЕТА ПАРИ Е ИСКАЛ ЗА УКРЕПВАНЕ НА КОРИТОТО НО ОТ МИНИСТЕРСТВОТО ЗАЯВИЛИ ПАРИ НЕ ДАВАМЕ!
-----------
А защо да му дават пари след като е откраднал фонда за бедствия и аварии? Прави впечатление че бедстват само общини управлявани от комунистите, защото са си раздали парите за бедствия. Имали община управлявана от ГЕРБ да бедства, няма!
17
1
 
7
 
! Отговори
Дивия изток преди 2 години
Ние не сме за живот в града, мръсотия, простотия, ВИК от втората световна, пътища от най Тошово време, тротоари без никаква идея и тук таме, почистване на улиците никакво, сградите пред падане, отводняване никакво, паркинги никакви, правила никакви, кучета и котки по улиците, *** около блоковете... Трагедия
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦЕЛИЯ ГРАД ДА СЪДИ БЪЛГАРИЯ!!!

ЩОТО КМЕТА ПАРИ Е ИСКАЛ ЗА УКРЕПВАНЕ НА КОРИТОТО НО ОТ МИНИСТЕРСТВОТО ЗАЯВИЛИ ПАРИ НЕ ДАВАМЕ!
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАЛКО ВАЛНЕ И СЕ ПОЧВА С ОЛЕЛЕ!!!

В ГРАДОВЕТЕ ШАХТИ НЕПОЧИСТЕНИ 90%

В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА ДО РЕКИТЕ ЗАЛИВАТ ГИ!!

КАКВО ЛИ ОСТАВА АКО ВАЛЕШЕ ПОВЕЧЕ!

ВСЯКО НАСЕЛЕНО МЯСТО В БЛИЗОСТ ДО РЕКА ТРЯБВА ДА СЕ ПОГРИЖИ РЕКАТА ДА НЕ ГО ЗАЛИВА ПРИ ПОВИШЕНИЕ ОТ ПОЛОВИН ДО 1 МЕТЪР ПЪЛНА ИЗЛАГАЦИЯ!!!

ПЪРВИЯ МАНДАТ НА БУДА БЕШЕ СЪЩИЯ ЗА ЯЗОВИРИ И КОРИТА НА РЕКИТЕ ПАРИ 0!
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВИЖДАТЕ ЛИ КАК ОТ ЕДНАТА СТРАНА РЕКАТА Е ДОБРЕ ОБЕЗОПАСЕНА В БЛИЗОСТ ДО НАСЕЛЕНОТО МЯСТО НО ОТ ДРУГАТА НЕ Е ДАДЕН И ЛЕВ И ЗАТОВА ГО Е ЗАЛЯЛА!!!

АКО ПИТАШ КМЕТА ЩЕ КАЖЕ ПАРИ БУДА НЕ ДАВА !!

ИЗВОДА Е, ЧЕ ЕДИНСТВЕНИЯ ВИНОВНИК Е БУДА!
13
1
 
14
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 2 години
Природата плаче след ''успешното'' европредседателство!
12
2
 
10
 
! Отговори
Без име преди 2 години
Нехайството на всеки един гражданин се наказва.Няма как да не се стигне до там като всеки се интересува от собственото си удобство.Цялата държава се е прввърнала в едно сметище.Като изхвърним *** в реката и си мислим,че не се вижда си мислим че всичко е наред не не е.
11
3
 
8
 
! Отговори
Агенция по водите преди 2 години
Речните корита не трябва да се пипат защото този акт е груба намеса в делата на майката природа.
10
3
 
13
 
! Отговори
Mirko преди 2 години
Масовото, безобразно, поголовно, дивашко, антибългарско изсичане на горите, няма нищо общо с наводненията през последните години. Да живее обединителят на Западните Балкани !
9
1
 
19
 
! Отговори
шоп преди 2 години
Толкова безработни блдолики получават помощи от държавата, ако трябва всеки ден ще пощят треволяците от коритата на реките. Поне да си заслужат това, което смъкват от нашия гръб.
8
2
 
18
 
! Отговори
Терсенето преди 2 години
Тая държава е на автопилот. Колко просто е да изчистиш коритата на реките? Пострадалите от наводненията вие би трябвало да се държавата. Сега рев сълзи и сополи. Избирате си калинки по родова и партийна линия, следва потоп.
7
1
 
18
 
! Отговори
В бойколандия преди 2 години
е така потоп след потопа, ако няма потоп има банкянския бек. Още трябва да се събуди мит'ряла!
6
2
 
21
 
! Отговори
данъкоплачещ преди 2 години
Де да имаше Господ,който да пренасичи тази река покрай "Коня"в София,за да измие фекалиите и вонята,които се разнасят 28г.от там из цялата ни страна.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са откровенно ненормални да стоят на този мост в тази ситуация. После гражданска защита, този и онзи...Че и детето закарали...Образованието , че не става , не става, ама инстинкт за самосъханение не е ли останал?!?
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тва мило семейство на снимката се изтъпанило на моста при условие, че реката е придошла. Не се вижда височината, но реката влачи дървета, клони, корени и са били много близко и напълно необмислено до трагедия. Мое ли да си влачиш детето да снимаш с талафоня като всеки един момент некое дърво ше се заклещи на моста и после ше стане чудо и ше ревеш, че няма Господ и държавата е калпава бе ?!
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАВОДНЕНИЕ Е КОГАТО ПРИЧИНАТА СА ВАЛЕЖИТЕ!

ТОВА СЕГА Е БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ ПРИ КОЯТО НЕ СЕ ДАВА ЛЕВ ЗА КОРИТАТА НА РЕКИТЕ ДА СА ОБЕЗОПАСЕНИ!
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто да се неначудиш как реките са се оказали с непочистени и със затлачени корита. За това се разбира след поредното бедствие. Иначе си седим кротко и не ни требе почиствания на корита на реки и други глупости. Народонаселение - да си откъснеш глъвътъ. Никой не го интересува нищо докато се случи нещо и после реве - обезщетение !!! Пари !!! Ъъъъъ...ууууу...ааааа... що стана такааа...калпава държавааа...аааа...ааа...ааа