Той спаси 10 деца и почина зад волана. Румен – героят от Слокощица!

Учениците, пътували с него, са в шок, психолози работят с тях
17 окт 2018 09:15,
42
Той спаси 10 деца и почина зад волана. Румен – героят от Слокощица!
Починалият шофьор Румен Архипов. Снимка: Facebook

Истинско геройство извърши шофьор на училищен микробус, като спаси 10 деца, но издъхна зад волана от инфаркт. Трагедията се разиграла в понеделник следобед в кюстендилското село Слокощица.

54-годишният Румен Архипов прибирал ученици на възраст между 9 и 14 г., които учели в Кюстендил. Трима били от началното училище "Св. Кл. Охридски", а останалите от Природо-математическата гимназия, които са в една сграда в града.

По пътя шофьорът усетил, че му прилошава. Успял да премине опасен участък от шосето с много остър и опасен завой и да овладее микробуса "Мерцедес" да не се преобърне.

Още по темата

След около 200 метра навлязъл в Слокощица. Дръпнал ръчната спирачка и натиснал с двата крака педала на спирачката, за да убие скоростта. Рейсът се забил в кофа за боклук, а после в ограда на къща.

В нея живеел полицаят Румен Костадинов, който бил на двора с жена си. Неговата дъщеря също пътувала в буса. Съпругата на полицая веднага се обадила на тел. 112. Костадинов на мига прескочил оградата и останал шокиран, защото не забелязал човек на шофьорското място.

Едва когато влязъл, видял водача, паднал настрани. Полицаят започнал да изважда едно по едно децата от буса. Те били много изплашени и не разбрали, че шофьорът е починал. На помощ се притекъл и съсед. Двамата с Костадинов опитали да реанимират шофьора, докато пристигнат две линейки.

"Чух удар и видях, че училищният автобус, в който бе и дъщеря ни, се е ударил в оградата ни. Децата бяха в шок. Дори и ние се изплашихме. Извадихме децата и със съседа пренесохме шофьора на тротоара. Започнах да му правя изкуствено дишане", каза Костадинов пред "24 часа".

Децата са невредими, но в шок. Психолози са започнали работа с тях, за да ги успокоят. Те споделили, че шофьорът им бил любимец и обичали да се возят с него.

"Моят син също беше в буса. Всички са изплашени. Водачът е извършил геройство. Овладял е автомобила в последните мигове от живота си, можело е да се преобърне на 200 метра и да стане още по-голяма беля", коментира кметът на Слокощица Румен Калфин.

"Поклон пред този човек, който с последните си сили се е опитвал и е съзнавал, че трябва да спаси децата", каза директорката на началното училище "Св. Кл. Охридски" Евелина Димитрова.

И директорката на ПМГ Екатерина Паскалева изрази благодарността си към водача на буса: "Светла му памет! В последните си минути е мислил за децата и е направил инцидента възможно най лек".

Поклон пред паметта му!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
такива неща трябва да се показват и разказват.А не разни футболисти и ков.ри да се показват !Щото след 20г ще се чудим - абе кво сбъркахме че тия деца/мъже и жени, вече не мислят за никой освен за себе си ?
38
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истински герой - тих и скромен човек в ежедневието, но успял да спаси децата!Бог да го прости и да го приеме в Царството небесно!псКураж на близките му!И нека се гордеят с него!
37
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-лошото е, че измираме като пилци на работните си места! И когато няма трагедия е истинско чудо! Лека му пръст на човека, дано е отишъл в по-добър от нашия свят!
36
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато се събудим от хипнозата на себичността и егото ще чуем гласът на Бог. Бог постоянно ни говори. Сега чрез саможертвата на този обикновен отруден човек. Бог да го прости и възкреси душата му!
35
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са истинските герои, но за тях не се пише, а звезди се правят брадъри, убийци като онзи от Русе и т.н.
34
3
 
21
 
! Отговори
Радинка Кръстева Все преди 5 години
Всеки който работи с деца носи отговорност за живота и здравето им. Шофьорът на автобуса който ги превозва - също. Ето защо е постъпил така, както трябва. Липсата на придружаващ учител е меко казано недопустимо. Това е отговорност на директора на училището. Добре, че изхода от ситуацията не бе по-лоша. Поклон пред паметта на този смел човек.
33
0
 
38
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
И аз се извинявам, но ти надали ди получавал инфаркт или поне си виждал как някой получава.Болката в гърдите е неописуема и за по-малко от секунда започва да изчезва света около теб. Сигурен съм , че на човека въобще не му е било да мисли дали може да спре или да се блъсне, но все пак е взел някакво решение за да спаси децата от по тежки травми. Нека почива в мир
32
20
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
Извинявам се но ако след преминатият завой шофьорът е спрял автобусът , а не е продължил може да не се стигне до удар в къщата.А че на него нямаше да има кой да му помогне за този кратък миг е сигурно. Случаите на инфаркти по пътищата не са рядкост за съжаление.Самият аз пътувам в такива автобуси като придружител и знам какво е държането на децата в тях и как шофьорите реагират в такива ситуации. Дори учител ме помоли днес да вляза в остатъка от часа му, защото не се е почувствал добре .
31
0
 
34
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Ходил съм веднъж до Слокощица, общ. Невестино. Пада се високопланинско, граничен раьон, и е доста стръмен път дотам. Поклон пред шофьора.
30
1
 
15
 
! Отговори
р преди 5 години
До Да бе,Имам какво да кажа и го казах. Разбира се, че ще ми дойде на ума да спася децата. Лошото е, че това те изненадва.
29
2
 
11
 
! Отговори
Да бе, преди 5 години
До RuciferСлагат малкото останали нормални хора.
28
1
 
7
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
До Ruciferсамо спомни оня пенсионер, в Сандански, дето от яд че не може да мине по улицата - сгази дете на тротоара. И още колко такива
27
15
 
11
 
! Отговори
Да бе, преди 5 години
До RuciferДали в такъв момент ще ти дойде на ума да спасяваш друг освен себе си?! Айде по-леко с такива изявления! Ако няма какво да кажеш/напишеш, по-добре си трай! Аман от многознайковци!
26
1
 
69
 
! Отговори
Питър преди 5 години
Винаги ме боли, когато умират българи, защото ставаме все по-малко. Но за разлика от идиотчетата, които се качват на бързите си коли дрогирани и пияни, за този голям човек изпитвам истинска жал. Пазете здравето си, защото не се знае кога ще ни потрябват истински хора - мъже и жени - за един последен опит да върнем България към нормалността.Бог да прости героя!
25
15
 
4
 
! Отговори
Rucifer преди 5 години
Какви ли са хората, които ми слагат минуси,а.
24
33
 
5
 
! Отговори
Rucifer преди 5 години
Че кой не би постъпил така? Не омаловажавам постъпката му, но го намирам за напълно естестествено.
23
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Човека с главно Ч. Ето такива самоотвержени и саможертвени трябва да им се гласува доверие и да управляват държавата. А не за предатели нагаждачи бли..зачи на евро..гейски зад..ници и фал.оси. Лошото е че такива не са много а и никой няма да ги допусне до кокала на мутрите. Поклон и вечна му памет. Бог да го прости.
22
0
 
63
 
! Отговори
Истински Човек преди 5 години
Герой! Поклон! Светла му памет!
21
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много тъжно! Това е достоен човек! Да почива в мир!
20
0
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смело и благородно!Нека се опитаме да бъдем като него!Особено сега!Съболезнования на близките и Поклон!